Terug naar Nederland voor de studie: onderhoud de Nederlandse taal

Terug naar Nederland voor de studie: onderhoud de Nederlandse taal

Jongeren die in het buitenland zijn opgegroeid en teruggaan naar hun roots in Nederland om een opleiding te volgen, staan voor een aantal grote uitdagingen. Een passende studierichting kiezen is voor velen al een uitdaging. Verhuizen naar een land wat tot nu toe alleen een vakantieland was, is ook heel spannend. Is mijn Nederlands wel goed genoeg? Hoe is het om het hele jaar door in Nederland te wonen? Tegen welke cultuurverschillen loop ik aan? Hoe kan ik het snelst integreren? Dit zijn onderwerpen die ik besprak met een groep Nederlandse studenten die in het buitenland zijn opgegroeid. In dit blog lees je over hun ervaringen en tips over het onderhouden van de Nederlandse taal en cultuur.

Thuis de Nederlandse taal onderhouden

In de meeste gezinnen die in het buitenland wonen, blijft Nederlands de voertaal in huis. Grappig en ook logisch is dat broers en zussen onderling vaak wel de andere taal met elkaar spreken. Dit is meestal Engels vanwege de internationale school. Wanneer één van de ouders anderstalig is dan blijkt het een uitdaging om het Nederlands erin te houden. 

Naast het praten in het Nederlands, wordt de taal geleerd en onderhouden met boeken, familie-Whatsapp-groepjes en Nederlandse televisie. Bepaalde televisieprogramma’s zijn tevens interessant om te weten wat er zich afspeelt en geven inzicht in de Nederlandse cultuur. Een andere goede tip is om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten tijdens het film kijken. Dat werkt goed om het lezen en luisteren tegelijk te stimuleren. De vakanties in Nederland hebben natuurlijk ook een positieve bijdrage aan de taal. In de zomermaanden of tijdens de kerstvakantie weer een flinke boost opdoen.

Nederlandse les en de invloed op studiekeuze 

In sommige gezinnen wordt gekozen voor online Nederlandse les om de taal bij te houden. Als er een Nederlandse school in de buurt is dan kiezen ouders daarvoor. Dat zijn extra uren per week naast de lessen op de internationale school. Het Nederlands van jongs af aan bijhouden, voorkomt een achterstand bij terugkomst.

Wendy van Dutch for Children vertelt vanuit haar jaren ervaring met online Nederlandse les aan Nederlandstalige kinderen in het buitenland: ¨Er is een steeds groeiend aantal ouders, die met hun kinderen besluiten om de taalgok niet te nemen. Zij kiezen voor online Nederlandse les voor een betere aansluiting op de scholen en studies in Nederland. Zo verzekeren ze continuïteit in de Nederlandse taalontwikkeling van hun kind, groeimogelijkheden in de Nederlandse taal, een stuk ontzorgen aan de kant van de ouders (de lessen worden iedere week gegeven waar ouders in príncipe niet meer naar om hoeven te kijken) en tenslotte het behoud of herontdekken van het plezier in de eigen moedertaal. Dit laatste blijkt belangrijker dan je misschien in eerste instantie denkt. Dit werkt namelijk bevorderend voor de overgang; het zorgt ervoor dat de landing in Nederland zo soepel en zacht mogelijk verloopt.¨

Als het Nederlands op voldoende niveau is dan kun je in aanmerking komen voor het volgen van een Nederlandstalige studie. Dat vergroot de mogelijkheden voor je kind, want lang niet alle studierichtingen zijn in het Engels. Met het volgen van een IB-programma (wat veel voorkomt) worden twee talen gekozen. Als je voor Nederlands kiest dan toon je daarmee het niveau voldoende aan. Kan of wil je dat niet dan kun je vanuit het buitenland het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal behalen. 

Als je een buitenlands diploma hebt en je kiest voor een Nederlandstalige opleiding dan moet je kunnen aantonen dat je het Nederlands goed beheerst. De opleidingsinstituten gaan daar verschillend mee om. De ene neemt een taaltoets af, de ander wil een certificaat of diploma zien. Het is dus van belang om op tijd te weten welke studierichting en welk instituut het wordt zodat je de toelatingseisen tijdig op een rijtje hebt.

Ik heb een studente gesproken die net voor aanvang van de opleiding teruggefloten werd. Ze moest alsnog aantonen dat zij het Nederlands voldoende beheerst. De school verlangde van haar dat zij alsnog het Nederlands Staatsexamen ging doen. Toen ze dat wilde regelen, kreeg ze te horen dat zij daar niet voor in aanmerking kwam. Drie keer raden waarom. Precies, haar Nederlands was te goed. Zij hoefde alleen het examen af te leggen, maar het gevolg was dat ze een gedwongen tussenjaar had. Dit voorbeeld laat zien dat niet alle scholen daar op een goede manier mee omgaan en dat je er zelf bovenop moet zitten.

Dromen in het Nederlands

Eenmaal in Nederland ervaren de studenten dat het toch wel even wennen is. Ze komen niet allemaal gelijk met de taal mee. Sommigen stotteren en haperen in het begin. Het is dan nog veel zoeken naar woorden. Ze zijn nog onbekend met de ´straattaal´ en ze denken nog vaak in het Engels.

Ik sprak een andere studente van wie haar Nederlands de eerste drie jaren tijdens haar Engelstalige Bachelor moeizaam ging. Pas nu met de Nederlandstalige Master die zij volgt, gaat dat goed. Het is een inkoppertje, maar ik wil het toch melden. Het Nederlands verbetert het snelst bij de studenten die al een goede basis hebben, een opleiding volgen in het Nederlands en die in hun vrije tijd veel met Nederlanders optrekken. Voor je het weet droom je zelfs (weer) in het Nederlands. 

Handige links:

Online Nederlandse les voor de kids van deze wereld

Netwerk voor Nederlands onderwijs wereldwijd

Certificaat Nederlands als Vreemde Taal

Nederlandse Staatsexamen

Wat is een buitenlands diploma in Nederland waard

Studeren in Nederland met een buitenlands diploma

 

Lees ook het artikel met de ervaringen van de studenten die je (kind) zijn voorgegaan. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Afstandsonderwijs, online Nederlandse les
Vorig bericht
Zo ervaren expat studenten het om ver weg bij hun familie te wonen
Volgend bericht
Vaker online lunchen in 2020

Lees meer!

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.