Opleiding kiezen

Opleiding kiezen? Sta eerst uitgebreid stil bij je gedrag!

Vaak gaan jongeren en hun ouders pas op zoek naar hulp bij het maken van een studiekeuze als het is misgegaan. Ik heb dit het afgelopen jaar meerdere keren meegemaakt. Jonge studenten die één of meerdere keren een verkeerde opleiding hebben gekozen. Zij hebben meer met elkaar gemeen dan alleen een opleiding die niet bleek te passen. Door deze ervaring(en) twijfelen ze nu juist nog meer. Ze hebben een flinke deuk in het zelfvertrouwen opgelopen. Deze jongeren durven niet snel een nieuwe opleiding te kiezen. Ook bleek dat hun keuze tot nu toe niet heel bewust is gemaakt. Een opleiding kiezen doe je bewust en daar is zelfinzicht en zelfvertrouwen voor nodig. Als je een opleiding gaat kiezen, sta dan eerst eens uitgebreid stil bij je gedrag!

Eerst je gedrag in kaart dan pas je opleiding kiezen

In je gedrag zie je de mooie eigenschappen en kwaliteiten die je met je meebrengt. Het zegt veel over hoe je de dingen aanpakt en waardoor je gemotiveerd raakt. Uit het gedrag maak je op welk soort taken bij je passen en welke omgeving je prettig vindt. Ik vind het daarom belangrijk om eerst het gedrag in kaart te brengen en dit als basis te nemen tijdens de zoektocht naar een passende opleiding. Eigenlijk is dat de basis voor iedere nieuwe keuze waarvoor je komt te staan.

Ontdek de gedragsstijlen van Marston

De online vragenlijst* waar ik via Thomas International mee werk, is ontwikkeld op basis van de 4 gedragsstijlen van psycholoog en professor Marston (in 1928). Professor Marston heeft de DISC ontwikkeld. Deze letters staan voor: Dominatie, Invloed, Stabiliteit en Conformiteit. 

Volgens zijn theorie is vrijwel iedereen in staat om gebruik te maken van alle 4 de interactiestijlen. Echter is gebleken dat we allemaal een persoonlijke stijl ontwikkelen, waarin één (of meer) stijlen intenser aanwezig is. Hij geloofde erin dat wij kunnen groeien en ontwikkelen tot de beste versie van onszelf door inzicht te hebben in onze emotionele reacties op gebeurtenissen en andere mensen. Dit stelt ons in staat om te kiezen en te doen wat bij ons past en waar we blij van worden.

*De vragenlijst die ik gebruik is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en het is een gevalideerd instrument. De resultaten laten zien wie je echt bent (niet wie je wilt zijn) en wat jou motiveert. 

De betekenis van de DISC gedragsstijlen

Dominantie zegt iets over de mate van resultaatgerichtheid van een persoon. Actie, uitdaging en het stellen van doelen is daarbij voor die persoon van belang. De I van Invloed geeft aan in hoeverre iemand een mensgericht persoon is. Dit zijn vaak zeer spraakzame en vrolijke mensen. De S van Stabiliteit staat voor een praktische en servicegerichte instelling, deze mensen zijn onder andere behulpzaam en loyaal. Conformiteit gaat over kwaliteit en de waarde die je hecht aan richtlijnen en procedures. Mensen met een hoge C kunnen bijvoorbeeld goed analyseren en hebben oog voor detail.

Om een voorbeeld te geven: een student met een lage C is vastberaden, volhardend, onafhankelijk en gaat graag creatief om met de richtlijnen en regels. Stel dat deze persoon ook een hoge D heeft: zoekt uitdaging, neemt risico´s, is nieuwsgierig en assertief. Dan kun je je wellicht voorstellen dat deze persoon niet echt gelukkig gaat worden van het werk in een laboratorium.

Met het juiste inzicht de juiste opleiding kiezen

De gedragsstijlen geven inzicht in je persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten, maar je krijgt ook een beeld van waar je uitdagingen liggen. Het gaat uiteindelijk om de combinatie van de gedragsstijlen die concreet iets zeggen over welke studierichtingen en welk type taken wel of juist niet bij je passen. Hoe meer inzicht in je eigen gedrag, hoe groter de kans dat je de juiste opleiding kiest.

Lees ook mijn andere tips om een passende opleiding te kiezen

Wil je op de hoogte blijven, volg mij dan op social media: Facebook, Instagram en LinkedIn.

DISC-model, gedragsstijlen van Marston, opleiding kiezen
Vorig bericht
Geef je puber de ruimte om zelf tot een keuze te komen
Volgend bericht
Mijn kind heeft twijfels over zichzelf en welke opleiding bij hem past

Lees meer!

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.