Opleiding Scheikunde

Peter, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Het komt voor dat mensen het roer compleet omgooien, maar er is meestal nog wel een rode draad te ontdekken. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

Peter Zwart vervult zijn droombaan als wetenschapper bij Berkeley National Laboratories.

Mijn stages in het buitenland hebben mijn reislust aangewakkerd en na het afstuderen ben ik voor 4 jaar naar Hamburg gegaan.¨

Waar droomde jij vroeger als kind over?

¨Als kind dacht ik eigenlijk weinig na over toekomstige banen en beroepen. Wel wist ik dat ik graag wilde reizen en wat van de wereld wilde zien.¨

Wat koos jij na de middelbare school: studeren of een tussenjaar en waarom?

¨Er was toen geen keuze. Na de middelbare school ging ik met mijn vwo diploma direct naar de Universiteit van Amsterdam (UvA) om Scheikunde te studeren. Tijdens deze studie heb ik in mijn laatste jaar twee buitenlandse stages gelopen. Ik was 4 maanden in Hamburg (Duitsland) en 3 maanden in Grenoble (Frankrijk). Uiteindelijk heb ik in Hamburg een promotie plek gekregen en heb daar vervolgens nog 4 jaar gewerkt aan mij dissertatie.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding Scheikunde?

¨Scheikunde aan de UvA was een fantastische opleiding. Destijds zat de scheikunde faculteit nog op het roeterseiland in de (bijna-)binnenstad, wat natuurlijk een fantastische plek is. Mijn stages in het buitenland hebben mijn reislust aangewakkerd en na het afstuderen ging ik dus naar Hamburg. Hamburg is ook een geweldig stad om te wonen, en het instituut waar ik werkte internationaal (EMBL) had wetenschappers uit de hele wereld.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gezet?

¨Tijdens mij promotie in Hamburg heb ik mijn vrouw leren kennen. Zij kreeg een baan in New York, op Long Island en ik ben haar achterna gereisd. Na Long Island hebben we een korte tijd in Chicago gewerkt en we zijn nu al ongeveer 16 jaar in de buurt van San Francisco. We hebben 2 kinderen (16 en 12) en een hond (3).¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨De rode draad in mijn studie en loopbaan keuze is het achtervolgen van problemen en kansen waar je een verschil in kan maken, en tegelijkertijd een boterham in kan verdienen.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Ik ben een wetenschapper in dienst van Berkeley National Laboratories en werk aan het ontwikkelen van software en algoritmen voor de analyse van experimentele data uit de biophysica. Het is mijn droombaan. Mijn baan laat mij producten ontwikkelen die anderen gebruiken en die een positieve impact hebben in de wereld, zoals medicijn ontwikkeling of het in kaart brengen van biologische systemen, en geeft mij de kans creatief werk te doen.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Werken met mensen met een andere achtergrond is één van de dingen die ik persoonlijk lastig vind en dat kost tijd. Een bioloog en een wiskundige hebben totaal andere drijfveren, een hele andere taal en verschillende verwachtingen van hoe een oplossing eruit hoort te zien. Die cultuurkloof overbruggen is lastig, maar dat is de moeite waard.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Wat mij primair motiveert is het oplossen van lastige problemen waar andere wetenschappers mee worstelen.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Wat nodig is in mijn werk is een scherp analytisch denkvermogen, een morele ruggengraat in combinatie met een stevige dosis diplomatie en een hoop geduld. Dit is denk ik een universele set van vaardigheden die iedereen nodig heeft.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Het standaard advies tijdens mijn studententijd van mijn vader was altijd hetzelfde: “Laat je niet overhoopsteken en ga niet uit met vrouwen van boven de 30.” Deze regels staan voor zichzelf, ter aanvulling zijn misschien deze punten van belang voor je studiekeuze: ga naar alle open dagen, praat met een studieadviseur, huidige studenten, vrienden en familie. Maak bewuste keuzes en studeer iets wat je leuk vindt en waar een toekomst in zit. Reizen is geweldig, maar vergeet niet dit gedicht van K. Schippers: Bij Loosdrecht. Als dit Ierland was, zou ik beter kijken.¨

 

Mocht je vragen hebben over het werk van Peter, reageer dan op dit bericht en ik zorg dat je vraag bij hem terecht komt.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

Opleiding Scheikunde, Wetenschap
Vorig bericht
Marleen, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?
Volgend bericht
Guido, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.