Jouw kind zit op de middelbare school en het laatste jaar is in zicht. Jouw zoon of dochter gaat beslissingen nemen die richting geven aan zijn of haar toekomst. Jouw kind staat voor die ene belangrijke vraag: Welke studie past bij mij?

Je ziet je kind piekeren en twijfelen. De onrust en onzekerheid slaan toe. Jij maakt je zorgen over de toekomst van je kind. Het is een uitdaging voor je om je kind goed te begeleiden. Het is moeilijk om objectief te zijn. Je weet niet precies hoe het tegenwoordig werkt. Er is zoveel keus. Waar en hoe begin je in dit keuzeproces?

¨Had ik vroeger maar iemand gehad die me hielp bij mijn studiekeuze.¨

Dit zeggen de meeste mensen die ik spreek als ik vertel dat ik studiekeuzebegeleider ben.

In onze tijd konden we studeren zolang we wilden. Die tijden zijn echt voorbij. Studeren is tegenwoordig ontzettend kostbaar! Met het huidige leenstelsel wil je dat je kind zo efficiënt mogelijk omgaat met zijn tijd en (jouw) geld. Daarom is het juist nu zo belangrijk om in één keer een passende studiekeuze maken.

Voorkom keuzestress en dat je kind stopt met studeren na het eerste jaar

Vanwege de jonge leeftijd is kiezen nog lastig. Je kind heeft daar begeleiding bij nodig. Het beste wat je als ouder kunt doen, is er gewoon voor je kind zijn. Met elkaar in gesprek gaan. Naar je kind luisteren en hulp bieden waar mogelijk. Het gesprek met je kind ga je aan vanuit zijn motivatoren en kwaliteiten, zonder enig eigenbelang. Een objectieve blik is daarbij echt belangrijk. Middelbare scholen bieden diverse activiteiten aan. Er is echter geen eenduidig beleid wat betreft de begeleiding van scholieren naar hun vervolgstap. Er is niet altijd voldoende tijd om leerlingen één-op-één de persoonlijke aandacht te geven die ze nodig hebben.

Jouw kind wil graag studeren, maar heeft geen idee welke studie. Komt er geen verandering aan deze situatie dan vergroot dat de keuzestress. Je kind blijft piekeren over zichzelf en zijn of haar toekomst. De zorgen om je kind en de discussies nemen toe. Jullie dwalen doelloos rond tijdens de open dagen. Bij geen studiekeuze zit je kind straks ongewild in een tussenjaar. En we weten: van uitstel komt afstel. Bij een verkeerde studiekeuze raakt je kind gedemotiveerd. Wist je dat gemiddeld 1 op de 3 studenten in of na het eerste jaar uitvalt of switcht (bron: Rijksoverheid: Monitor Beleidsmaatregelen 2016-2017)? Een verkeerde studiekeuze kost een heleboel tijd, frustratie én geld.

Plan een kennismakingsgesprek

Studiekeuzebegeleiding, een mooie aanvulling!

Jouw kind kan veel zelf ondernemen om erachter te komen welke studie hij of zij leuk vindt. Ik ben er een voorstander van vooral eerst zelf op onderzoek uit te gaan. We kunnen het internet afstruinen. Ons oriënteren door middel van informatieavonden, snuffelstages, gesprekken met decanen, thuis en met vrienden. Er zijn tal van voorlichtingsdagen, studiebeurzen, beroepenmarkten en beroepskeuzetesten. Er is een breed scala aan activiteiten mogelijk. Maar is dat voldoende effectief voor iemand die het echt niet weet?

Wat vaak in deze activiteiten ontbreekt, is terug gaan naar de kern, de basis. Dat is je kind zelf! Wat voor kind is jouw zoon of dochter? Hoe gedraagt hij of zij zich in bepaalde situaties? Waar wordt je kind enthousiast van, wat motiveert, in welke situatie zit hij of zij vol energie en wanneer juist niet? Deze zelfkennis is van essentieel belang om een passende studiekeuze te maken en voor de keuzemomenten die daarna nog volgen. Daarbij kun je denken aan een specialisatie, een master of andere vervolgstudie, een stage en uiteindelijk een passende baan.

Tijdens mijn begeleiding gaan we terug naar die basis, het gedrag van jouw kind. Als jij jouw kind door mij laat begeleiden dan is binnen no time helder wat zijn of haar kwaliteiten en talenten zijn en wat je kind hiermee kan doen. Jouw kind weet wat voor hem/ haar belangrijk is en welk soort daarbij past. Jouw kind maakt met behulp van mijn begeleiding een passende studiekeuze en gaat daar vol zelfvertrouwen mee starten.

Jij wilt toch ook dat je kind:

  • meer zelfkennis krijgt om de juiste beslissing te nemen?
  • weet welke studierichtingen bij hem of haar passen?
  • inzicht heeft in de opleidingen van zijn of haar Studiekeuze Top 3?
  • doelgericht naar open dagen en informatiebijeenkomsten gaat?
  • zich zeker voelt van zijn of haar studiekeuze?
  • zich op tijd kan inschrijven bij het opleidingsinstituut naar keuze?
  • zonder zorgen geniet van een welverdiende zomervakantie?
  • met plezier, enthousiasme en vol zelfvertrouwen start aan een bewust gekozen vervolgopleiding?

Mag ik samen met jouw kind aan de slag om dit te bereiken?

Maak direct een afspraak