Opgegroeid in het buitenland en nu terug naar Nederland voor de studie

Opgegroeid in het buitenland en nu terug naar Nederland voor de studie

Je kind is opgegroeid in het buitenland en komt nu op een leeftijd om een vervolgstudie te kiezen. De keuze om naar Nederland te gaan voor de studie is in veel gezinnen snel gemaakt. Voor de ouders spelen vooral de financiën een grote rol. Sommige jongeren willen zelf heel graag naar Nederland. Ze zien Nederland als vakantieland en willen ervaren hoe het is om hier te wonen. Ze willen het land herontdekken en voelen hoe Nederlands ze eigenlijk zijn. Opgroeien in het buitenland is een mooi geschenk voor je kind. Teruggaan naar Nederland voor de studie kan net zo´n mooi geschenk zijn.

Pak je voordeel met je Nederlandse paspoort

De Nederlandse studenten die zijn opgegroeid in het buitenland worden soms door hun ouders verplicht om hun bachelor in Nederland te halen. Voor een masteropleiding mogen ze vaak alsnog naar het buitenland. Dit heeft puur met de investeringen te maken, want de universiteiten in het buitenland zijn namelijk hartstikke duur. De prijs zegt overigens niets over de kwaliteit. In Nederland is de kwaliteit van het onderwijs heel goed. Een internationale student zonder Nederlands paspoort betaald hier overigens ook de hoofdprijs voor een opleiding. Als je een groot deel van je jeugd buiten Nederland doorbrengt dan ben je in principe ook een internationale student. Vanwege het hebben van een NL-paspoort, wordt dat bij je aanmelding echter niet zo gezien. En dat is een voordeel, want je betaalt dan net zoveel als de andere Nederlandse studenten.

Zelf op onderzoek uit in Nederland 

Het maken van een studiekeuze is net zo lastig voor een scholier in Nederland als in het buitenland. Over de begeleiding die er op de middelbare scholen in het buitenland is, heb ik eerder al iets geschreven. In de gesprekken met een groep Nederlandse studenten die in het buitenland zijn opgegroeid, wordt dat beeld nog een keer bevestigd. In het internationaal onderwijs is het streven om naar de universiteit te gaan. Vaak oriënteren de scholen zich met name op de universiteiten in de UK en USA. Er is weinig bekend over de mogelijkheden in Nederland dus moeten scholieren vooral zelf op onderzoek uit. De belangrijkste tip die ik kan geven is om op tijd te beginnen. Je kan tegen nogal wat uitdagingen aanlopen wat toelatingseisen betreft en het zoeken van het juiste instituut en niet te vergeten huisvesting.

Vergroot je kansen op een opleiding

De studenten die ik sprak wonen verspreid in Nederland, maar Utrecht en Groningen springen er in dit geval uit. Het overgrootte deel van deze studenten volgen een Engelstalige opleiding. Het mooiste is om in eerste instantie zo breed mogelijk te kijken. Er zijn hier nog altijd meer Nederlandstalige dan Engelstalige studies. Ik begrijp heel goed de keuze voor een studie in het Engels, want die taal zijn zij door het Internationale onderwijs gewend. Maar het is zonde als daarmee andere mogelijkheden worden uitgesloten die misschien wel heel goed zouden kunnen passen. 

Als het Nederlands voldoende op peil wordt gehouden -en dat kan met een bewijs worden aangetoond- dan heeft je kind in ieder geval de keuze om voor een Nederlandstalige opleiding te gaan. Stel je voor dat het precies die ene opleiding is die op het lijf geschreven is. Het kan ook voorkomen dat Nederlands geen vereiste is voor de bachelor die wordt gekozen, maar wel voor een master die volgt.

Kies de juiste volgorde om een studiekeuze te maken

Wat mij opvalt is dat de volgorde om tot een studiekeuze te komen -in mijn ogen- niet altijd de juiste is. Ik snap dat er ook naar de praktische kant wordt gekeken, want het is allemaal al lastig genoeg vanuit het buitenland. Ik vind het belangrijker dat iedere scholier de kans krijgt om eerst goed te onderzoeken welke opleidingsrichtingen echt bij hem of haar passen. Daarna volgt de stap om te kijken in welke steden en bij welke opleidingsinstituten die opleidingen worden gegeven. Dan komt de uitdaging om toegelaten te worden tot de opleiding en huisvesting te vinden. Over het vinden van onderdak vind je informatie in een volgend artikel.

Vind hier ook alvast de 7 tips om tot een passende studiekeuze te komen. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

opgegroeid in het buitenland
Vorig bericht
Terug naar Nederland voor de studie: ervaringen van studenten die je zijn voorgegaan
Volgend bericht
Zo ervaren expat studenten het om ver weg bij hun familie te wonen

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.