Dit is wat opgroeien in het buitenland met je kind doet

Dit doet opgroeien in het buitenland met je kind

Opgroeien in het buitenland heeft vooral veel voordelen! Veel jongeren brengen hun jeugd door buiten Nederland. Sommige jongeren verhuizen zelfs om de drie à vier jaar weer naar een ander land vanwege het werk van één van de ouders. Een groep studenten heeft hun ervaringen met mij gedeeld. Hun roots liggen in Nederland, ze zijn in het buitenland opgegroeid en wonen inmiddels allemaal in Nederland vanwege de studie. Maar zullen ze hier ook blijven? Dat lees je pas in één van de andere artikelen die ik hierover schrijf. Nu eerst het deel met al het moois dat opgroeien in het buitenland met je kind doet.

¨Het heeft me origineler gemaakt.¨ Kimberly

Zoveel vriendschappen zoveel culturen

´Opgroeien in het buitenland betekent dat je opgroeit met verschillende culturen. Dat zorgt ervoor dat je meer begrip hebt voor anderen en mensen sneller leert accepteren´. Dit zeggen de studenten die ik sprak en die op een internationale school zaten. Door de verschillende vriendschappen die ontstaan met mensen uit diverse landen krijg je ook een beetje mee van hun normen en waarden en dat verrijkt je wereldbeeld. 

De ene persoon maakt sneller contact dan de ander dus nieuwe vriendschappen sluiten gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Je leert ook afscheid nemen, want vrienden komen en gaan. Na de zoveelste verhuizing kan er best een dip ontstaan ´moet ik wéér opnieuw beginnen´. Het is belangrijk dat daar begrip voor is en een luisterend oor. In de praktijk blijkt het lastig om verre vriendschappen echt goed te onderhouden. Het nieuwe leven vraagt namelijk genoeg aandacht: opnieuw een sociaal leven opbouwen en de studie slokken veel tijd op. Hechte vriendschappen blijven bestaan en gelukkig is er internet om elkaar toch van tijd tot tijd online te zien en te spreken. 

Vriendschappen ontstaan over de hele wereld dus je kunt altijd wel ergens terecht, werd mij verteld. Dat komt goed uit, want bij de meesten zit het avontuur er met de paplepel ingegoten. Ze willen nog meer van de wereld zien. Backpacken voordat de studie begint, stage in het buitenland en het liefst een master volgen in weer een ander land. 

In korte tijd kun je een zeer goede band opbouwen ook al weet je dat die ander weer weggaat. De band is er snel en blijft sterk, omdat je allemaal in dezelfde situatie zit.¨ Manon

Persoonlijke ontwikkeling

Qua persoonlijke ontwikkeling lopen deze studenten op veel zaken voor op anderen. Dat merken ze zodra ze in Nederland tussen leeftijdsgenoten in de schoolbanken zitten.

Met de internationale school als vooropleiding (en vooral met het IB-programma als afsluiting) krijgt je kind een hele goede basis mee. Heel anders dan de middelbare school in Nederland. Scholieren worden op de internationale school gedreven en gepusht om het maximale uit zichzelf te halen. Universiteit als vervolgstap is de norm. Dat is een mooi streven, maar past niet bij ieder kind. Toch wordt deze vooropleiding als voordeel gezien, want het vergroot de studiemogelijkheden en uiteindelijk de kansen op de arbeidsmarkt.

De studenten spreken verschillende talen op een heel goed niveau. Sociale vaardigheden worden goed ontwikkeld, want je maakt steeds opnieuw vrienden. Het opgroeien in verschillende landen vergroot je aanpassingsvermogen en je wendbaarheid. Het is makkelijker om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Deze jongeren leren op verschillende manieren naar situaties te kijken.

Er ontstaat een brede interesse door een kennismaking met al die culturen. Het inlevingsvermogen groeit en door de ruimdenkendheid wordt er minder snel geoordeeld en veroordeeld. Het merendeel van de studenten die ik sprak, is het erover eens dat het steeds weer opnieuw beginnen in een ander land lastig kan zijn, maar dat dit niet opweegt tegen de persoonlijke ontwikkeling die het ze biedt. Hoe deze jongvolwassenen de eerste periode in Nederland als student hebben ervaren, lees je binnenkort in één van mijn andere artikelen.

Als ik kijk naar mijn oude buurjongens en school in Nederland dan had ik het waarschijnlijk academische gezien nooit zover geschopt.¨ Luca

Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Nederlanders in het buitenland, persoonlijke ontwikkeling
Vorig bericht
Dromen over wie je wilt zijn of wat je het liefste doet
Volgend bericht
Terug naar Nederland voor de studie: ervaringen van studenten die je zijn voorgegaan

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.