Hoe maak je de juiste studiekeuze

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Meestal wordt gezegd ¨blijf dicht bij jezelf bij de keuzes die je maakt.¨ Dat klinkt logisch, maar dat is vaak een grote uitdaging op deze jonge leeftijd. Een keuze maak je namelijk vanuit je gedrag, want daarin ontdek je wat je prettig vindt en hoe je de dingen het liefst aanpakt. Een keuze maak je ook op basis van je oprechte interesses en wat jij belangrijk vindt. Om dat in kaart te brengen, is zelfonderzoek nodig. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. In dit blog leer je meer over jezelf ontdekken en hoe je de juiste studiekeuze maakt.

Alle ingrediënten om een passende studiekeuze te maken, zitten al in je. Je moet ze alleen verzamelen, onderzoeken en mixen.¨

Studiekeuze zelfonderzoek: Jij op school

De eerste fase van dat zelfonderzoek gaat over hoe jij het op school doet en dan bedoel ik niet alleen je cijfers.

Iedereen beleeft de middelbare schooltijd op z´n eigen manier. De één heeft er een geweldige tijd en de ander kan niet wachten totdat het voorbij is. Helaas is de middelbare school niet voor iedereen een veilige omgeving. Veel van wat je in deze periode meemaakt, de leuke en de minder leuke dingen, heeft invloed op je. Het vormt je denken, doen en gevoel over bepaalde thema’s en personen, ook over jezelf. Het kan zelfs verbloemen wie je echt bent. Daarover straks meer.

Om meer over jezelf te ontdekken is het uiteraard interessant om te kijken naar je schoolprestaties. Welke vakken gaan je gemakkelijk af en waar moet je hard voor werken? Wat vind je leuke onderwerpen? Wat zou je beter willen kunnen en waarom?

Een leuke vraag om jezelf te stellen is: Welk cijfer geef jij jezelf per schoolvak en wat zijn de daadwerkelijke cijfers? De toetsresultaten zeggen namelijk niet alleen iets over jouw prestatie, maar ook of school (de docent) wel het beste uit jou haalt. Het zou zonde zijn als je interesse voor een bepaald schoolvak verdwijnt omdat de manier van lesgeven niet aansluit bij wat jij nodig hebt. 

Ga ook eens bij jezelf na hoe je het -naar school gaan- ervaart. Ga je met plezier naar school? Gaat het jou meer om je vrienden en de gezelligheid? Hoe ga jij om met plotselinge veranderingen? Wat wil je graag leren? Werk je toe naar een bepaald doel en wat is dat doel dan? Hoe leer jij, welke manieren passen bij jou? 

Na de middelbare school kun je ervoor kiezen om direct te gaan studeren. Als je jezelf nog te jong vindt en het leren gaat je gemakkelijk af dan kun je eerst kiezen voor een niveau hoger. Een andere optie is een tussenjaar, daar moet je wel goed over nadenken. Om te achterhalen wat voor jou de beste optie is, sta je stil bij de vraag: waarom wil ik eigenlijk studeren?

Studiekeuze zelfonderzoek: Jij als persoon

Jij als persoon staat in de tweede fase van het zelfonderzoek centraal. Als persoon heb jij verschillende rollen. Je bent iemands kind, broer of zus, je bent een puber, een scholier en een leerling. Misschien ben je een sporter en als je een bijbaan hebt dan ben je ook een werknemer. Je bent een vriend of vriendin voor meerdere personen, misschien zelfs al iemands partner. Het rijtje is vast niet compleet, maar jij bent bovenal JIJ.

Neem al die rollen eens onder de loep en bestudeer hoe jij je die rollen eigen maakt. Vragen die de revue passeren zijn: Hoe ga jij om met mensen? Hoe communiceer je het liefst? Wie is er belangrijk voor jou en waarom? Op welk moment en in weke omgeving voel jij je het fijnst en wat doe je dan? Wanneer ben jij op je best en hoe komt dat?

Ik schreef het hierboven al even. Bepaalde situaties en ervaringen kunnen verbloemen wie je echt bent. Dat zijn situaties die je het liefst wilt vermijden. Ik begrijp dat dit soms heel lastig is. Maar er komt een moment dat jij je eigen plan trekt. Dat is het moment dat jij met jouw unieke eigenschappen en talenten de wereld -voor jezelf en een ander- een beetje mooier maakt. Zorg er dus voor dat jij jouw persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten helder hebt en onder woorden kunt brengen.

Studiekeuze zelfonderzoek: Jij en jouw échte interesses

De derde fase die ik onder de aandacht wil brengen, gaat over jouw interesses. Als jij jezelf de vragen uit de vorige fases hebt gesteld dan ben je al een stuk wijzer geworden. Je weet niet alleen meer over jouw gedrag, je haalt daar ook uit wat je interessant én belangrijk vindt. Interesses haal je onder andere uit de vakken op school die je leuk vindt, uit de mensen met wie je omgaat, uit hobby’s, sport en andere activiteiten. 

Een uitdrukking die ontzettend klopt is ´Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet´. Vaak zie je dat als de oudste thuis op hockey gaat, de andere kinderen volgen. Of als de ouders muzikaal zijn, de kinderen daarin meegaan. Dat je meegaat in de interesses van ouders, broers, zussen en vrienden is een logisch gevolg en in de meeste gevallen helemaal oké. Ga alleen wel bij jezelf na, of datgene waar jij je vrije tijd aan besteed, of je dat echt voor jezelf doet.

Zo maak je de juiste studiekeuze

Het is wel duidelijk na deze drie fases: bij het maken van een studiekeuze gaat het alleen om jou. Om wie jij bent, wat jij wilt doen en leren. Jij bent degene die het moet doen dus jij maakt die keuze. Ga dus ook uit van jouw eigen dromen en wensen. Niet die van familie of vrienden, omdat het voor hen toevallig zo goed uitpakte. Of juist omdat zij dat zelf zou graag hadden gedaan, maar niet de kans kregen.

Een opleiding kiezen is voor de meeste jongeren een flinke uitdaging. Als jij goed onderzoek doet naar jezelf dan kun je al die bevindingen en inzichten koppelen aan bepaalde sectoren en studierichtingen. Alle ingrediënten om een passende studiekeuze te maken, zitten al in je. Je moet ze alleen verzamelen, onderzoeken en mixen. Dan krijg je er vanzelf een gevoel bij en ontstaat er een plan. Bij iedereen passen meerdere richtingen. Zorg daarom ook voor een plan B en het liefst ook een plan C. Dit is om teleurstelling te voorkomen als plan A om wat voor reden dan ook niet door kan gaan.

Vraag om de hulp van je ouders, zij kennen jou immers als de beste. Kom je er thuis met elkaar niet uit dan help ik graag bij een doorbraak! Je kunt mij bereiken via jacqueline@studiekeuzetop3.nl of via +31(0) 6 1886 2819 (ook Whatsapp of FaceTime).

 

Je kunt me voor meer informatie en inspiratie volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Wil je nóg meer tips over het maken van een passende studiekeuze? Vraag mijn gratis e-book aan.

opleiding kiezen, studeren
Vorig bericht
Terug naar Nederland en een passende middelbare school voor je kind
Volgend bericht
Op zoek naar een studentenkamer: zo gingen anderen je voor

Lees meer!

3 reacties. Reactie plaatsen

  • […] ook mijn blog ´Hoe maak je de juiste studiekeuze´. Wil je tips om je kind te begeleiden bij het maken van een passende studiekeuze? Vraag dan mijn […]

    Beantwoorden
  • Allan Barzndji | Oprichter Powerjaar
    juli 25, 2023 7:56 pm

    Beste Jacqueline,

    Wat schrijf, begeleid en beweeg jij je voort met een geweldige passie!
    Ik zie zoveel raakvlakken met mijn eigen initiatief: Powerjaar (een tussenjaar inspiratieprogramma).
    Mochten er jongeren zijn die 1-op-1 begeleiding nodig hebben, dan zullen wij ze zeker naar jou doorverwijzen!

    Neem ook eens een kijkje op onze site voor meer informatie over mijn passie: http://www.powerjaar.nl

    Heel veel plezier & succes!
    Allan

    Beantwoorden
    • Beste Allan, dankjewel voor je mooie compliment! Ik heb jouw website ook bekeken en dat is een interessant traject dat jullie aanbieden. Goed om te weten voor studenten bij wie een langer en uitgebreider traject in groepsverband beter past. Jij ook veel succes met dit leuke en dankbare werk. Groetjes Jacqueline

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.