Studiekeuze maken met online begeleiding

Een studiekeuze maken met online begeleiding

Een studiekeuze maken is nog net zo lastig als 30 jaar (of langer) geleden. Natuurlijk zijn er wel meer opleidingen, instituten en beroepen bij gekomen. Hoe groter het aanbod, hoe lastiger de keuze. Net zoals er tegenwoordig door veel ouders een beroep wordt gedaan op de huiswerkbegeleiding, is er ook steeds meer vraag naar studiekeuzebegeleiding en de inzet van studiekeuzetesten. Want vanwege alle financiële consequenties (hoge studieschuld) is het nu meer dan ooit belangrijk dat er wel een bewuste studiekeuze wordt gemaakt. Zelf geef ik online studiekeuzebegeleiding, dat is zo ontstaan toen ik in het buitenland woonde. Wat de voordelen zijn van online begeleiding, licht ik graag toe in dit artikel. 

Online begeleiding is van deze tijd

Online begeleiding wordt ook wel genoemd e-coaching. Ik geloof hierin omdat het plaats- en tijdonafhankelijk is. Je kunt gemakkelijker en regelmatiger contact hebben én op het moment dat het uitkomt. Je hebt de keuze uit e-mailcoaching, telefonische coaching en videochat. Een combinatie hiervan is uiteraard ook mogelijk. E-coaching waarbij uitsluitend e-mailcontact is, is volledig anoniem waardoor je nóg sneller tot de kern kunt komen. Het communicatieproces staat zwart op wit en dat heeft een spiegelende functie. Online en flexibel kunnen werken, is van deze tijd en deze behoefte neemt nog steeds toe. E-coaching sluit daar goed bij aan. Ik heb bij eCoachPro een online opleiding gedaan en ik ben nu een gecertificeerd e-coach.

Online studiekeuzebegeleiding is ideaal voor expat kinderen

In de praktijk merk ik dat sommige moeders die mij benaderen vraagtekens zetten bij het feit dat er geen face-to-face contact is. Hun kinderen groeien op in een online wereld en ervaren dit juist als prettig. Lekker vanuit je eigen vertrouwde plek in huis, zonder extra reistijd en desnoods in je pyjama (heb ik wel eens meegemaakt). Voor expat gezinnen is dit juist een uitkomst. Vanwege de afstand zijn zij wel gewend om veel met familie in Nederland online contact te hebben. Dus waarom niet met een studiekeuzecoach?

Zo help ik bij het maken van een studiekeuze

Ik maak tijdens mijn studiekeuzebegeleiding bewust een combinatie van deze vormen van online coaching. Het eerste contact is altijd met één van de ouders via mail of telefonisch. Het liefst maak ik dan even persoonlijk kennis via videochat (Skype, FaceTime of Whatsapp). Vervolgens heb ik een kennismakingsgesprek met hun kind via videochat. Tijdens de coaching gebruik ik naast videochat, de mail voor de gemaakte afspraken, het geven van opdrachten en soms om iets te benadrukken wat we hebben besproken. Tussendoor stuur ik ook Whatsapp-berichten, zeker als er wat langer zit tussen de coachgesprekken. Dan stuur ik een bericht om iemand te stimuleren, succes te wensen of te herinneren aan onze afspraak. Ik merk dat dit laatste bij deze leeftijdsgroep geen overbodige luxe is.

Heb je vragen over een studiekeuze traject bij mij dan kun je me bereiken via +31 (0) 6 1886 2819 of via jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Je kunt mij ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book!

online studiekeuzebegeleiding
Vorig bericht
Meindert, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Open dagen bezoeken saai? Niet als je voorbereid op pad gaat!

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.