Studiekeuzebegeleiding

Waarom studiekeuzebegeleiding belangrijk is

Eigenlijk lijkt het heel simpel. Je gaat met elkaar in gesprek, je volgt een bepaald stappenplan, je neemt er de tijd voor en je kind komt in actie. Alleen in de praktijk gaat dat toch wel vaak anders. Je hebt het als ouders of verzorgers ook druk met andere dingen en je puber gaat liever met zijn vrienden op pad. Als je er een gesprek over begint dan komt het nooit uit of is het geduld al snel op. Studiekeuzebegeleiding, het woord zegt het al, hulp bij het maken van een studiekeuze, is wel wat jouw kind nodig heeft. Waarom is dat zo belangrijk? Waar begin je en wanneer kun je beter hulp inschakelen? In dit blog geef ik je daarover meer inzicht.

Welk beroep kies jij?

Sommigen weten al op jonge leeftijd wat ze later voor werk willen gaan doen. Anderen komen er wat later achter. Een groot deel van de jongeren weet het echt niet op het moment dat er daadwerkelijk moet worden gekozen. Jonge kinderen, zo ook de mijne, hebben interesse in heel concrete beroepen. Het zijn beroepen die zij bijna dagelijks zien, waar ze over horen of wat ze op televisie zien. Ze kiezen daarom iets dat herkenbaar en/ of juist heel stoer is. Politie, brandweer, juf, zwemleraar, (straaljager)piloot of dierenarts. Ik stond een keer voor de klas van mijn dochter om te vertellen over mijn beroep. De vraag wat zij later willen worden, kwam natuurlijk ook aan bod. Ze wisten stuk voor stuk te vertellen welk beroep ze later willen gaan doen. Ze waren heel enthousiast en overtuigd over hun keuze. Wat denk jij dat daar later van over is als ze eenmaal op de middelbare school zitten? Precies, weinig! Althans bij de meesten dan.

Ontdek al vroeg de talenten van je kind

Op de basisschool worden de vakken voor je gekozen en iedereen krijgt hetzelfde. Gelukkig zie en hoor ik steeds meer over talentklassen. Op de school van mijn kinderen beginnen ze vanaf groep 4 met zulke talentklassen waar je je voor mag inschrijven. Je schrijft een briefje of maakt iets moois waaruit jouw motivatie blijkt. Mijn dochters hebben al meegedaan met de talentenklas Dans. De oudste doet mee aan de talentenklas Illustreren en de jongste heeft zich opgegeven voor Acteren. Afhankelijk van de aanmeldingen proberen ze dat alle geinteresseerde kinderen kunnen meedoen. Desnoods maken ze er een tweede of derde groep van. Maar het feit dat ze de kinderen laten nadenken over waarom ze willen meedoen, vind ik heel goed. Op die manier worden kinderen zich heel bewust van waar ze goed in zijn en waarom ze iets wel of juist niet willen doen. 

De creatieve periode

Als ouders of verzorgers kun je daar ook met je kinderen over in gesprek gaan. Graag zelfs en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Tussen je 10e en je 25e worden namelijk je hersenen opnieuw gestructureerd. Dit wordt in de hersenwetenschap gezien als de meest creatieve en gevoelige periode in ons leven. Juist in deze periode kan een goede basis worden gelegd voor de talenten van je kind. Laat ze ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en laat ze vooral veel oefenen en doen. De talenten en kwaliteiten van je kind kunnen zich op die manier verder ontwikkelen. Bezig zijn met wat je leuk vindt en waar je goed in bent, geeft bovendien zelfvertrouwen. Je helpt je kind een goede basis leggen voor latere keuzes.

Het puberbrein heeft het te druk voor studiekeuze

Eenmaal op de middelbare school krijgen de scholieren alle basisvakken, maar er komt al snel een moment waarop de scholieren zelf mogen kiezen, het schoolprofiel. Dat is de eerste lastige keuze die wordt gemaakt. Althans als je niet weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Je kind hoeft dan nog niet exact te weten wat hij gaat studeren, maar er moet wel goed nagedacht worden over zo´n profiel. Er is altijd een risico dat je het verkeerde schoolprofiel kiest, omdat er voor een specifieke opleiding iets anders nodig is. Dat komt voor, maar gelukkig kun je met de meeste profielen bij veel opleidingen goed terecht. Een aantal jaar na de profielkeuze komt je kind dan toch echt voor een studiekeuze te staan. De meest logische en verstandige keuze op die leeftijd is verder leren! Uiteindelijk weet gemiddeld maar 10% van de jongeren precies wat ze wil studeren. Het is heel logisch dat het meerendeel het niet weet, want daar zijn je hersenen nog helemaal niet klaar voor. 

Begeleiding is noodzakelijk

Zo jong en puur met logische redeneringen, zoals ik de kinderen uit die ene groep 4 hoorde vertellen over wat ze later voor werk gaan doen. Zo onzeker, onduidelijk en chaotisch wordt zo´n keuze als ze ouder zijn en ineens echt voor een studiekeuze staan. En is dat erg? Nee, helemaal niet. Het is een compleet logisch proces in de ontwikkeling van het puberbrein. Bepaalde systemen in de hersenen zijn nog niet volledig ontwikkeld waardoor een toekomstgerichte keuze maken op deze leeftijd gewoonweg lastig is. Begeleiding bij het maken van een studiekeuze is daarom noodzakelijk.

Motivatie en prestatie door passende studiekeuze

Vanuit de middelbare school worden de scholieren tegenwoordig gestimuleerd om op tijd te beginnen met hun zoektocht. Er worden activiteiten aangeboden vanuit de school en ze adviseren de jongeren om veel open dagen te bezoeken. Alle scholen hanteren echter een eigen beleid en deelname is vaak niet verplicht. De tijd die een decaan per kind heeft, is gering. Je kind wordt echt niet aan de hand meegenomen naar alle activiteiten. De begeleiding komt dus neer op de ouders of verzorgers van het kind.

Teveel opleidingen om uit te kiezen

Vanaf het moment dat jij als ouder of verzorger zelf je studiekeuze maakte tot het moment dat jouw kroost aan de beurt is, is er natuurlijk ontzettend veel veranderd. In mijn tijd was er al zoveel aanbod om uit te kiezen, nu is dat alleen maar meer. Er zijn nieuwe soorten opleidingen bij gekomen (nu in ruim 242 hbo en 190 universitaire opleidingen), er zijn nieuwe beroepen bijgekomen, de manier van onderwijs is veranderd én het hele leenstelsel is op de schop gegaan. De druk om in één keer een passende studie te kiezen is daarom alleen maar groter geworden. Ik ken ze nog wel hoor, van die eeuwige studenten die pas op hun 30e begonnen met werken. Dat kan dus niet meer, maar moet je ook niet willen.

Een studiekeuze is niet voor het leven

Maar eerst terug naar die ene belangrijke keuze waar jouw kind straks voor staat. Het is dus geen keuze voor het leven. Dat blijf ik belangrijk vinden om te herhalen. Maar hoe fijn is het om een keuze te maken die dicht bij jezelf ligt? De motivatie en prestatie gaan omhoog, want er is een doel! Je kind heeft plezier in wat hij doet, dat scheelt een boel stress. De studiekosten en een eventuele lening blijven beperkt. De kans dat de studie succesvol wordt afgerond is veelmalen groter.

Begeleiden doe je met een objectieve blik

Je kunt als ouders of verzorgers je puber uiteraard zelf begeleiden in dit studiekeuzeproces. Anderen kiezen er juist voor om dit uit te besteden om zo de lieve vrede in huis te bewaren. Je hebt er namelijk wel wat geduld voor nodig. Met het gratis e-book ´7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze´, dat ik op mijn website aanbied, kom je in ieder geval een heel eind. Misschien is het zelfs voldoende voor jullie om er samen uit te komen. Wees je er wel bewust van dat je met je kind in gesprek gaat vanuit zijn of haar talenten en motivatie. Het is zo gemakkelijk en verleidelijk om je eigen verlangens en wensen onbedoeld op te dringen aan je kind. Jij kent je kind immers als de beste en je denkt te weten wat het beste is voor je kind. 

Begeleiding! Ja, dat heeft je kind nodig, maar ook een objectieve blik! Dat is moeilijk, want je houdt van je kind! Het gaat over de loopbaan van jouw kind, laat hem of haar dan ook zelf een keuze maken. Je kunt het er niet mee eens zijn, want er is misschien geen werk in te vinden. Je kunt twijfelen aan de keuze van je kind, want het is niet wat jij bij je kind vindt passen. Praat erover, bespreek de voors en tegens. Begeleid je kind, maar dring niets op. Jouw kind wil op deze leeftijd zijn eigen keuzes maken, maar kan nog niet zo goed vooruitdenken. Een kind zoekt nog altijd graag de steun en goedkeuring van zijn ouders of verzorgers. Het weten en voelen dat je achter zijn keuze staat. Dat geeft bovendien een stuk meer zelfvertrouwen!

Help je kind tijdens zijn studiekeuzeproces

Als je alle stappen volgens dit e-book met elkaar doorloopt en je kind komt ook daadwerkelijk in actie. Dan kun je niet anders dan achter de keuze van je kind staan, want het wordt een heel bewuste keuze. Veel jongeren komen er niet direct uit met hulp van school of hun ouders/ verzorgers. En dat geeft helemaal niets. Maar verspil geen tijd en vraag om hulp! Je hebt zojuist gelezen waarom kiezen zo lastig is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de verschillende gedragsstijlen die daar ook van invloed op kunnen zijn. Daarover een andere keer meer.

Alleen een tussenjaar om de juiste redenen

Sommige scholieren besluiten een tussenjaar te nemen omdat ze er niet uitkomen met hun studiekeuze. Persoonlijk vind ik dat zonde, vooral als je kind wel heel graag wilt studeren en het liefst gewoon doorgaat na de middelbare school. Als je kind er een jaar tussenuit wilt om te reizen dan ben ik de laatste die zegt dat dat niet oké is. Ik heb zelf mogen ervaren hoe fantastisch het is om met je rugtas de wereld in te trekken. Het heeft me ontzettend veel gebracht. Maar een lange tijd op reis gaan en de wereld ontdekken, kan natuurlijk ook nog ná de vervolgstudie. Als je kind voor een tussenjaar kiest om te ontdekken wat hij met zijn toekomst wilt, dan kan ik hem vertellen dat hij dat met reizen niet zal vinden. Er is een snellere manier om dat uit te zoeken en tevens een goede start van het tussenjaar. Lees daarvoor de 11 redenen om je kind door mij te laten begeleiden en wat die studiekeuzebegeleiding inhoudt.

Hoe pak jij dit nou verder aan met jouw kind? Je kunt mijn e-book hier gratis aanvragen of je kunt een gratis sessie met mij inplannen. Dan bekijken we samen waar jullie tegenaan lopen en welke tips ik je daarover kan geven.

studiekeuzebegeleiding
Vorig bericht
Dit kan jou helpen om een studiekeuze te maken
Volgend bericht
Studiekeuze maken met een studiekeuzetest

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.