internationale student of gewoon Nederlander

Internationale student of gewoon een Nederlander?

Ik was als internationale student ingeschreven, maar zo wilde ik niet worden behandeld. Ik wilde juist terug naar de Nederlandse cultuur en wil daarom ook gewoon als Nederlander worden gezien.¨ Robbert 

Er zijn in Nederland Engelstalige opleidingen waar ondanks (of juist vanwege) het internationale karakter veel Nederlandse jongeren aan deelnemen. Er zijn ook Engelstalige opleidingen die juist veel internationale studenten aantrekken. Maar waar hoor jij nou bij? Voor de Nederlanders ben je ´te buitenlands´ en voor de Internationale studenten ben jij gewoon een Nederlander. 

Dit gaat gelukkig niet over vriendschappen sluiten, want dan hoef je natuurlijk geen groep te kiezen. In de praktijk blijkt dat de hogescholen en universiteiten wel onderscheid kunnen maken. Dit heeft uiteraard zo z´n praktische redenen, maar bedenk goed of jij ingeschreven wilt staan als internationale student of niet. De internationale studenten krijgen bijvoorbeeld bepaalde informatieve bijeenkomsten om kennis te maken met de studentenstad en het regelen van alle praktische zaken. Dit kan voor jou natuurlijk ook heel nuttig zijn.

Eigenlijk een beetje van beide, soms best verwarrend

Wees jezelf. Je zult snel zien dat je anders bent dan de Nederlanders om je heen. Profiteer van je buitenlandse achtergrond en maak gebruik van je brede netwerk in het buitenland.¨ Luca

Juist vanwege het feit dat je zowel een internationale student bent als een Nederlander kunnen er verwarrende gevoelens ontstaan. Vergeet niet dat het wennen is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Je familie woont nog in het buitenland en je kunt niet zomaar even een weekendje heen en weer. Je ´moet´ voor de zoveelste keer weer een nieuw sociaal leven opbouwen en je bent de cultuur aan het (her)ontdekken. Ook al maak jij gemakkelijk contact met anderen en ben je zelf heel toegankelijk, je kunt een dip krijgen. Het beste wat je kunt doen is om die dip gewoon toe te laten. Zorg er alleen voor dat je er niet te lang in blijft hangen en dat je met iemand praat. De hulp is er en soms is één gesprek al genoeg. Van de studenten die ik sprak, zijn sommigen in gesprek gegaan met een studiecoach en zij hadden daar baat bij. 

Vraag om hulp!

Studenten zijn op een leeftijd dat ze niet meer aan het handje hoeven worden meegenomen. Je bent volwassen en dus gaan ze er op de hogescholen en universiteiten vanuit dat je zelf de weg weet te vinden en dat je zelf aan de bel trekt als je ergens hulp bij nodig hebt. Op iedere hogeschool en universiteit zou er een studiebegeleider of studiecoach moeten zijn. Net zoals er op de middelbare school een decaan of counselor is. Het hangt echt van de hogeschool of universiteit af hoeveel aandacht hieraan wordt besteed en of er standaard een kennismaking plaatsvindt. 

Mocht je hulp nodig hebben, omdat die dip wel heel lang duurt en je komt er in je eentje niet uit, zoek dan alsjeblieft hulp. Lukt dat niet via de hogeschool of universiteit, neem dan contact met mij op en ik breng je in contact met iemand uit mijn netwerk.

Lees ook het artikel over hoe anderen het ervaren om ver weg bij hun familie te wonen. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

internationale student
Vorig bericht
Studiekeuze maken voor Nederlanders in het buitenland
Volgend bericht
Studentenleven in Nederland: dit helpt om je snel thuis te voelen

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.