Mijn kind twijfelt over zichzelf en welke opleiding bij hem past

Mijn kind heeft twijfels over zichzelf en welke opleiding bij hem past

Er breekt na de middelbare school een nieuwe periode aan en dat is voor veel jongeren spannend. De ene persoon staat te springen om verandering en is er echt aan toe. De ander vindt dat lastiger en heeft een goede voorbereiding nodig. Het idee om de overstap te maken naar het studentenleven kan voor flinke kriebels in de buik zorgen. Er ontstaan twijfels over het eigen kunnen en daardoor ook twijfels over welke opleiding het beste past.

Positieve ervaringen geven het vertrouwen om een volgende nieuwe stap te zetten.¨

Twijfels over jezelf

Wat kan helpen om wat meer vertrouwen te krijgen, is om te putten uit eerdere spannende ervaringen. Welke twijfels had je kind toen? Hoe hebben jullie dat aangepakt? Hoe verliep dat en wat heeft je kind ervan geleerd? Positieve ervaringen geven het vertrouwen om een volgende nieuwe stap te zetten. 

Ga met elkaar na waar de twijfels precies vandaan komen. Hoe realistisch zijn de gedachten van je kind hierover en hoe kan hij of zij deze gedachten omdenken. Je kent de slogan van Pippi Langkous vast ook wel: ´ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan´. Eigenlijk is het een kwestie van gewoon doen en een goede (mentale) voorbereiding helpt daarbij.

Speelt faalangst bij jouw kind ook een rol, lees dat mijn artikel hierover.

Twijfels over de opleiding 

Hoe groter het aanbod qua opleidingen, hoe lastiger de keuze. En er is nogal wat aanbod in Nederland. Als je kind er voor zijn gevoel alles aan heeft gedaan om een passende studiekeuze te maken, dan kan hij erop vertrouwen dat het goed komt. 

Je hebt er alles aan gedaan als je jezelf goed onder de loep hebt genomen. Je kent je eigen kwaliteiten, talenten en interesses. Je weet wat je kunt en wat je belangrijk vindt. Je hebt voldoende vooronderzoek gedaan naar de verschillende studiedomeinen en opleidingen die je interesseren. Je hebt aan verschillende activiteiten deelgenomen om na te gaan of die studie leuk genoeg is. 

Als je de tijd neemt voor de oriëntatie naar een passende studie en je doet goed onderzoek dan kun je een heel bewuste keuze maken. En daar hoef je dan niet meer aan te twijfelen.

Lees ook mijn 7 tips om een juiste studiekeuze te maken!

Voor meer informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

twijfel over opleiding
Vorig bericht
Opleiding kiezen? Sta eerst uitgebreid stil bij je gedrag!
Volgend bericht
Onze zoon heeft geen enkel idee wat hij met zijn leven aan moet

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.