Onze zoon heeft geen enkel idee wat hij met zijn leven aan moet

Onze zoon heeft geen enkel idee wat hij met zijn leven aan moet

¨Hij is echt verdwaald en lijkt niet in staat om dit zelfstandig op te lossen. Advies van ons werkt ook niet, dus vandaar dat we op zoek zijn naar iemand die kan helpen. Ons doel is dat hij richting krijgt in zijn leven, dat hij weet wat hij wil en hoe hij dat kan bereiken. Dit mag een studie zijn, een baan of een wereldreis, als het maar vanuit intrinsieke motivatie is! We horen graag wat de mogelijkheden zijn.¨

Zo begon de mail van een bezorgde moeder. Het gaat over haar zoon van 20 die al twee keer was gestopt met een hbo opleiding. De eerste opleiding was de richting van zijn moeder en de tweede keuze was de richting van zijn vader. Beide bleek geen succes voor hem. Nu besloot hij te gaan werken. Hij had een bijbaan, maar echt leuk werk vinden, lukte hem niet. Hij zat voornamelijk op zijn kamer te gamen en ging amper de deur nog uit. Hij had geen doel en dus ook geen vooruitzicht. Na een uitgebreide kennismaking liet hij zijn moeder weten graag met mij aan de slag te gaan. Hij was toegankelijk en geïnteresseerd in wat ik voor hem kon betekenen. Ik zag en merkte aan hem dat hij echt graag verandering wilde.

Ik ben met haar zoon gaan samenwerken. Een hele slimme jongen die gebaat is bij duidelijkheid en structuur. Gezien zijn situatie was dat allebei ver te zoeken. Hij had het gevoel niets te kunnen, zijn broer was in zijn ogen wel succesvol. Dat maakte hem onzeker, hij wilde zichzelf bewijzen. Hij zat best een beetje in de put en wilde daar uitkomen. Hij wist alleen niet hoe.

Ik laat me niet wegjagen

Al snel merkte ik dat er meer aan de hand was. We hadden goede gesprekken, maar als het erop aan kwam, gaf hij geen thuis. Confrontaties ging hij liever uit de weg, maar ik liet mij niet wegjagen. Ik was heel duidelijk in wat ik verwachtte en wat hij van mij kan verwachten. We spraken over datgene wat hem keer op keer tegenhield. Hij durft de confrontatie niet aan te gaan. Hij laat liever niets meer van zich horen dan dat hij de wind van voren krijgt. Dat was al bij kleine dingen zoals te laat wakker worden en dan maar niet naar het werk gaan. Of niet toekomen aan de opdrachten en dan maar helemaal niet online komen als we een afspraak hadden. Dat kan niet, zeker niet als je 20 jaar bent. Na een aantal gesprekken hierover kwam er een doorbraak. Hij realiseerde zich dat hij de situatie zelf verergerd als hij geen gehoor geeft. Terwijl een simpele uitleg en/ of excuses vaak al voldoende is. 

Inmiddels was hij er uit dat hij graag verder wil studeren, want hij wil later een leuke en goede baan. Hij is serieus met alle opdrachten aan de slag gegaan. Na een aantal gesprekken kwam er nog een doorbraak. Hij wist welke studie het zou worden. Ik was nog een tijdje als sparringspartner en als ´stok achter de deur´ betrokken totdat hij er definitief uit was en zich inschreef voor de studie die bij hem op nummer 1 stond, de hbo-opleiding Rechten. Zijn moeder was blij dat ik het niet had opgegeven zoals anderen dat wel hadden gedaan. 

Bij jouw kind hoeft het niet zover te komen

Je kunt zoveel leed voorkomen door je kind op tijd te helpen bij zijn of haar zoektocht naar een passende studie. Ik snap dat het lastig is om je kind hier helemaal alleen bij te helpen. Ben ik wel objectief genoeg? Dring ik niet te veel mijn eigen wensen op? Weet ik wel wat er allemaal mogelijk is? Dat zijn vragen die de revue passeren.

Tijdens het VIP-traject begeleid ik jouw kind in deze zoektocht, volledig objectief. Ik houd jou in de tussentijd aangesloten over het proces en de voortgang. En zoals je hierboven hebt gelezen, wordt het bij mij echt maatwerk.

Bekijk op mijn website wat het online VIP-traject bij mij inhoudt of boek gelijk een gratis online sessie. Meer informatie en inspiratie kun je ook vinden via mijn LinkedIn-profiel.

Vorig bericht
Mijn kind heeft twijfels over zichzelf en welke opleiding bij hem past
Volgend bericht
Met dit online studiekeuze VIP-traject vind je een opleiding die echt bij je past

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.