studiekeuze maken met een studiekeuzetest

Studiekeuze maken met een studiekeuzetest

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Het is één van de eerste belangrijke keuzes die een scholier al tijdens het laatste jaar van de middelbare school moet maken. Het is een keuze die je heel weloverwogen en bewust maakt. Er zijn diverse activiteiten die je kunt ondernemen om erachter te komen welke opleiding bij je past. Een studiekeuze kun je onder andere maken met behulp van een studiekeuzetest. Dit zie ik persoonlijk als een onderdeel van het studiekeuze traject en kan nooit op zichzelf staan. Ook ik maak tijdens mijn begeleiding gebruik van een studiekeuzetest. Alleen noem ik dat zelf liever niet zo. 

Een goede studiekeuzetest is eigenlijk geen test

Veel mensen hebben het over studiekeuze testen. Ik heb daar een beetje moeite mee, want een test impliceert dat je er een cijfer mee kunt halen, dat het goed of fout is en dat je wordt vergeleken met een normgroep. Niets is minder waar bij de inzet van een studiekeuzetest. Althans niet met de wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde vragenlijsten waar ik mee werk en heb gewerkt. Gevalideerd wil zeggen dat de uitkomst van de vragenlijst laat zien wie je bent en niet wie je wilt zijn. Je kunt de vragenlijst in dat geval niet sociaal wenselijk invullen. De resultaten zijn daardoor betrouwbaar. 

Let op bij de gratis beroepen- en studiekeuzetesten

Er zijn talloze gratis beroepen- en studiekeuzetesten op het internet te vinden. De resultaten van deze gratis testen laten vaak maar een topje van de ijsberg zien. De diepgang ontbreekt en ze zijn zeker niet altijd gemaakt vanuit wetenschappelijk onderzoek, noch gevalideerd. Veel studenten vertellen me bijvoorbeeld dat ze op school een beroepentest hebben gedaan, maar dat ze zich totaal niet konden vinden in de uitkomst van die test. Met een betrouwbare ´test´ zal dat niet zo snel gebeuren.

Een goede studiekeuzetest gaat over gedrag

Een goede studiekeuzetest vind ik een persoonlijkheidsvragenlijst die gaat over gedrag. De resultaten laten zien waar iemand voorkeur voor heeft, wat de persoonlijke eigenschappen zijn en op welke gebieden talenten kunnen worden ontwikkeld. Voel je vrij om een voorbeeldrapport aan te vragen van een gedragsanalyse, een vragenlijst gebaseerd op de DISC.

Toelichting op de studiekeuzetest mag nooit ontbreken

De resultaten van zo´n studiekeuzetest of zoals ik het liever noem persoonlijkheidsvragenlijsten, moeten wel persoonlijk worden toegelicht. Dat gebeurd met die gratis testen op het internet niet en dan gaat het een eigen leven leiden. Zeker als het gaat om gedrag dan wil je voorkomen dat jongeren een slechter beeld over zichzelf krijgen. Zo vinden veel mensen het woord ´dominant´ (en dat wordt veel gebruikt) vaak negatief. Terwijl dominantie iets zegt over hoe resultaatgericht iemand is. Woorden als daadkrachtig, direct en besluitvaardig passen bij zo´n persoon. Dat diezelfde persoon vervolgens ook autoritair en ongeduldig kan zijn, klopt ook. Het is juist de toelichting van dat samenspel in het gedrag van mensen die nodig is om alles in perspectief te kunnen zien.

Een opleiding kiezen met een betaalbare studiekeuzetest

Er zijn gratis studiekeuzetesten op het internet te vinden, maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar en geven je maar een summier beeld. Je kunt naar een testcentrum waar je in één of meerdere dagen uitgebreid wordt onderzocht. Vaak moet je hier wel een aardig bedrag voor betalen. Inclusief de begeleiding kom ik bedragen tegen van 900,- tot wel 1.400,- euro. Mijn aanbod is niet gratis, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Als je bedenkt dat een verkeerde studiekeuze je al gauw ruim een paar duizend euro kost, dan is het volgen van een traject bij mij een hele goede investering. Bekijk hier mijn aanbod maar eens.

Heb je vragen over een studiekeuze traject bij mij dan kun je me bereiken via +31 (0) 6 1886 2819 of via jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Je kunt mij ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

beroepentest, studiekeuzetest
Vorig bericht
Waarom studiekeuzebegeleiding belangrijk is
Volgend bericht
Welke opleiding past bij mij? 7 tips om een passende studiekeuze te maken!

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.