Klaar voor de start_studiekeuze maken

Klaar voor de start!

Inzicht in de opleidingen die bij je passen. Nog voordat het eindexamenjaar straks begint!

In september begint voor jouw kind het laatste jaar van de middelbare school. Een spannend jaar vol stressvolle periodes. Denk aan de tentamen weken, snel nog even een project afronden en ter afsluiting alle examens. Tussendoor moet er ook nog een studiekeuze worden gemaakt. Je kunt je kind in spannende tijden op vele manieren ondersteunen, maar een studiekeuze moet hij toch echt zelf maken! 

Merk je ook dat jouw zoon of dochter

  • Niet weet te benoemen waar hij/ zij goed in is.
  • Onrust voelt en twijfelt, want hij/ zij heeft nog geen idee wat hij/ zij later wil worden.
  • Veel interessant vindt, maar niets springt er echt uit.
  • Niet weet waar en hoe de zoektocht naar een passende studie te beginnen.

Met meer zelfinzicht moeiteloos een studiekeuze maken

Een opleiding kies je bewust en daar is zelfinzicht en zelfvertrouwen voor nodig. Het is daarom belangrijk dat je kind eerst uitgebreid stil staat bij zijn gedrag. In je gedrag zitten de je mooie eigenschappen en kwaliteiten verscholen. Je gedrag laat zien hoe je de dingen het liefst aanpakt en waardoor je gemotiveerd raakt. Uit je gedrag maak je op welke type werkzaamheden bij je passen en welke omgeving je prettig vindt. Ik vind het daarom belangrijk om het gedrag als basis te nemen tijdens de zoektocht naar een passende opleiding. Eigenlijk is dat de basis voor iedere nieuwe keuze waarvoor je komt te staan.

Dit kan ook voor jouw kind

  • Inzicht in o.a. persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en talenten.
  • Duidelijkheid en zekerheid over passende studierichtingen.
  • Doelgericht (online) open dagen en informatiebijeenkomsten bijwonen.
  • De juiste beslissingen kunnen nemen.
  • Geen keuzestress in het examenjaar, wel volledige focus op tentamens en examens.

 

Zekerheid over een passende studiekeuze geeft je kind een nieuw doel. Een doel voor ogen hebben, heeft een positieve invloed op de leerprestaties. Dat beloofd wat voor de eindsprint naar het diploma!¨

Laat mij jouw kind op weg helpen

Ik help jouw kind graag om meer zelfinzicht te krijgen en om te ontdekken welke opleidingen passen bij zijn gedrag en interesses. Om in korte tijd een duidelijk zelfbeeld te krijgen, werk ik met de Student Profiel Analyse (SPA*). Dit is een online vragenlijst (10-15 minuten) die onder andere inzicht geeft in je eigenschappen, kwaliteiten en motivatie. 

Je kind ontvangt een persoonlijk gedragsprofiel en dat wordt gekoppeld aan alle opleidingen die er zijn op mbo, hbo of wo niveau. Je kind krijgt dus niet alleen meer inzicht in het eigen gedrag, maar ontvangt ook een overzicht met concrete studierichtingen die passen bij dat gedrag. Over beide thema’s gaan we uitgebreid in gesprek (via videobellen) én mee aan de slag, zodat je kind een duidelijk en realistisch beeld krijgt van de mogelijkheden. 

Gun je kind om op een gemakkelijke en snelle manier meer inzicht te krijgen in zijn persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en talenten. Deze waardevolle inzichten zijn nodig om een passende studiekeuze te maken, maar komen ook op latere keuzemomenten (specialisatie, stage, vervolgstudie, baan) weer van pas. 

Voor je kind is het fijn om duidelijkheid en zekerheid te hebben over de vervolgopleiding. Je voorkomt keuzestress in het examenjaar waardoor je kind zich volledig kan richten op de tentamens en examens.

*De SPA is een gevalideerd en geregistreerd instrument bij de British Psychological Society. Gevalideerd betekent dat de uitkomst van de vragenlijst laat zien wie je bent en niet wie je wilt zijn.

Wat anderen zeggen over studiekeuzebegeleiding bij mij

Esmée, moeder van Tymon

¨Jacqueline, bedankt voor je hulp! Het is echt een stap in de goeie richting voor Tymon. Ik ben vooral blij dat hij met iemand anders over dit thema kon praten, want als ik het bij hem aankaart, loopt het meestal niet zo soepel. Ik vind dat je heel open en vriendelijk was en daardoor was hij er ook open voor. We hadden eigenlijk weinig verwachtingen, want alles wat hij tot nu toe heeft gedaan, was helemaal geen passend advies. Met wat jij hem meegegeven hebt, kan hij echt zijn zoektocht beginnen, dus helemaal top!¨

Susanna, 17 jaar

¨Dankzij Jacqueline heb ik mezelf beter leren kennen en heb een goed inzicht gekregen van alle mogelijke studierichtingen die bij mij passen. Met haar heb ik alle richtingen grondig doorgenomen, todat we degene gevonden hebben die me het meeste aanspreekt: communicatie. Toch heb ik nog een plan B en C, voor de zekerheid. Ik ben heel erg tevreden en ik weet zeker dat ik zonder deze gesprekken niet zo zeker van mijn keuze zou zijn geweest. Ik raad het iedereen die in Nederland zou willen studeren aan.¨

Lua, 17 jaar

¨Voordat ik met Jacqueline ben begonnen aan de studiekeuzebegeleiding had ik erge twijfel aan welke richting ik op wilde qua studie. Jacqueline heeft me geholpen mezelf beter te leren kennen, en heeft zo ook zekerheid gebracht. Ik heb nu een concrete lijst met studies die goed bij mij passen, met bovenaan de Liberal Arts and Sciences studie bij de Leiden University College.¨

Lees hier meer recensies van jongeren en hun ouders die ik al heb mogen helpen.

De investering voor een studiekeuze traject hangt af van de mate van begeleiding die gewenst is. Hier kun je de informatie over de verschillende pakketten vinden. Bij interesse of vragen kun je mij bereiken via +31 (0) 6 1886 2819 of via jacqueline@studiekeuzetop3.nl.

Je kunt me voor meer informatie en inspiratie ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

eindexamenjaar, studeren
Vorig bericht
Om deze reden help ik jongeren een opleiding kiezen
Volgend bericht
Studeren of toch eerst een tussenjaar

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.