Studieloopbaan Ruud van Nieuwkerk

Ruud, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Ruud van Nieuwkerk, bedenker en eigenaar van Westlandwerk.nl, MeShort en recent ook van HRTechTools.

Ik denk dat je met reizen en door verschillende mensen en culturen te ervaren, een goede basis legt voor je verdere loopbaan.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Na de havo ben ik hbo commerciële economie gaan studeren aan de HES Rotterdam.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Lastig, ik wist niet wat ik wilde, dus heb ik maar de meest algemene studierichting gekozen.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨Ik denk dat ik net even een iets te makkelijke opleiding heb gekozen. Ik had graag meer uitdaging gewild, maar uiteindelijk heb ik het toch maar afgemaakt. Als ik het over had kunnen doen, was ik liever iets eerder gaan werken om daarna te kunnen gaan reizen. Of was ik gelijk gaan reizen. Ik denk dat je met reizen en door verschillende mensen en culturen te ervaren, een goede basis legt voor je verdere loopbaan.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

¨Ik ben vrij snel mijn met eigen ondernemingen gestart (eentje die te maken heeft met IT en Internet en de andere in de evenementen sector). Dat eerste bedrijf heb ik nog steeds en hebben we in de loop der jaren steeds meer uitgebouwd.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Het meeste dat ik gedaan heb is in de sector Human Resources. Ik vind het boeiend om processen te verbeteren door middel van software. Toevallig is de HR een mooie branche om veel te kunnen veranderen in korte tijd. Zodra de klant een flinke meerwaarde ervaart door onze diensten, kan ik daar echt van genieten.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Ik houd me voornamelijk bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten en het uitwerken van nieuwe ideeën. Ik ben onlangs een nieuw bedrijf begonnen HRTechTools. Daarin bieden we HR softwareoplossingen voor het MKB. Wij maken ´werkenbij´ pagina’s (bij ons heten ze ‘groei mee met’ pagina’s. Bijvoorbeeld Groeimeemetstudiekeuzetop3.nl. Bedrijven krijgen dan voor een klein bedrag per maand een volledige ingerichte vacaturepagina in hun eigen stijl, die ze ook zelf kunnen beheren. Wanneer ze de vacature’s op hun eigen pagina’s plaatsen, worden deze automatisch doorgeplaatst naar 10 andere vacaturesites (waaronder Indeed en Google for Jobs). Een hele goedkope, maar super effectieve oplossing om je vacatures snel ingevuld te krijgen. Voor uitzendbureaus hebben we een smartmatch zoekmachine gemaakt, die ze op hun eigen site kunnen plaatsen. Het is een tool op basis van machinelearning. Deze geven vele malen beter en meer resultaten op zoekopdrachten van websitebezoekers. Deze matcht ook op interesses en soft skills. De zin ‘geen resultaten op deze zoekopdracht’ is dan definitief verleden tijd. Elke werkzoekende die je site verlaat, omdat er geen match is, is er ééntje teveel.¨

¨Interessant en leuk werk, alleen kan ik soms mijn creativiteit niet volledig kwijt. Daarvoor ben ik sinds kort ook met wat andere nieuwe projecten gestart, buiten de HR. Bij Endemol volg ik workshops, daar moest je voor worden uitgekozen op basis van je creativiteit. En dat is dus gelukt! Ik weet niet wat daaruit gaat komen, maar tot nu toe is dat echt helemaal te gek!¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Soms zijn IT vraagstukken vrij gecompliceerd. Ik ben iemand die me daar dan volledig in vast kan bijten om het op te lossen. Dat levert wel eens slapeloze nachten op. Maar in mijn achterhoofd weet ik altijd dat we het toch wel op gaan lossen. Als je het samen met je IT team dan hebt opgelost, geven juist de meest lastige vraagstukken een enorme kick.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Dingen voor elkaar krijgen en creëren die anderen niet lukken of nog niet hebben bedacht. En vervolgens hele mooie producten neerzetten die een duidelijke meerwaarde voor de klant bieden.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Commercieel inzicht, logisch nadenken, goed naar je klanten luisteren, veel lezen over nieuwe ontwikkelingen, doorzettingsvermogen, een stuk positiviteit en creativiteit.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Ga niet gelijk werken na je studie. Ga reizen, ga lummelen, zoek een andere (artistieke) uitdaging voordat je aan het ‘serieuze leven’ gaat beginnen. Daar kan je altijd nog mee beginnen. Zoek eerst uit wie je zelf bent en waar je echt goed in bent en ga er dan mee aan de slag. Het leven is kort, maar tussen je 20ste en 30ste heb je genoeg tijd om de wereld in de trekken in plaats van jezelf 40 uur per week in dienst van een werkgever te stellen. Wie je bent en waar je echt goed in bent, kom je alleen achter door zoveel mogelijk uit te proberen. En hoe meer fouten je maakt, hoe meer je leert. Omarm het falen. Het nemen van risico’s is een stuk minder eng als je je realiseert dat elke fout die je maakt, bijdraagt aan jouw persoonlijke groei.¨

 

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

studiekeuze maken
Vorig bericht
Ik vond nooit dat ik een talent had
Volgend bericht
Vion, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.