Over mij

Waar jouw kind staat daar ben ik ook geweest. Ik wist niet wat ik wilde studeren of welke opleiding bij mij zou passen. Ik wist niet waar ik goed in was en wat voor werk ik leuk zou vinden. Dat maakte me best onzeker.

Mijn naam is Jacqueline Naaborg en op 30 december 1977 begon voor mij het grote avontuur. In Hoek van Holland ben ik opgegroeid. In Den Haag volwassen geworden. Nu woon ik samen met mijn gezin in de gemeente Castricum. Tussendoor heb ik ook veel tijd doorgebracht in het buitenland. Eerst als backpacker en later als expat.

Hoe ouder je wordt hoe beter je weet wat je wilt. Zo ging dat bij mij ook. Een klein duwtje in de juiste richting heb ik tijdens de middelbare school wel gemist. Dat had mij tijd, twijfels en onzekerheid bespaard. Inmiddels heb ik een mooi curriculum opgebouwd en doe ik wat ik leuk vind én wat bij mij past!

Wat vind ik het zonde als jongeren lang ronddwalen om te ontdekken welke opleiding bij hen past. Te vaak hoor ik verhalen over studenten die een tweede of derde poging doen met een andere studierichting. Het kost niet alleen onnodig veel tijd, stress en geld, het zelfvertrouwen loopt ook een deuk op. Ik weet dat het sneller en gemakkelijker kan. Daarom heb ik er met StudiekeuzeTop3 mijn werk van gemaakt!

De juiste weg vinden

Zelf wist ik lange tijd niet wat ik wilde. Eerlijk gezegd was ik blij dat ik 5 havo over moest doen. Dat gaf me nog wat extra tijd. Maar ook na dat jaar was ik nog niet overtuigd. Ik koos voor veilig: een twee-jarige mbo-opleiding Economie. Veilig, omdat ik mbo wel kon halen met mijn havo-diploma. Economie, omdat dat het vakgebied was van mijn vader. Twee jaar, zodat ik niet te lang vastzat aan iets waar ik niet zeker van was. Op mijn 19e had ik al een fulltime baan. Het voordeel was wel dat ik al op jonge leeftijd een appartementje in Den Haag kon kopen 😉

Persoonlijke ontwikkeling heb ik altijd belangrijk gevonden. Daarom heb ik aardig wat trainingen, workshops en opleidingen naast mijn werk gevolgd. Ik was 32 jaar toen ik dé opleiding (toegepaste psychologie) vond die op mijn lijf geschreven was. Vier jaar later was ik afgestudeerd met als specialisatie coachen & begeleiden, trainen en assessen. Aansluitend heb ik de opleiding Loopbaancoaching afgerond. Tevens ben ik gecertificeerd e-coach en bevoegd om vragenlijsten (over gedrag en persoonlijkheid) af te nemen en te analyseren.

Ik heb verschillende banen gehad om erachter te komen waar ik goed in ben en wat ik echt leuk vind. Als ik terugkijk op mijn studieloopbaan dan ben ik trots op de keuzes die ik heb gemaakt. Welke weg je aflegt, maakt niet uit. Als je maar in actie komt en bewuste keuzes maakt!

 

Je kiest een opleiding niet voor de rest van je leven, wel werkt het motiverend om iets te kiezen dat dicht bij jezelf ligt. Een passende studiekeuze is namelijk het begin van een succesvolle loopbaan.

 

Een laatbloeier? Ja dat ben ik! Had het sneller en gemakkelijker gekund? Ja, zeker wel! Ergens spijt van? Absoluut niet! Ik heb zoveel leuke dingen gedaan en geleerd en veel fijne mensen ontmoet. Ik weet dat ik niet de enige ben die zo´n lange weg heeft afgelegd. Veel leeftijdgenoten hoor ik zeggen dat ze graag waren begeleid bij het maken van hun studiekeuze. Het komt uiteindelijk wel goed, alleen heb ik nu geleerd dat het veel makkelijker en sneller kan. Dat je door meer zelfinzicht sneller duidelijk krijgt in welke richting je het kunt zoeken. Dat geeft rust en zelfvertrouwen. Het zorgt voor een nieuw doel en dat motiveert om ervoor te gaan.

Tegenwoordig ligt de druk voor het kiezen van een passende opleiding nog hoger. Het voelt als mijn missie om scholieren bij die eerste belangrijke keuze te begeleiden. Je kiest een opleiding niet voor de rest van je leven, wel werkt het motiverend om iets te kiezen dat dicht bij jezelf ligt. De start van een succesvolle loopbaan begint immers met een passende studie.

Mijn klanten noemen mijn aanpak praktisch en professioneel. Ook hoor ik terug dat er snel een gevoel van vertrouwen ontstaat. Dat is ook precies hoe ik wil overkomen. De samenwerking met de klant, het resultaat en de kwaliteit staan daarbij voorop.

Luister ook het podcast interview over mij met Rimke de Groot!