Het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit

Het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit

Het coronavirus heeft de hele wereld in z’n greep. We hebben er allemaal last van en we moeten ons allemaal aanpassen. Roeien met de riemen die we hebben in deze bizarre periode. Uiteraard is het verschrikkelijk voor de mensen die hier zwaar onder lijden. Toch is het ook een heel bijzondere periode waarin we onze kwaliteiten goed weten in te zetten. We maken ons op een andere manier nuttig dan we zelf voor ogen hadden. Het coronavirus doet namelijk een beroep op onze creativiteit.

Creativiteit, een talent dat iedereen wel in zich heeft

Een mooie kwaliteit die we allemaal wel in ons hebben, is creativiteit. Je denkt dan al snel aan iets tastbaars of zichtbaars zoals een kunstwerk of een tekening. Hoe je dingen bedenkt, benadert en uitvoert, zegt ook iets over je creativiteit. Creativiteit heeft te maken met hoe origineel je bent, met dingen verzinnen en er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Een schitterend en belangrijk talent, zeker nu.

Maar wanneer spreek je nou van een talent? Een talent is iets waar je goed in bent en waar je tegelijkertijd ook (onbewust) plezier aan beleeft, het geeft je energie. Ik zeg onbewust, omdat je vaak bij jezelf niet opmerkt dat je iets heel goed kunt. Het valt anderen wel op als jij ergens in uitblinkt en daarom is het goed om juist in tijden als deze elkaars talenten te zien en zo goed mogelijk te benutten.

Of je nu een beroep doet op je organisatorische talent, vindingrijkheid, improvisatievermogen of een ander prachtig talent. Jouw talenten staan nu opeens op scherp, omdat de situatie daarom vraagt. We worden er met z’n allen creatiever van.

Elkaars talenten zien en benutten

Belangrijk is nu dat we elkaar talenten zien en benutten. Bij de meeste mensen en organisaties komt nu van alles op hun pad en dat vraagt om improviseren, flexibiliteit en doorzetten. Sommige projecten staan misschien nu even stil, maar nieuwe ideeën ontstaan. Ieders talenten passeren weer even de revue zodat we datgene doen waar we het beste in zijn. 

Die creativiteit zie ik ook op de school van mijn kinderen. Zo maakt de juf van mijn jongste dochter superleuke filmpjes over rekenen en neemt ze de spellingsopdrachten op. Dit is ook gelijk in te zetten bij de andere groep en dat scheelt dubbel werk. Het werk wordt verdeeld waarbij iedere leerkracht de dingen doet waar hij of zij goed in is en leuk vindt om te doen.

We hebben onze talenten niet voor onszelf gekregen, maar om andere ermee te helpen en ondersteunen. We hebben de verantwoordelijkheid onze talenten zo goed mogelijk te benutten, het beste eruit te halen en ze tot ontwikkeling te brengen.¨ (een citaat uit het boek One-2-be van Paul Ch. Donders met Janny Budding)

Prioriteiten stellen en creatief omgaan met de mogelijkheden

Juist in deze bizarre tijden waarin we ons allemaal moeten aanpassen, worden we wakker geschud. Dingen die zo vanzelfsprekend zijn, gaan ineens anders. Ze zeggen wel eens dat het goed is om buiten je comfort zone te treden of open minded te zijn. Maar ook om dingen die even niet lukken, los te laten. Dit is zo´n periode waarin we gedwongen worden om dat te doen. We moeten prioriteiten stellen en creatief omgaan met de mogelijkheden die we hebben. 

Van je kinderen naar school brengen naar zelf thuis onderwijs geven, gelukkig wel met behulp van een (online) programma van school. Van wekelijks naar de sportschool, nu zelf aan de slag (want 3 weken niets doen, is wel heel erg lang). We gaan massaal online werken. Zo biedt het yogacentrum lessen via FaceTime aan, bezorgt de snackbar aan huis en maakt de fitnessvereniging eindelijk gebruik van het You Tube kanaal dat jaren geleden al was aangemaakt.

Coaches en leerkrachten begeleiden op afstand. Veel deden dat echter al, denk aan afstandsonderwijs voor Nederlanders in het buitenland. Voor mij is online werken ook heel gewoon. Online werken kan voor veel beroepen en is ineens (gedwongen) populair. Ik realiseer me heel goed dat het voor veel ondernemers niet realistisch is en deze tijd extra zwaar is. Ondanks dat ontstaan er veel interessante en slimme initiatieven, want het coronavirus doet een beroep op onze creativiteit. 

Welk creatief talent zet jij graag in het zonnetje?

Als je dit artikel leest dan zijn er vast wel mensen in jouw omgeving waar je aan moet denken. Mensen die in jouw ogen de boel goed aanpakken en goed weten te organiseren. Zelf zien zij hun houding en aanpak misschien niet zo snel als bijzonder, maar meer vanuit noodzaak ontstaan. Tag iemand waarvan jij onder de indruk bent en schrijf erbij waar deze persoon zo goed in is. Een mooier compliment kunnen we elkaar niet geven!

Lees hier wat ik nog meer over talenten heb geschreven. Voor meer informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

creativiteit, talenten
Vorig bericht
Welke opleiding past bij mij? 7 tips om een passende studiekeuze te maken!
Volgend bericht
In Spanje was ik mijn koers even helemaal kwijt

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.