Studieloopbaan Dilo 1 2 Travel Africa

Dilo, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Het komt voor dat mensen het roer compleet omgooien, maar er is meestal nog wel een rode draad te ontdekken. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De keuzes van Dilo van Commenee, van backpacker naar mede-eigenaar van de Tour Company 1 2 Travel Africa.

De rode draad voor mij is denk ik altijd het hebben van een beetje lef geweest. Soms moet je bepaalde stappen gewoon zetten, of het nou wel of niet werkt, je leert er altijd van.¨

Waar droomde jij vroeger als kind over?

¨Als kind was ik altijd buiten te vinden. Met m’n handen in de modder, takken verzamelen, maar vooral ook uren staren naar de kikkervisjes in onze vijver en het zoeken van lieveheersbeestjes. Naast het verzorgen van allerlei soorten huisdieren, kreeg ik het ook altijd voor elkaar om in het bos gewonde vogeltjes of konijntjes te vinden. Tot ongenoegen van mijn moeder gingen die allemaal mee naar huis om opgelapt te worden. Het verbaasde dan ook niemand dat ik graag dierenarts wilde worden.¨

Wat koos jij na de middelbare school: studeren of een tussenjaar en waarom?

¨Al in 4 vwo besloot ik om na mijn eindexamen een tussenjaar te nemen. Een half jaar backpacken in Australië, gevolgd door een half jaar werken om mijn spaarrekening weer wat aan te vullen. Elk weekend en elke vakantie werkte ik me al helemaal suf in de horeca om die reis überhaupt te kunnen maken. Ik wilde er zo graag tussenuit en iets van de wereld zien. Een tijdje alleen zijn en voor mezelf zorgen, leek me ook een goede ontwikkeling qua zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.¨

Wat heb je in die periode gedaan en wat heeft het jou gebracht?

¨In precies zes maanden tijd ben ik van de ene naar de andere farm in Australië gegaan om overal steeds een tijdje mee te werken en veel te leren. Ik koos er bewust voor om niet zoals anderen het hele land rond te reizen, want haasten was nooit iets voor mij. Liever de plekken waar ik kwam, echt leren kennen. Ik zocht deze farms wel uit met in gedachte de opleiding Diergeneeskunde

¨Tijdens mijn tijd bij een Wildlife Sanctuary op Kangaroo Island in het zuiden, kreeg ik de fantastische kans om veel tijd door te brengen met de plaatselijke dierenarts. En daar besefte ik dat zijn leven precies was, wat ik wilde. Hij was de enige op het eiland, dus hij behandelde naast alle honden en katten ook het vee en de wildlife. Hij was veel buiten en de grote variatie sprak mij enorm aan. Ik wist dat je in Nederland geacht werd een keuze te maken tussen huisdieren, vee en paardensport. De enige optie die ik zag zitten, was om als dierenarts in een dierentuin te gaan werken, maar de kans dat je daar tussen komt, is ontzettend klein.¨

¨Studeren in Australië en vervolgens daar gaan werken, was financieel onhaalbaar, dus in plaats van me in te schrijven voor de studie, besloot ik nog een tussenjaar te nemen om verder na te denken. En toen nog een, tot grote teleurstelling van mijn familie. Al die tijd werkte ik in de horeca om vervolgens van dat geld reisjes te maken. Daarnaast deed ik veel vrijwilligerswerk voor IVN en Brabants Landschap. Tijdens een gesprek met een van de boswachters, besloot ik om maar eens een kijkje te gaan nemen bij een Open Dag van de opleiding Bos- en Natuurbeheer

Welke opleiding heb je uiteindelijk gekozen en hoe kijk je daarop terug?

¨Bij Helicon Opleidingen kwam ik er achter dat zij eigenlijk een veel betere optie voor mij hadden, namelijk Eco & Wildlife. Dat ging het worden! Velp was een behoorlijk eind van mijn huis in Bergen op Zoom, maar hier was de opleiding ontwikkeld, dus dat voelde voor mij het beste. Bovendien was het destijds alleen daar nog mogelijk om deeltijd te studeren, waar ik voor koos omdat ik op mezelf wilde blijven wonen en dus geld moest kunnen blijven verdienen om alles te betalen. Bij Eco & Wildlife heb ik echt een top tijd gehad. Van de ervaren docenten leerde ik veel over allerlei aspecten van flora en fauna en complete ecosystemen wereldwijd en de rol van mensen in de natuur. Hier kwamen natuurbehoud en toerisme echt samen en dat sprak mij ontzettend aan. Bovendien gingen we op studiereis naar Tanzania, waar de liefde voor Afrika ontstond!¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gezet?

¨Tijdens die studiereis in het laatste jaar leerde ik mijn vriend Hessel kennen. Hij deed dezelfde opleiding, maar dan voltijd, vandaar dat we elkaar nooit echt waren tegen gekomen tot tijdens die gezamenlijke reis. Het klikte meteen en hij vertelde over een stage die hij had gelopen op een lodge in Zuid Afrika. Hij had plannen om daar, na het afstuderen, voor een vakantie naar terug te gaan en vond het prima dat ik mezelf uitnodigde om mee te gaan. De lodge bleek inmiddels leeg te staan, dus de eigenaar was dolblij dat wij een tijdje wilden gaan ´oppassen´ zodat hij nieuw personeel kon zoeken. Dat bleek moeilijker gezegd dan gedaan en wij hadden het ontzettend naar ons zin, dus besloten om (in overleg) onszelf in het diepe te gooien en de lodge te openen. Vreselijke chaos, want eerlijk gezegd hadden we geen idee waar we mee bezig waren.¨

¨Gezond verstand en doorzettingsvermogen bleken onze redding en we hadden ontzettend geluk met de flexibiliteit van de eerste gasten. Iets ging er blijkbaar goed, want we mochten blijven, het bedrijf groeide en wij ontwikkelde onszelf. We voegden allerlei natuur gerelateerde activiteiten toe die plaatsvonden in het aangrenzende natuurreservaat.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨De rode draad voor mij is denk ik altijd het hebben van een beetje lef geweest. Soms moet je bepaalde stappen gewoon zetten, of het nou wel of niet werkt, je leert er altijd van. Als iets goed voelt, ga ik er voor en ik houd de focus op wat ik belangrijk vind in mijn leven. Als je dat doet, hard werkt, niet opgeeft en ook nog eens een vleugje geluk hebt, kom je een heel eind!¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Inmiddels wonen we zeven jaar in Afrika en hebben we vorig jaar de stap gezet om naar het veel onbekendere land Malawi te verhuizen. Hier runnen we onze eigen tour company 1 2 Travel Africa om mensen de authentieke kant van Afrika te laten zien. Wij werken niet samen met grote hotelketens, maar juist met kleinschalige ondernemers die bijdragen aan de ontwikkeling en bescherming van dit bijzondere land, haar bevolking en de prachtige natuur. Het blijft een droom om daarnaast ook weer een eigen lodge te runnen, die we dan perfect als thuisbasis voor onze reizen kunnen gebruiken. We hopen uiteindelijk die kans te krijgen door nu hard te werken om onze naam op de kaart te zetten en een groot netwerk op te bouwen.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨De onzekerheid van dit werk is iets waar ik moeite mee heb. Ik hou van avontuur en vrijheid en vind het niet erg dat dingen anders gaan dan gepland, maar de schommelingen in het toerisme maken het wel heel lastig soms. Hoog- en laagseizoenen kun je redelijk rekening mee houden, maar de COVID-19 crisis bijvoorbeeld maakte weer eens pijnlijk duidelijk dat ons bedrijf door externe factoren compleet platgelegd kan worden en helaas heeft toch echt iedereen een inkomen nodig.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Het wonen in Afrika is een grote motivatie om dit te (blijven) doen! Ik geniet elke dag van het heerlijke klimaat en de prachtige natuur. Ik vind het heel bijzonder om de ogen van mensen te openen en ze vanalles te laten ontdekken over andere culturen en de fantastische Afrikaanse wildlife. Het is ook echt geweldig om de reacties van reizigers mee te maken als ik ze bijvoorbeeld hun eerste olifant in het wild kan laten zien. Die wow-momenten geven mij steeds weer grote voldoening en het verveelt nooit! En als ik dan na afloop een e-mail krijg dat die mensen de tijd van hun leven hebben gehad, loop ik de rest van de week met een grote glimlach rond!¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Voor dit werk moet je van zowel de natuur als van mensen houden. Voor het plannen van een perfecte reis voor iemand en vervolgens het gidsen, moet je sociaal zijn en goed kunnen aanvoelen wat iemand graag wil. Het vermogen om te improviseren is ook ontzettend belangrijk, want er gaan vaak dingen net iets anders dan gepland, zeker in Afrika! Daarnaast heb je natuurlijk een grote passie voor de lokale natuur en cultuur nodig om die kennis op een leuke en interessante manier over te brengen. Oh, en je kunt absoluut niet zonder doorzettingsvermogen!¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Wie je ook bent en wat je ook doet, zorg dat het goed voelt. Luister naar je ‘’gut feeling’’, want als iets je tegenstaat, zal het nooit iets gaan opleveren voor je. Natuurlijk, bij iedere opleiding en bij iedere baan moet je wel eens dingen doen die je niet leuk vindt, niks aan te doen. Maar ik bedoel in het groter geheel. Wees niet bang om af en toe een beetje risico te nemen. Als je echt iets wilt bereiken, moet je er voor gaan en zie tegenslagen dan als lessen waar je sterker van wordt. Met afwachten en klagen bereik je niks!¨

Heb jij vragen aan Dilo over zijn werk en avonturen of zou jij wel een reis in Malawi door hem willen laten organiseren? Je kunt hem benaderen via zijn website 1 2 Travel Africa.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

12TravelAfrica, Malawi
Vorig bericht
Opleiding kiezen: zelf koos ik de veilige weg
Volgend bericht
Wendy, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

Lees meer!

5 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat een mooi interview en wat een interessant persoon is Dilo. Ik wens hem veel succes om al zijn dromen waar te maken. Als de lodge er staat, komen we misschien eens van het mooie en onbekende Malawi genieten.

  Beantwoorden
 • Dank je wel Griet, wat lief! We zouden jullie hier zeker heel graag al het moois laten zien en ik hoop ook bij jullie in het mooie Kroatie langs te kunnen komen. Denk dat er geen betere gastvrouw- en heer zijn! Warme groetjes, Dilo

  Beantwoorden
 • Anne-Marie en Han van den Beemt
  september 12, 2020 10:34 am

  Hallo Dilo wat een mooi interview, wij volgen jou faceboek en blijven zo een beetje op de hoogte van jullie leven daar veel sterkte in deze financieel zware tijd.

  Beantwoorden
  • Dank u wel! Leuk dat u me zo nog een beetje volgt. Ik heb nog geen idee wanneer ik weer in Nederland ben, zal voorlopig lastig zijn, maar wellicht kunnen we dan een IVN reunie plannen? Warme groetjes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.