Zo ervaren expat studenten het om ver weg bij hun familie te wonen

Zo ervaren expat studenten het om ver weg bij hun familie te wonen

Niet ieder weekend terug naar huis kunnen met de vuile was. Geen spontane bezoekjes om even met elkaar bij te praten. Geen knuffel als het even tegen zit. De reden om te kiezen voor een studie in Nederland -terwijl jullie eigenlijk in het buitenland wonen- heeft veelal financiële redenen, maar het is ook heel fijn dat er in Nederland een vangnet is. Als je zelf niet gelijk in de buurt bent om je kind te helpen of te troosten, dan is er in ieder geval nog een opa, oma, tante of oom in de buurt. Het blijkt in de praktijk vooral een troost voor de ouders, want je kind redt zich wel.

Ik had er niet zoveel last van, het ging me gemakkelijk af. Mijn ouders hadden het er denk ik moeilijker mee.¨ Anoniem

Een vangnet voelt heel vertrouwd

Studenten vinden het inderdaad prettig om familie en goede vrienden van hun ouders in de buurt te hebben. Zeker in het begin als ze nog een beetje zoekende zijn en (praktische) hulp nodig hebben. Er wordt overigens niet altijd gehoor gegeven aan een openstaande uitnodiging van familie of vrienden van de ouders om eens langs te komen. Wat helpt is om hen een concreet voorstel te doen voor een etentje of bezoekje. 

Je kunt je voorstellen dat bij de studenten op een bepaald moment de drukte toeslaat. Er wordt een nieuw (sociaal) leven opgebouwd en de studie vraagt de nodige aandacht. Heel veel tijd om de contacten binnen dat vangnet te onderhouden is er meestal niet. Zelfs een broer of zus in de buurt wil niet zeggen dat ze de vloer bij elkaar platlopen. Maar het feit dat er iemand is, voelt wel heel vertrouwd.

Familiebanden onderhouden op afstand

Eerlijk is eerlijk, het gemis is niet voor iedereen even groot. In het begin is het even wennen, maar al gauw is deze nieuwe manier van leven heel gewoon. Met de wetenschap dat de studenten hun ouders in de zomermaanden of met Kerst weer zien, kunnen ze prima leven. 

De familiebanden binnen het gezin zijn hecht en blijven hecht, ook op afstand. Soms is het lastig dat ouders niet in de buurt zijn, zeker als er iets aan de hand is. Gelukkig zijn er online veel mogelijkheden om contact te onderhouden. Van FaceTime, Whatsapp en Skype wordt veel gebruik gemaakt. In het begin zelfs dagelijks, maar dat loopt langzaamaan terug naar om de dag, om de drie dagen naar één keer per week of nog minder. Via de familie whatsapp-groep blijft iedereen intussen van elkaars bezigheden op de hoogte. 

Het hebben van studerende kinderen in Nederland is voor veel ouders een reden om zelf ook wat vaker terug te komen. Sommigen kopen zelfs een appartement of huis om hier weer een eigen plek te hebben. Zo´n eigen stek kopen is niet voor iedereen weggelegd, maar is wel een goede oplossing voor studenten die net terugkomen uit het buitenland. Het is namelijk in veel steden een flinke uitdaging voor studenten om aan een kamer te komen. Tips voor huisvesting lees je in één van de volgende artikelen.

¨Ik kan mijn ouders altijd bellen en FaceTimen. Ik zie ze met drie keer per jaar best regelmatig, dat vind ik genoeg.¨ Océane

¨Ik heb het gewoon heel druk, mijn ouders bellen niet altijd op de beste tijden. Meestal ben ik aan het werk of zit ik op school als ze bellen. Ik hou ze wel altijd op de hoogte met wat ik aan het doen ben.¨ Robbert

¨ Tegenwoordig verlies je het contact met Nederland niet echt meer als je dat zelf niet wilt. Er zijn genoeg manieren om dat te onderhouden.¨  Miguel 

¨Je kan niet echt anders dan accepteren zoals het is, maar alle momenten die ik kan pakken als ze hier zijn dan plan ik niets anders dan bij hun te zijn.¨ Nina 

Is jouw kind voornemens om terug naar Nederland te gaan voor de studie, maar nog geen idee welke opleiding het beste past? Download dan mijn  e-book en ga samen met je kind aan de slag. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

familie, studiekeuze maken
Vorig bericht
Opgegroeid in het buitenland en nu terug naar Nederland voor de studie
Volgend bericht
Terug naar Nederland voor de studie: onderhoud de Nederlandse taal

Lees meer!

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.