Op zoek naar een studentenkamer

Op zoek naar een studentenkamer: zo gingen anderen je voor

Als je na de middelbare school gaat studeren dan gaan de meesten het liefst op zoek naar een studentenkamer. In de huidige woningmarkt is het een uitdaging om een kamer te vinden en dus blijven veel jongeren thuis wonen. Voor Nederlandse scholieren die in het buitenland wonen en van plan zijn terug te keren voor de studie, is dit minder vanzelfsprekend. Zij moeten zich soms door bochten wringen om een kamer in een studentenstad te vinden. Meestal komen de studenten wel op een fijne plek terecht, maar hoe dan?

Toch het ouderlijk huis

Er zijn ouders die hun huis hebben aangehouden toen ze naar het buitenland vertrokken. Altijd fijn om tijdens de (lange) vakanties een eigen plek te hebben. Dit kan ook goed van pas komen als je kind terug gaat naar Nederland voor de studie. Er zijn ouders die speciaal om deze reden een appartement aanschaffen. Gelukkig, er is onderdak! Het risico is wel dat je je beperkt tot de opleidingsinstituten in de nabije omgeving. Laten we kijken wat er nog meer mogelijk is.

Wonen op een campus

Verschillende universiteiten hebben een eigen campus waar je je kunt inschrijven voor een kamer. Als je ouders in het buitenland wonen dan kun je rekenen op een plek voor het eerste jaar. In dat eerste jaar heb je dan de tijd om zelf op zoek te gaan naar een studentenkamer in de stad. Het helpt om snel een netwerk op te bouwen en je voelsprieten uit te zetten. De universiteiten die een eigen campus hebben zijn o.a. Amsterdam, Breukelen (Nyenrode), Dronten, Eindhoven, Enschede, Leiden, Rotterdam en Tilburg.

University College is zeer populair onder de internationale studenten. Als Nederlander -die in het buitenland is opgegroeid- kun je je daar snel thuis voelen vanwege het internationale karakter. Inmiddels heeft de University College 9 vestigingen, te weten: Maastricht, Utrecht, Den Haag, Groningen, Amsterdam, Enschede, Middelburg, Rotterdam, Venlo.  Op de campus van deze universiteiten kun je meestal de gehele periode van de bachelor (3 jaar) doorbrengen. 

Bij een campus geldt vaak de regel dat de kamers in de zomer leeggehaald moeten worden. Dan is het hebben van een vangnet ook weer handig. Jongeren die geen familie in de omgeving hebben, mogen hun spullen in de opslag van de campus opslaan. Weet wel dat er een risico bestaat om spullen kwijt te raken.

Een studentenkamer of via particuliere verhuur

Er zijn tal van studentenflats waar je voor in aanmerking kunt komen. De wachtlijsten voor een studentenkamer zijn erg lang. Er wordt geadviseerd om je al ruim voor aanvang van de studie in te schrijven. Dat houdt ook in dat je al ruim van tevoren moet weten wat je wilt studeren én waar. Dat is een andere zoektocht, maar wel de belangrijkste om mee te starten.

Als je wordt geselecteerd voor een kamer dan is er eerst een kennismaking. Dat is lastig als je nog niet in het land bent. Na de kennismaking krijg je te horen of je bent gekozen of niet. Je kunt soms via via tijdelijk ergens terecht en dat geeft je wat extra tijd om een volgende en hopelijk vaste plek te vinden. 

Je wilt het liefst niet elke 6 maanden je spullen weer verhuizen, je zoekt een eigen stabiele plek. Hopen op een keer geluk tijdens zo´n kennismakingsavond. Sommige studenten huren uiteindelijk met een aantal vrienden een particuliere woning. Een goed alternatief, maar pas wel op voor de zogeheten ´huisjesmelkers´. Als je meer informatie over huurrecht wilt dan kun je terecht bij het Informatiepunt Wettelijke Aansprakelijkheid. Dat is een onafhankelijk informatieplatform over rechtsbijstand en aansprakelijkheid in Nederland.

De hospita is terug!

Onlangs kwam ik een interessant bericht tegen over een internationale student die in Nederland bij een gezin op de zolderkamer woont. Ik heb contact opgenomen met de initiatiefnemers hiervan en het blijken drie jonge ondernemers te zijn die nieuw leven blazen in de vroegere hospitatraditie. Ik ken dit van de verhalen van mijn moeder en het lijkt mij een gat in de markt. Deze ondernemers zijn het platform Hospi Housing gestart waarop zij internationale studenten matchen met een hospita of gastgezin.

Tijdens hun eigen studententijd hebben zij gezien hoe lastig het is, met name voor internationale studenten, om een kamer te vinden. Tegelijkertijd zijn er heel veel mensen met ruimte over die wat extra leven in huis best gezellig zouden vinden. Zij bieden hiervoor een mooie uitkomst. Voor de internationale student een kamer, voor hospita of gastgezin een leuke bijverdienste en voor beiden een unieke uitwisseling van taal en cultuur. Hospi Housing is opgezet in Utrecht en inmiddels wordt er samengewerkt met de Gemeente. Het is de bedoeling dit over te brengen naar meerdere grote steden in Nederland. 

Handige links voor het vinden van een studentenkamer

Je kunt naar een kamer op zoek via verschillende websites, hieronder een aantal handige links. Er zijn ook Facebook groepen waar je kunt zoeken of een bericht kunt plaatsen. Zoek bijvoorbeeld eens op hospiteer, studentenkamer (+ stad) of kamer gezocht (+stad). Je kunt ook zelf een bericht via social media plaatsen en vragen of het zoveel mogelijk wordt gedeeld. Maak dus gebruik van het netwerk dat je al hebt. 

Websites die kunnen helpen:

Ben je voornemens om op korte termijn naar Nederland te gaan voor de studie? Lees dan hier de ervaringen van studenten die je zijn voorgegaan. Zij zijn net als jij ook opgegroeid in het buitenland. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

huisvesting voor studenten, studentenkamer
Vorig bericht
Hoe maak je de juiste studiekeuze?
Volgend bericht
Zó kom je er achter wat je na je eindexamens wilt gaan doen!

Lees meer!

3 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.