Studieloopbaan keuzes Patricia Zoer Ghana coach

Patricia, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Het komt voor dat mensen het roer compleet omgooien, maar er is meestal nog wel een rode draad te ontdekken. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

Patricia Zoer is haar jeugddroom achterna gegaan. Ze woont en werkt in Ghana en is eigenaresse van Moon&Star Guesthouse, een guesthouse met een sociale missie.

Ik wil gasten graag verwennen en blij maken, maar daarnaast wil ik ook dat gasten Ghana echt beleven.¨

Waar droomde jij vroeger als kind over?

¨Als opgroeiend meisje droomde ik erover om arme mensen in Afrika te helpen, het liefst in Benin, West Afrika, want ik had een vriendinnetje die daar vandaan kwam.¨

Wat koos jij na de middelbare school: studeren of een tussenjaar en waarom?

¨Ik was 17 toen ik slaagde voor de havo, maar ik ging toch studeren en op kamers. Een tussenjaar nemen was in die tijd niet ‘normaal’. Sterker nog dat was niet een mogelijkheid die ooit bij mij is opgekomen.¨

Welke opleiding heb je gedaan en hoe kijk je daarop terug?

¨Ik heb de opleiding Voeding en Diëtetiek op de Haagse Hogeschool gedaan. Helaas was dit niet de juiste keuze en werd ik van de opleiding doodongelukkig. Het studentenleven vond ik wel leuk. Na bijna 3 jaar ben ik met de opleiding gestopt. Ik was zo opgelucht! Ik had toen echt verkeerd gekozen. Ik wilde mijn droom waarmaken en zocht een studie die daar bij paste. In de voorlichting van de opleiding werd aangegeven dat er projectweken zouden zijn over onder andere ontwikkelingssamenwerking. Dit bleek niet zo te zijn. Daarbij was ik te jong, verlegen en kon ik mijzelf niet motiveren of om hulp vragen.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gezet?

¨Nadat ik stopte met de opleiding ben voltijd gaan werken bij de Albert Heijn om genoeg te sparen om mijn jeugddroom waar te maken. Ik ben een half jaar naar een klein dorpje in Ghana gegaan om vrijwilligerswerk te doen. Bij terugkomst bleef de winkel trekken, maar ik wilde behalve mijn havo diploma toch nog een opleiding volgen. Ik ben uiteindelijk bij de Etos terechtgekomen en drogist en winkelmanager geworden. Het opleidingsprogramma van de Etos was in die tijd nog heel compleet met veel management cursussen en zelfs een jaarprogramma met een coach voor winkelmanagers in opleiding. Na 8 hele fijne jaren bij de Etos ben ik naar Ghana geëmigreerd, waar ik Moon&Star guesthouse, een guesthouse met een sociale missie, heb opgebouwd.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨De rode draad in mijn loopbaan is zorgen, een luisterend oor zijn en advies geven. Dat zit gewoon in mijn systeem. Het begon al bij mijn eerste baantje in de supermarkt, dat verdiepte zich in mijn tijd bij de Etos waar ik ook manager was. En tijdens mijn werk bij Moon&Star guesthouse en als Ghana coach kan ik helemaal los.¨

Vertel eens over je huidige werk

¨Ik run Moon&Star guesthouse, wat inhoudt dat ik de gastvrouw, vaak kok en marketingmanager ben. Daarnaast ben ik bezig om mijn jarenlange ervaring als begeleider van vrijwilligers, expats en reizigers om te zetten in verschillende diensten onder de noemer Ghana coach.¨

¨Ik geniet van mijn werk. Het is super afwisselend. Ik mag prachtige eerlijke gerechten koken en soms zelfs kookles geven. Ik mag mensen verwennen. Ik mag mensen voorlichten over gelijkwaardigheid en inzichten brengen over hoe vrijwilligerswerk wel duurzaam is. Ik mag vrijwilligers leren dat ze het vrijwilligerswerk vooral voor zichzelf en hun ontwikkeling doen en geen redder in nood zijn.¨

¨Daarnaast ben ik gids en mag ik mensen rondleiden door het mooie Ghana en ik organiseer reizen op maat. Ik mag klankbord zijn voor reizigers/ vrijwilligers die het even niet meer weten. Ik bouw websites, schrijf blogs, houdt de social media bij. Stiekem ben ik een enorme fan van Instagram en ik ben zelfs bouwopzichter voor mensen die naar Ghana willen verhuizen. Had ik al verteld dat ik tuinieren ook heerlijk vind om te doen? Dat is ook een onderdeel van mijn werk.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Balans vinden en houden. Zoals je inmiddels weet vind ik heel veel dingen leuk en ligt er veel op mijn bord. Daarbij ben ik moeder van 2 kleine kinderen en wij wonen op het terrein van het guesthouse. Gelukkig word ik steeds beter in verantwoordelijkheden afgeven en heb ik een fijne assistent die verantwoordelijk is voor het personeel. En ik geef ook beter mijn grenzen aan bij onze gasten. Ik help hen graag, maar dat gaat niet 24 uur per dag.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Ik wil gasten graag verwennen en blij maken, maar daarnaast wil ik ook dat gasten Ghana echt beleven. Zodat men kan zien dat de stereotypering en vooroordelen die over Afrika bestaan wellicht niet waar zijn. En dat thuis kunnen vertellen aan vrienden en familie.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Je moet flexibel, veelzijdig en creatief zijn. Daarbij is een grote portie doorzettingsvermogen onontbeerlijk. En je moet kunnen incasseren. Geduld hebben is ook zeker een pré.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Ik ga klinken als een oude vrouw…. In mijn tijd waren er niet veel mensen zoals Jacqueline, bekwame studiekeuze begeleiders wiens doel is dat jij de juiste opleiding kiest. Maar van wie je ook de tijd mag nemen om een gedegen keuze te maken.¨

¨Er is enorm veel keuze en enorm veel informatie, maar er is tegenwoordig ook tijd om een keuze te maken. Dus wanneer je dat tussenjaar nodig hebt om tot een goede keuze te komen, grijp die mogelijkheid aan! Of wanneer je gewoon nog niet klaar bent voor de vervolgopleiding, neem dan een jaar de tijd! Wist je dat je ook een poosje naar mij kunt komen tijdens dat tussenjaar?¨

 

Heb je interesse in een verblijf en/of vrijwilligerswerk in Ghana of heb je andere vragen aan Patricia? Je kunt Patricia via haar website benaderen. Bekijk ook haar nieuwe website waarin de mogelijkheid wordt geboden voor een ´Tussenjaar met een Plan´.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

Tussenjaar Afrika, Vrijwilligerswerk Afrika
Vorig bericht
Bewijs met CNaVT of Nt2 dat je Nederlands spreekt en schrijft
Volgend bericht
Marleen, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

Lees meer!

3 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.