opleiding kiezen zelf koos ik de veilige weg

Opleiding kiezen: zelf koos ik de veilige weg

Vorige week schreef ik een blog over de verschillende opleidingsniveaus. Door mijn ervaringen, persoonlijk én in mijn praktijk, heb ik geleerd dat het belangrijk is om hier -tijdens je zoektocht naar een opleiding- bij stil te staan. Zelf was ik destijds veel te voorzichtig, onzeker eigenlijk. Ik koos de veilige weg. Achteraf vind ik dat best wel zonde.

Maak het verschil en zorg dat jouw kind later kan navertellen hoe je hem op weg hebt geholpen met het kiezen van een opleiding.¨

We moeten zo jong een opleiding kiezen

Ik was 17 jaar toen ik een studiekeuze moest maken en ik had geen idee wat ik wilde en waar ik goed in zou kunnen worden. Ik zag er enorm tegenop om te gaan studeren. Met mijn havo diploma kon ik wel naar het hbo, maar ´kan ik dat wel echt?´ en ´ben ik daar wel slim genoeg voor?´, spookte er door mijn hoofd. Nooit heb ik daar gesprekken over gehad op school of thuis. Het is me in ieder geval niet bijgebleven. Het was eigenlijk gewoon logisch om een hbo opleiding te kiezen, want ik had immers de havo gedaan.

Het werd een tweejarige mbo opleiding op het Tinbergen college in Den Haag. Ik koos liever de veilige weg. Veilig omdat ik wist dat het mbo wel zou lukken. Én veilig, omdat ik de richting van mijn vader koos, namelijk economie. Ik wist het anders echt niet en met economie zit je altijd wel goed, dacht ik toen. Een andere reden voor mijn keuze was dat een vierjarige hbo opleiding mij zonde van mijn tijd leek, omdat ik niet zeker wist wat ik wilde. Om gelijk vier jaar ergens aan vast te zitten, is dan echt wel heel erg lang (vooral op die leeftijd). 

Vertrouwen van ouders maakt het verschil

Mijn ouders hebben altijd achter mij gestaan en mij mijn eigen keuzes laten maken. Ze hadden alle vertrouwen in mij en dat heb ik ook zo gevoeld. Niets dan lof over mijn lieve ouders. Met wat ik nu weet over persoonlijke ontwikkeling en belangrijke keuzes maken, had ik toch graag meer willen weten. Niet alleen over de opleidingsmogelijkheden en de verschillen, maar vooral ook over mijzelf. Die gesprekken zijn er thuis vast geweest, maar het heeft niet voldoende indruk op me gemaakt dat ik dat nu nog kan navertellen.

Weet dat je als ouders een verschil kunt maken. Mijn ouders deden dat vooral door in mij te geloven en mij mijn eigen weg te laten volgen. Weet ook dat jongeren begeleiding nodig hebben, omdat ze zichzelf nog volop aan het ontdekken zijn en nog wat meer zelfvertrouwen moeten krijgen. Ga thuis met elkaar in gesprek over deze onderwerpen. Praat met elkaar over de ideeën en mogelijkheden die er zijn, maar ontdek ook waar je kind eventueel tegenop ziet en kijk welke hulp je kind daarbij nodig heeft. Maak het verschil en zorg dat jouw kind later kan navertellen hoe je hem op weg hebt geholpen met het kiezen van een opleiding.

Door mijn persoonlijke ervaringen en door de ervaringen in mijn eigen loopbaan, kies ik er bewust voor om jongeren te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik wil dat jongeren bewust worden van zichzelf en hun eigen kunnen zodat zij weloverwogen en bewuste keuzes kunnen maken. In dit verhaal lees je hier meer over.

Wil je vaker geïnspireerd raken, blijf dan op de hoogte via social media: Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (en krijg mijn gratis e-book of checklist cadeau)!

hulp bij studiekeuze, opleiding kiezen
Vorig bericht
Dit is het verschil tussen mbo, hbo en wo opleidingen
Volgend bericht
Dilo, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.