Nederlands online bijhouden in het buitenland

Nederlands online bijhouden in het buitenland

Lees in dit artikel van Dutch for Children over de voordelen van het bijhouden van de Nederlandse taal in het buitenland via online lessen. Lees bovendien wat een online school op het vlak van terugkeer naar Nederland voor jullie gezin kan betekenen.

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je jouw kind de Nederlandse taal laat bijhouden in het buitenland:

  • Als gezin hecht je veel waarde aan de Nederlandse taal. 
  • Je vindt het belangrijk dat je kind kan blijven praten met opa en oma. 
  • Jouw kind wil zelf graag blijven praten met een vriendje in Nederland. 
  • Jullie weten zeker dat je weer terug naar Nederland gaat; jullie willen niet een te groot gat laten vallen met leeftijdgenoten in Nederland, omdat jullie het sociaal gemakkelijker voor hen willen maken. 
  • Je wilt je kind de mogelijkheid geven om te kunnen studeren in Nederland, binnenkort of in de toekomst, etc.
  • Je kind gaat bij terugkeer weer naar school.

De voordelen van online les volgen

Online Nederlandse les volgen via Skype kent veel voordelen. Het biedt flexibiliteit en rust, het is comfortabel voor het kind en het is bewezen effectief.

Online Nederlands leren biedt flexibiliteit en rust

Je kunt de online Nederlandse lessen overal volgen. Dankzij flexibele tijden kun je zelf het moment uitkiezen wanneer je kind leert.

Voor expat-ouders is dit een uitkomst omdat je als expat vaak de hele dag een taxichauffeur bent. Maar ook in Nederland rijden ouders zich vaak ongans en dan is Nederlandse les online volgen een verademing. Er is rust in de tent.

Online leren via Skype is comfortabel

Het volgen van een online Nederlandse les vanuit de eigen vertrouwde kamer van je kind is een uitkomst. Je kind voelt zich lekker op zijn eigen plek. Van leren in je eigen omgeving worden veel kinderen productief. Ze worden niet afgeleid door andere kinderen en de omgevingsgeluiden van bijvoorbeeld een school.

Online leren via Skype is effectief

Online Nederlandse lessen zijn taal technisch erg effectief. De luister- en spreekvaardigheid wordt intens geoefend doordat je een-op-een met elkaar aan de slag bent voor het scherm. De interactie is vele malen grote dan in een klas of groep met meerdere leerlingen en omgevingsgeluiden.

De overgang van het buitenlandse schoolsysteem naar een Nederlands schoolsysteem.

Onderschat het verschil en de taalachterstand niet

Regelmatiger dan ons lief is bij Dutch for Children, horen we geluiden dat het ‘vanzelf’ wel goed komt. ‘’Ze kunnen het Nederlands toch grotendeels verstaan en bovendien lezen mijn kinderen in het Nederlands.’’ Dat dit natuurlijk erg fijn en goed is, doet niet af aan het feit dat dit niet voldoende is om bijvoorbeeld aan te sluiten bij een Nederlandse school, hbo of universiteit. Daar wordt toch meer geëist van de kennis van de Nederlandse taal.

Ook moeten veel ouders wennen aan het idee dat hun kinderen een ander niveau hebben op taalgebied dan op het gebied van andere vakken. 

‘’Mijn kind is wereldwijs, scoort in het Engelse systeem hoog, reist al zelfstandig de wereld rond maar wordt toch teruggeplaatst naar groep 8 Nederlands. Die stof boeit hem niet; hij is zestien! (Nederlandse ouders over hun tweetalige zoon)’’.

Toch is dit logisch als je er even over nadenkt: Dit omdat kinderen die in buitenlandse schoolsystemen goed presteren, in Nederland altijd een achterstand hebben vanwege de taal t.o.v. leeftijdsgenoten in Nederland die hun hele leven Nederlands onderwijs hebben genoten. Probeer maar eens een vak zoals rekenen of wiskunde te doen in een taal die je wel spreekt, maar niet volledig beheerst. Dat is pittig en soms in het begin niet te doen zonder extra hulp. Ook de wijze van vragen stellen en toetsen verschillen in Nederland. 

Kortom, kinderen moeten niet alleen wennen aan een nieuwe omgeving en taal, maar ook aan een hele andere wijze van onderwijs krijgen. Dit vergt veel flexibiliteit, aanpassingsvermogen en geduld. Aan drie zijden vergt dit deze inspanningen: aan de kant van het kind, de school en van de kant van thuis.

De kant van ‘het kind en thuis’ bij de overgang van een buitenlands schoolsysteem naar een Nederlands schoolsysteem

Terug naar Nederland gaan is helemaal niet zo gemakkelijk. Zeker niet als je een aantal jaren een ander sociaal, leef-, taal- en schoolklimaat hebt beleefd en je je deze omgeving hebt eigengemaakt.

Mensen kunnen het zich in het algemeen goed voorstellen dat het moeilijk is wanneer een familie naar het buitenland verhuist. Dit is logisch: emigreren naar een nieuw land met nieuwe gewoonten, een nieuwe school en vaak nieuwe talen. Echter, andersom denken mensen dat je ‘thuiskomt’.

Niets is minder waar. Dit wil niet zeggen dat het fout gaat, of dat de overgang altijd zwaar is. Wél is het een verandering waar rekening mee moet worden gehouden. Dit kun je als gezin bedenken, voorbereiden en bewust mee omgaan. 

Geef je kind en elkaar de tijd, de rust en de hulp die eenieder nodig heeft bij dit een proces. Bedenk hierbij dat voor het wennen in een ander land gemiddeld een jaar staat en houd dit als uitgangspunt.

De kant van ‘het onderwijs’ in Nederland na terugkeer uit het buitenland

De scholen zijn wel ingericht op internationaal en anderstaligen, maar Nederlandstalige expat-kinderen worden niet herkend als “buitenlands” of anderstalig. Ook de scholen denken met een doorsnee Nederlands kind te maken te hebben, juist omdát het kind Nederlands spreekt. Dat is ieders valkuil. 

Er is kortom in het algemeen weinig begrip voor de achtergrond van een expat – of third-culture-kid, dan je misschien verwacht als ouders. Het is niet ongewoon dat de overgang naar Nederlandse scholen moeilijk verloopt. 

Een gezin kwam bijvoorbeeld terug naar Nederland na 6 jaren buitenland. In het buitenland gingen de kinderen naar een lokale anderstalige school. Thuis spraken ze Nederlands en de kinderen volgden bovendien online Nederlandse Taal- en Cultuurlessen bij Dutch for Children. Hun Nederlands was op een gemiddeld niveau en het gezin had zin in de stap. Helaas kwamen ze terecht bij hun ‘oude’ school, waar weinig begrip werd getoond voor het feit dat de kinderen weer even moesten wennen. Ze moesten niet alleen aan de taal wennen, maar ook aan het Nederlandse onderwijssysteem, de wijze van vragen en leren, de sociale omgang met de leerkracht en klasgenoten, etc. Het gevolg hiervan was dat de kinderen het minder leuk hadden dan verwacht én minder leuk dan het had gekund. Zeker als de school wat meer bewust was geweest van bovengenoemde zaken.

Een ander verhaal gaat over twee pubers die na lange tijd terugkwamen, met allebei hoge intelligentie en hoge cijfers. Ze werden in Nederland op school een niveau lager ingedeeld op basis van hun Nederlands taalniveau. Met extra begeleiding en ondersteuning hadden deze pubers wellicht wel op hun niveau kunnen doorleren en zich verder ontwikkelen. 

Gelukkig gaat het niet altijd zo en zijn er positieve uitzonderingen! Deze zie je meestal in de onder- en middenbouw van de basisschoolperiode.

De bovenstaande voorbeelden zijn wel de reden waarom het volgen van online Nederlandse lessen belangrijk is.

Advies over scholen in Nederland

Ga op tijd in gesprek met de school van jullie keuze, is mijn belangrijkste advies. Bereid je goed voor. Leg direct uit dat een remigratie naar Nederland niet hetzelfde is als thuiskomen voor je kind(eren). Overleg eventuele rapporten van Nederlands onderwijs tot op heden en/of toetsen.

Verder helpen wij om bovengenoemde redenen als online school ook altijd bij de overgang indien gevraagd. We stellen verslag en advies op, leggen contact met de ontvangende school en streven een warme overdracht na.

Wat kan een online school op het vlak van terugkeer naar Nederland voor jullie gezin betekenen.

Dutch for Children biedt hulp bij het kiezen van een juiste school voor je kind, zorgt voor een warme overdracht met de ontvangende school en biedt extra begeleiding als jullie weer in Nederland zijn. Dit werkt uiteraard het beste als je kind ook les heeft gehad bij Dutch for Children en wij je kind goed in beeld hebben.

Mocht je meer willen lezen over het kiezen van een school vanuit het buitenland lees dan dit artikel. Ben je benieuwd wat Dutch for Children nog meer doet, kijk dan zeker op onze website of vraag een vrijblijvend gesprek via Skype aan.

Hier kun je meer artikelen vinden die interessant zijn voor Nederlanders in het buitenland. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

online Nederlandse les
Vorig bericht
Studentenleven in Nederland: dit helpt om je snel thuis te voelen
Volgend bericht
De selectieprocedure voor een numerus fixus opleiding

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.