selectieprocedure numerus fixus opleiding

De selectieprocedure voor een numerus fixus opleiding

Bij een selectieprocedure denk je al snel aan de procedure voor een baan. Een selectieprocedure vindt echter ook plaats bij opleidingen die een maximaal aantal plekken hebben. Als je staat ingeschreven voor een numerus fixus opleiding dan zal er een selectieprocedure plaatsvinden als er meer studenten zijn aangemeld dan dat er plekken zijn.

Even opfrissen over numerus fixus

Voor een numerus fixus opleiding moet je je eerder inschrijven dan voor de opleidingen die geen limiet stellen aan het aantal plekken. Meestal is dat uiterlijk 15 januari, maar soms al in december. De selectiedagen en toetsmomenten vinden plaats in februari en maart. Op 15 april weet je of je bent toegelaten, dan zijn de rangnummers bekend. Heeft de opleiding 500 plekken dan ben je binnen met een rangnummer van 500 of lager. 

Je mag je voor maximaal 2 numerus fixus opleidingen inschrijven. Uiteraard zijn daar ook weer uitzonderingen op, want voor de opleidingen Geneeskunde, Tandheelkunde, Mondzorgkunde, Fysiotherapie en Verloskunde mag je maar bij één opleidingsinstituut tegelijk zijn aangemeld voor dezelfde opleiding. Wil je bijvoorbeeld Geneeskunde studeren dan mag je je alleen bij één universiteit aanmelden. Wel mag je je inschrijven voor twee verschillende zoals bijvoorbeeld Tandheelkunde én Mondzorgkunde. 

Voor enkele opleidingen kun je maar één keer meedingen in de selectieronde. Voor de meeste numerus fixus opleidingen is dat maximaal drie keer. Zorg dus altijd dat je een plan B en zelfs een plan C hebt. 

Hierbij een overzicht met alle numerus fixus opleidingen voor 2020-2021:

Waarom een selectieprocedure voor de opleiding

De arbeidsmarkt bepaald of het aantal opleidingsplaatsen wordt beperkt. Bij een krappe arbeidsmarkt, weinig kans op een geschikte baan na de studie, wordt het aantal opleidingsplaatsen daarop aangepast. Een reden kan ook zijn dat er onvoldoende faciliteiten zijn bij de opleiding, denk hierbij aan kostbare materialen en apparatuur.

Sommige opleidingen zijn zo populair dat er besloten is om een maximaal aantal plekken te handhaven. Bij meerdere aanmeldingen vindt er dus een selectieprocedure plaats. Voor steeds meer opleidingen zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor studenten. En dat terwijl deze plekken niet altijd vol blijken te zitten. Op het laatste moment kiezen studenten bijvoorbeeld voor een andere stad of er zijn visumproblemen.

Wat een selectieprocedure inhoudt

Met een selectieprocedure voor het vinden van een geschikte baan zijn we bekend. Alleen gaat het daarbij meestal maar om één plek waar (hopelijk) vele sollicitanten op af komen. Na een eerste selectie uit alle sollicitatiebrieven vinden er gesprekken plaats. Pas als je iemand gezien en gesproken hebt, kun je echt wat zeggen of het de juiste persoon op de juiste plek is. Gekeken wordt naar persoonlijkheid, ervaring, vaardigheden, kwaliteiten en talenten. Soms wordt er een assessment (persoonlijkheidsvragenlijst, capaciteitstest, praktijkopdrachten, etc.) afgenomen.

Een selectieprocedure voor een opleiding gaat net iets anders en verschilt per opleiding. Er wordt uiteraard altijd gevraagd naar het diploma en de cijferlijst van de vooropleiding. Vervolgens zijn er opdrachten die je thuis maakt, zoals een motivatiebrief waarin je antwoord geeft op bepaalde vragen. Het hangt van de toelatingseisen af welke opdrachten en/ of toetsen moeten worden gemaakt. Er kan ook sprake zijn van een selectiedag waarbij je ter plekke deelneemt aan colleges en praktijkopdrachten maakt, al dan niet in samenwerking met andere deelnemers.    

Bereid je goed voor op de selectieprocedure en selectiedag

Lees je nog eens goed in hoe de opleiding in elkaar zit en welke toelatingseisen er zijn. Bedenk je goed waarom je deze opleiding wilt doen en waar voor jou de grootste uitdaging zal liggen. 

Bereid je goed voor op de selectieprocedure door voldoende tijd voor de opdrachten in te plannen. Let goed op wat er wordt gevraagd en laat iemand meekijken naar de thuisopdrachten.

Als er sprake is van een selectiedag, zorg dan in eerste instantie dat je goed bent uitgerust. Lees de praktijkopdrachten en vragen een eerste keer goed door. Zo weet je wat er globaal wordt verwacht. Vervolgens begin je met de uitwerking. Sta niet te lang stil bij bepaalde vragen, sla het desnoods even over en kom daar later op terug. Met het eerste dat je te binnenschiet, zit je meestal in juiste richting.

Zorg dat je vooraf aan een selectiegesprek helder hebt hoe je jezelf wilt presenteren. Met voldoende zelfinzicht kun jij goed verwoorden welke mooie kwaliteiten je meebrengt, wat je kunt en belangrijk vindt. Als je dat inzicht nog niet voldoende hebt dan kun je dat op een gemakkelijke en snelle manier ontdekken met behulp van een persoonlijke gedragsanalyse. De inzichten die je dan krijgt, helpen je ook om opdrachten in samenwerking met anderen met succes te voltooien. 

Ingeloot of niet met het rangnummer

De beschikbare plekken worden toegewezen aan de studenten die het meest geschikt worden geacht om de opleiding succesvol af te ronden. In het algemeen wordt het rangnummer bepaald door het gemiddelde van de toetsen en opdrachten van de selectieprocedure. Je kunt dus stellen dat de studenten met de beste prestaties laag in rangnummers eindigen.

In de praktijk zegt dat niet alles. Zo sprak ik een student die vertelde dat sommige medestudenten een plek kregen doordat anderen hun plek hadden afgestaan en nu de hoogste cijfers halen. In dit geval vonden er voor aanvang geen persoonlijke gesprekken plaats. Dat ontbreekt wel vaker en kan van invloed zijn op een minder nauwkeurige selectie.

¨Ergens gaat er dus iets mis. Het lijkt mij beter dat iedereen één-op-één wordt beoordeelt. Een gesprek kan de doorslag geven. Je wilt de studenten toch gezien en gesproken hebben!¨ Anoniem.

Persoonlijk vind ik dat je het meeste haalt uit een gesprek waar selectiecriteria en eventuele toetsresultaten worden besproken. Gezien het aantal opleidingsplekken begrijp ik dat niet iedere hogeschool of universiteit daar tijd voor heeft. Een gemiste kans, want het kan veel opleveren. Voor de school én voor de student, waaronder om te helpen inzien of hij wel de juiste studiekeuze maakt. Een selectieprocedure is niet compleet zonder een goed gesprek. 

Stel dat je niet wordt toegelaten tot de opleiding van je eerste keuze, wat dan? Zorg dat je een plan B en zelfs een plan C hebt. Er zijn meerdere studierichtingen die passen bij jouw persoonlijkheid. Wil je weten welke studierichting bij jou past? Bekijk hier eens wat ik voor jou kan doen!

Hulp nodig bij het ontdekken van je persoonlijke kwaliteiten en talenten? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

numerus fixus, selectieprocedure opleiding
Vorig bericht
Nederlands online bijhouden in het buitenland
Volgend bericht
Ga je voor passie of voor toekomstmogelijkheden?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.