Studieloopbaan keuzes van Wendy van Dalen

Wendy, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Het komt voor dat mensen het roer compleet omgooien, maar er is meestal nog wel een rode draad te ontdekken. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De keuzes van Wendy van Dalen, van organisatie-psychologe naar oprichter van en online leerkracht bij Dutch for Children.

Voordat ik het wist, was het idee van Dutch for Children geboren en een feit. Ik zei mijn vaste baan op en al snel zat ik alle middagen vol.¨

Waar droomde jij vroeger als kind over?

¨Als kind wilde ik juf worden. Ik droomde over het wonen in Spanje. Mijn ouders hadden daar een vakantiewoning.¨

Wat koos jij na de middelbare school: studeren of een tussenjaar?

¨Ik ging studeren aan de PABO in Den Haag. Dat was het meest logische om te doen en dat deden mijn vrienden ook. Pas later koos ik ervoor om een tijd te gaan reizen.¨

¨Na twee jaar PABO ben ik overgestapt naar de opleiding psychologie aan de Rijks Universiteit Leiden (RUL). Ik heb gekozen voor de studierichting organisatie-psychologie. Na het behalen van mijn propedeuse heb ik een tussenjaar genomen. Mijn toenmalige vriend en ik wilden graag meer van de wereld zien en het voelde als een goed moment. Ik wist nu dat deze studie de juiste voor me was en dat ik dit na het reizen zou afmaken.¨

¨We zijn via Kenia over land naar Tanzania en Zimbabwe gereisd. In Zimbabwe hebben we een tijd op een boerderij geleefd. Hierna zijn we via Mauritius als geweldige tussenstop naar Thailand gevlogen en zijn via Thailand over land naar Maleisië gereisd en daar de boot genomen naar Indonesië. Hier hebben we Sumatra en Java gezien. Vanuit daar zijn we via de lucht via Jordanië naar Duitsland gereisd en vandaar terug naar Nederland.¨

Hoe kijk je terug op de opleidingen die je hebt gevolgd?

¨De PABO toen was redelijk ouderwets en niet erg breed. Tijdens mijn stages liep ik ook tegen het klassieke en stugge onderwijssysteem aan. RUL was geweldig. Bredere blik, meer mogelijkheden en ik voelde me beter thuis onder de studenten op de universiteit. Veel later deed ik alsnog de DigiPaboDat was pittig omdat het echt vier jaar in twee jaar was, maar wel een erg leuke manier om te leren en samen met anderen digitaal aan opdrachten te werken.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gezet?

¨Toen ik net afgestudeerd was, vertrokken we voor het werk van mijn man naar Aruba. Daar kreeg ik al snel een groot project te leiden in samenwerking met een organisatiebedrijf in Nederland. Een hele mooie en waardevolle ervaring. Toen dit project afgelopen was, heb ik veel gesolliciteerd in Aruba wat niet gemakkelijk was als Nederlandse. Uiteindelijk ben ik gaan werken bij de Nederlandse vertegenwoordiging, wat erg leuk was. In Nederland heb ik verschillende projecten freelance gedaan als organisatie-deskundige waar ik niet heel blij van werd.¨

¨We verhuisden voor het werk naar Spanje met onze inmiddels kleine dochter van 6 maanden. Toen heb ik mij bewust op het moederschap gericht. Na een tijdje ging het wel kriebelen, maar in een andere hoek, namelijk het onderwijs. Mijn dochter had veel allergieën en dat was de reden voor mij om aan huis een peuterspeelzaal voor Nederlandse kinderen te starten, zodat ze toch in contact kon komen met andere kinderen en ik tegelijkertijd de omgeving volledig kon controleren. Ook kwam ik via vriendinnen in contact met de Nederlandse school en heb daar geholpen met het opstarten van een 0-groep.¨

¨Toen we terug uit Spanje kwamen met toen twee kinderen en de jongste ging naar school en heb ik de knoop doorgehakt om online versneld de PABO te doen bij Inholland in Den Haag. Ik dacht echt letterlijk: “Het is nu of nooit’’. Helaas waren mijn twee eerdere jaren PABO verlopen en heb ik de volledige opleiding moeten doen, maar daar heb ik geen spijt van; het was zo geüpdatet dat ik veel heb geleerd.¨

¨Tijdens mijn studie liep ik stage bij verschillende scholen en werd ik direct al gevraagd voor invalwerk. Uiteindelijk ben ik gaan werken op de school waar ik ook mijn LIO-stage liep. Ik was toen al voor twee scholen gevraagd. Op die Natuurlijk Leren school heb ik enorm veel geleerd en heeft me ook geïnspireerd in mijn huidige missie en visie van Dutch for Children.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Ik ben oprichter/ directeur en leerkracht bij mijn eigen online school Dutch for Children en stuur 6 leerkrachten aan. Ik ben erg blij en trots op mijn bedrijf.¨

Waarom de switch naar een eigen bedrijf?

¨Het werken op school kwam niet overeen met wat ik wenste, waar ik echt voor ging, namelijk kwaliteit en les op maat bieden aan ieder individeel kind. Overvolle klassen en op deze school dat bovendien in combinatiegroepen zoals bijvoorbeeld groep 1, 2 en 3 samen. In de tijd dat het ging knagen, kwamen er ook vragen van voornamelijk expat-ouders of ik hun kind niet kon helpen met de Nederlandse taal, zodat ze op school beter mee konden komen. Voordat ik het wist, was het idee van Dutch for Children geboren en een feit. Ik zei mijn vaste baan op en al snel zat ik alle middagen vol. Expats zitten overal, dus op een gegeven moment kreeg ik vragen vanuit andere delen van het land en opperde ik de online lessen bij ouders. Dit beviel goed. Inmiddels had mijn man weer een baanaanbod in de Antillen en ben ik me meer gaan richten op expats in het buitenland.¨

¨Toen we emigreerden naar Curaçao nam ik daar al mijn eerste klanten van mee. In Curaçao ben ik met name in het laatste jaar daar enorm gaan groeien en heb ik mijn team met meerdere leerkrachten uitgebreid. Inmiddels zijn we naar de Dominicaanse Republiek verhuisd, waar de groei onverminderd doorgaat. Het enorme voordeel van een online bedrijf: je kunt overal werken (waar goed internet is).¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨De rode draad is dat ik op zoek blijf naar mogelijkheden. Vanuit de wens naar avontuur, reizen en flexibel zijn. Het ondernemerschap zit mij in het bloed.¨

Wat zijn voor jou lastige dingen in je werk en wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨De administratie is niet mijn favoriete bezigheid. Wat mij motiveert in mijn werk zijn blijde leerlingen en tevreden ouders.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Flexibiliteit, enthousiasme, geduld, openstaan voor verschillende culturen en leefomstandigheden, sociaal zijn, creatief zijn, zorgzaam en lief zijn, organisatorisch sterk zijn, rechtvaardig zijn.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Keuzen zijn niet voor het leven. Jij verandert en groeit, zo kan dat dus ook in je studiekeuze en loopbaan: deze kunnen ook veranderen en groeien. Wees niet te bang voor verandering.¨

 

Wil jij meer weten over het werk van Wendy of heb je interesse in Nederlandse taal en cultuurlessen dan kun je haar bereiken via haar website Dutch for Children.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

online Nederlandse les
Vorig bericht
Dilo, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?
Volgend bericht
Bewijs met CNaVT of Nt2 dat je Nederlands spreekt en schrijft

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.