ga je voor passie of toekomstmogelijkheden

Ga je voor passie of voor toekomstmogelijkheden?

Makkelijk is het niet om een studiekeuze te maken. Er is zoveel aanbod, waar begin je met de zoektocht? Jongeren kijken naar wat de anderen doen en horen de ervaringen van ouders aan. Aanleg en interesses zijn er, maar dat onder woorden brengen en doorvertalen naar een bepaalde studierichting is lastig. En dan nog de vraag: Ga je voor passie of voor toekomstmogelijkheden? Want uiteindelijk is een goede baan vinden ook niet onbelangrijk.

Afgelopen Kerst in Zwitserland zat ik toevallig aan tafel bij twee studenten, een broer en zus. Vader komt uit Zwitserland en moeder uit Peru. Zij hebben in beiden landen gewoond, maar de meeste tijd in Zwitserland. Interessant om te horen (en ook logisch) dat zij tegen dezelfde sociaal-emotionele uitdagingen aanlopen als de Nederlands-internationale studenten die ik in oktober heb geïnterviewd. Opgegroeid in twee verschillende culturen en op zoek naar waar je bijhoort en waar je je het meeste thuisvoelt. Zo´n zoektocht staan alle pubers te wachten, maar je kunt je wellicht voorstellen wat een proces dat is als je in meerdere culturen opgroeit (third culture kids). 

Een studiekeuze maken om de goede redenen

Tijdens een gesprek over Peru viel het me op hoeveel de broer weet over de politiek van het land, over het heden en verleden. Hij vertelde me dat hij voor zijn huidige studie eerst politicologie studeerde. Ik was natuurlijk nieuwsgierig waarom hij was gestopt. Ondanks zijn grote interesse in de politiek had hij het idee hier later geen goede baan in te kunnen vinden. Hij volgt nu een opleiding in de horeca, maar erg enthousiast erover was hij niet……

Mijn gevoel zei gelijk ¨ahh wat zonde als er wel zo´n passie voor is¨, maar wat vind ik daar nou eigenlijk echt van? 

Natuurlijk is het belangrijk om na te gaan welke beroepen je met je studie kunt doen (wel graag voordat je start met de opleiding) en of je daar je brood mee kunt verdienen. Het geeft je een beeld van de mogelijkheden, vooral als je mensen interviewt of een dagje meeloopt om er meer gevoel bij te krijgen. Alleen veranderen beroepen snel. Het kan zomaar zijn dat de mogelijkheden na de opleiding weer anders zijn. We blijven zelf ook in ontwikkeling, dus onze interesses veranderen ook naarmate we bepaalde ervaringen opdoen. De kans is klein dat je 10 jaar na de studie nog exact hetzelfde doet. 

Met de juiste motivatie presteer je beter

Ik vind het vooral belangrijk dat je iets kiest dat past bij wie je bent en wat je op het moment van kiezen interessant vindt. Uiteindelijk laat je met een diploma zien dat je een bepaald niveau aankunt en dat je bepaalde competenties en vaardigheden hebt ontwikkeld. Doe je iets dat bij je past én wat je leuk vindt, dan heb je de juiste motivatie en presteer je beter.

Niet alleen bij een studiekeuze is het essentieel om uit te gaan van je persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten, interesses en waarden, maar bij iedere volgende keuze waar je voor komt te staan. Door dicht bij jezelf te blijven, is er niet zo snel sprake van een verkeerde keuze. 

Lees ook mijn 7 tips om een juiste studiekeuze te maken!

Voor meer informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Vorig bericht
De selectieprocedure voor een numerus fixus opleiding
Volgend bericht
Zo verliep de selectieprocedure voor Geneeskunde bij een Nederlandse student uit het buitenland

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.