Ik vond nooit dat ik een talent had

Ik vond nooit dat ik een talent had

Ik bewonder mijn moeder op vele terreinen en haar schildertalent is er zeker één van. Ze heeft dit duidelijk van haar vader. Hij was ook al zo getalenteerd. Mijn zus en ik verwonderen ons dat wij hier niets van hebben meegekregen. Ik weet nog goed dat mijn moeder mij vroeger zelfs hielp met de tekenopdrachten op de middelbare school. Ik bakte er niets van zonder haar hulp.

Gelukkig dat dit mooie talent niet ophoudt bij mijn moeder. Het is duidelijk een generatie overgeslagen. Eén van mijn dochters beleeft namelijk ontzettend veel plezier aan het tekenen en kan het ook echt goed, al zeg ik het zelf.

Ik kan mij daarom wel inleven in jongeren die het lastig vinden om te vertellen waar ze goed in zijn.¨

Goed kunnen tekenen is een heel concreet talent. Net zoals gitaar spelen en zingen wat mijn man dan weer goed kan. Creatief ben ik ook, dat komt bij mij alleen op een andere manier tot uiting. Later leerde ik pas dat je op meerdere manieren creatief kunt zijn. Vroeger frustreerde het mij wel dat ik niet kon verwoorden waar ik nou goed in was. Ik kan mij daarom wel inleven in jongeren die het lastig vinden om te vertellen waar ze goed in zijn. Dat had ik zelf ook, omdat het voor mij niet tastbaar en concreet was. 

Lees ook mijn blog over studiekeuze maken met inzicht in je talenten!

Ik kan niet zingen, speel geen muziekinstrument en ik blink niet uit in talen of in wiskundige dingen. Ik weet nog dat ik altijd graag hielp op alle verjaardagen met de drankjes en de hapjes. Nu nog steeds, zorg ik ervoor dat het niemand aan iets ontbreekt. Gedacht werd aan de horeca, maar dat was niets voor mij. Ik herinner me dat ik meedeed met een workshop voor een horecabedrijf om vervolgens opgeroepen te kunnen worden voor feesten en partijen. Na die workshop schreef ik mij gelijk weer uit en zocht ik liever een ander bijbaantje.

Talenten kun je al vroeg ontdekken en hoe meer aandacht je het geeft, hoe meer dat talent én je kind zullen groeien.¨

Tijdens die verjaardagen kwam dan wel de gastvrouw in mij naar boven, maar dat betekende niet automatisch dat de horeca dan bij mij past. Ik zorg graag voor anderen, maak het anderen graag naar de zin en ik ben behulpzaam. Dat kan in veel beroepen terugkomen. Gaandeweg heb ik ontdekt wat ik nog meer leuk vind en wat ik goed kan. Gewoon door te ervaren en uit te proberen. Daarbij komt dat het vaak een ander eerder opvalt waar je goed in bent, omdat het voor jezelf zo gewoon is. Het is dus fijn als je omgeving jou kan wijzen op jouw talenten.

Achteraf was ik graag al op jongere leeftijd meer bewust bezig geweest met mijn kwaliteiten en talenten. Als puber heb je al genoeg onzekerheden en ik denk dat het scheelt als je weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Mijn dochters zijn pas 6 en 7 jaar, maar ik vind het ontzettend boeiend om ze nu al heel bewust te begeleiden in datgene waar ze goed in zijn en wat ze interessant vinden. Door hun kwaliteiten en talenten te benoemen én hen te stimuleren er meer mee te doen, zie ik het zelfvertrouwen groeien. Talenten kun je al vroeg ontdekken en hoe meer aandacht je het geeft, hoe meer dat talent én je kind zullen groeien.

Welke talenten zie jij bij jouw kind(eren)?

Wil jij op een snelle en eenvoudige manier inzicht in het gedrag, de talenten, kwaliteiten en motivatoren van jezelf en/ of je kind(eren)? Vraag dan hier naar de mogelijkheden voor een gedragsanalyse. 

talenten
Vorig bericht
Audrey, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Ruud, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.