Het studentenleven in Nederland: dit helpt om je snel thuis te voelen

Studentenleven in Nederland: dit helpt om je snel thuis te voelen

Een cultuurshock is misschien een te groot woord, want vanwege alle vakanties in Nederland en de contacten die er nog zijn met familie en vrienden weet je hoe het er ongeveer aan toe gaat. Voorheen was Nederland een vakantieland, maar dat verandert nu. In dit artikel krijg je een idee over het studentenleven in Nederland en krijg je tips en adviezen die je helpen om je tijdens de studie snel thuis te voelen. 

Mijn ouders keken de wereld draait door of Jinek en dan krijg je de Nederlandse samenleving heel goed mee.¨ Luca

Een sociaal leven opbouwen is niet voor iedereen makkelijk

Na iedere verhuizing bouw je weer nieuwe vriendschappen op. Voor je gevoel doe je je hele leven niets anders en ben je er misschien zelfs een keertje klaar mee. Je weet dat het in Nederland ook weer goed gaat komen. Toch maakt niet iedereen even gemakkelijk contact en niet iedereen houdt van het uitgaansleven. Een fijn sociaal leven helpt uiteindelijk wel om je ergens thuis te voelen. Als je contact maken moeilijk vindt, maak dan slimme keuzes.

¨Als je op jezelf woont in een nieuwe land waar je nog geen vrienden hebt is het belangrijk om te mengen. Ga naar een vereniging, leer mensen kennen. Je maakt het voor jezelf alleen maar makkelijker als je een goede groep vrienden hebt binnen de stad waar je woont.¨ Robbert

Met wie wil jij in één huis wonen?

Als je op kamers gaat dan is er altijd een kennismakingsgesprek en op basis daarvan wordt je wel of niet uitgekozen. Het is heel belangrijk dat je zelf ook een goed gevoel hebt bij die huisgenoten. Dus vraag zelf ook alles wat jij belangrijk vindt om te kunnen bepalen of jij wel met hén in één huis wilt wonen.

Zoek een leuke bijbaan, ga sporten en onderneem andere activiteiten 

Met een bijbaan, sport en een hobby kom je in contact met anderen en creëer je regelmaat in je leven. De één werkt op zaterdag bij de bakker, de ander past elke donderdag op en weer een ander werkt in de horeca en komt daardoor steeds op andere plekken. 

Onder de studenten wordt veel gesport. Ze doen de sport die ze destijds in het buitenland deden. Dat is meestal een teamsport en dat helpt goed bij het sluiten van nieuwe vriendschappen. Jij committeert je met een teamsport en mensen rekenen op je. Voor sommigen is dat prettig en anderen willen liever geen verplichtingen.

Een bijbaan, sport en andere hobby’s helpen je om je sneller thuis te voelen. Kies iets dat bij je past en wat je leuk vindt om te doen. Let er op of dat dé plek is waar je het type mens gaat tegen komen waar jij graag mee omgaat.

Lees hier de ervaringen van de studenten die je zijn voorgegaan!

Word lid van een studenten- of studievereniging

Een lidmaatschap bij een vereniging is dé manier om met anderen in contact te komen. Een studentenvereniging is iets typisch Nederlands en lang niet iedereen heeft daar een goed beeld bij. Veel van de studenten die ik sprak, wilden er niet eens aan beginnen, maar vorm alsjeblieft je eigen mening. Waar ze wel enthousiast over waren zijn de studieverenigingen. De studieverenigingen worden als interessant en leerzaam ervaren. Ook hier worden feestjes, diners en weekendjes weg georganiseerd. Lees hier wat de verschillen zijn tussen een studenten- en studievereniging en ga na wat bij jou past. 

Ga na wat op de hogeschool of universiteit en de stad zelf aan activiteiten organiseren. Er zijn aan het begin van het schooljaar tal van open dagen. Neem in het begin alle flyers en folders aan die er worden uitgedeeld. Zo ben je goed op de hoogte over het aanbod en kun je uitproberen wat voor jou prettig werkt.

¨Het studentenleven in Nederland is heel gezellig, net zo gezellig als je het zelf maakt. Er is altijd wel wat te doen in de stad of bij een vereniging. Veel verleidingen om niet te studeren.¨ Miguel

Zorg voor een goede studie-privé balans

Zit je de hele dag met je neus in de boeken of ga je liever met vrienden naar de kroeg? Wat dacht je van een mooie balans zodat je er met je studie goed voor staat én kan genieten van het studentenleven. Het scheelt al de helft als je aanwezig bent bij de colleges (en ook daadwerkelijk oplet en meedoet). Plan doordeweeks voldoende tijd in voor de studie zodat je in het weekend leuke dingen kan doen. 

Maak naast het studeren voldoende tijd voor dingen waar je energie van krijgt. Maak daarin de juiste keuzes zodat je focus ligt op datgene wat voor jou belangrijk en interessant is.

¨Geniet van je studententijd, het is leuk, intens en het is vreemd. Het studentenleven hier is compleet anders dan ik dacht. Ik had niet verwacht dat ik zoveel leuke dingen zou doen en leuke mensen zou ontmoeten.¨ Robbert

Een toekomst in of buiten Nederland?

De ene student voelt zich meer Nederlander dan de ander. Het ligt eraan of beide ouders Nederlands zijn, hoe de banden met Nederland al die jaren zijn onderhouden, hoe vaak iemand is verhuisd en hoe goed hij of zij is geïntegreerd tijdens de studententijd. De meesten voelen zich (steeds meer) thuis en anderen voelen zich op hun gemak. Een enkeling ziet Nederland nu als vaste stek en ziet zichzelf hier blijven. Voor anderen roept het avontuur alweer. Zij zien een toekomst voor zichzelf weggelegd in het buitenland. Of is het de onrust die toeslaat? Deze wereldburgers zijn immers gewend om iedere 3 of 4 jaar weer naar een ander land te gaan.

Hier kun je alle artikelen vinden die interessant zijn voor Nederlanders in het buitenland. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

 

sociaal-emotioneel, studentenleven
Vorig bericht
Internationale student of gewoon een Nederlander?
Volgend bericht
Nederlands online bijhouden in het buitenland

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.