Middelbare school Supreme College Castricum

Terug naar Nederland en een passende middelbare school voor je kind

Als je na langere tijd in het buitenland met de kinderen terugkeert naar Nederland is het soms ingewikkeld een school te vinden die bij je kind past. Vaak sluiten buitenlandse opleidingen niet goed aan bij de Nederlandse, is de basisschool een jaar korter of juist langer en daarbij zitten kinderen van verschillende niveaus meestal veel langer bij elkaar dan in Nederland. Hoe vind je dan een passende middelbare school voor je kind? René Wellen, conrector bij het Jac. P. Thijsse College en mede-oprichter van het Supreme College, geeft er in dit gastblog meer uitleg over. 

Terug naar Nederland als je kind 14-16 jaar is

Als de kinderen al wat ouder zijn, 14-16, is het relatief gemakkelijker om passend onderwijs te vinden. Op de school waar zij nu op zitten, is het wel duidelijk of een kind zich richting universiteit beweegt. Dan zou een vwo opleiding daar goed bij aansluiten. Ook is het mogelijk om op het havo en vwo vrijstelling te krijgen voor een derde moderne vreemde taal als een kind daar nog geen les in heeft gehad. Voor het ene vak zal het een voorsprong hebben en voor het andere vak juist wat achterstand. Mijn ervaring is dat dit goed in te halen is.

Voor leerlingen die nog wel meer theoretisch dan praktisch zijn ingesteld, ligt havo of vmbo-tl meer voor de hand. Havo leerlingen zijn leerlingen die nog wel theoretisch sterk zijn maar waarschijnlijk niet naar de universiteit zullen gaan. Voor de kinderen die echt praktisch uit de voeten kunnen, bestaat het vmbo. Voor alle opleidingen geldt: er zijn verschillende vakkencombinaties mogelijk waardoor er altijd wel eentje past.

Terug naar Nederland als je kind 11-13 jaar is

Bij de leeftijd 11-13 is het misschien wat lastiger om het niveau te bepalen. In Nederland wordt op de basisschool al voorgesorteerd met de CITO toets en het advies van de docent groep 8, maar in het buitenland is dit een onbekend fenomeen. Dan is het belangrijk om goed in overleg te gaan met de school hoe zij het niveau inschatten en vervolgens met de nieuwe school hetzelfde overleg te voeren over de plaatsing. Het is dan goed om met de mentor af te spreken elkaar minimaal maandelijks te spreken over hoe de ontwikkelingen gaan. Gelukkig is de leerlingbegeleiding op veel scholen uitstekend georganiseerd.

Een tijdelijke overstap is ook mogelijk

Een overstap naar Nederland kan ook voor een jaar. Veel scholen zijn al gewend om een leerling uit het buitenland een jaar mee te laten draaien op hun school. Voor leerlingen die de Nederlandse taal al goed beheersen is dat alleen maar gemakkelijker. De overheid bekostigt het onderwijs voor deze leerlingen, maar wel zijn aparte verzekeringen nodig: aansprakelijkheid en ziektekosten. Wat ouders ook zelf moeten regelen is een goede plek waar de leerling een jaar kan verblijven.

Nieuw voortgezet onderwijs met een internationaal karakter

Een nieuwe school in Nederland is het Supreme College Nederland in Castricum. Het Supreme College biedt onderwijs aan leerlingen van 14-18 jaar met een internationaal perspectief, die middenin de Nederlandse samenleving willen staan. Ambitieuze, internationale en Nederlandse leerlingen, die vanaf 3 VWO meer uitgedaagd willen worden en anders willen leren.
Geen traditionele lessen met een docent, een schoollokaal en een vaste klas maar leerlingen die werken in dagdelen van 8.45 uur tot 16.00 uur en dan ook hun schoolwerk zoveel mogelijk afronden.

In die tijd gaan ze op onderzoek uit, werken samen aan projecten, leren ontwerpen, bekijken vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken en leren niet alleen academische vaardigheden, maar ook levensvaardigheden. Een bruisende opleiding dus waar heel veel gebeurt. Een geweldige kans om verschillende culturen en werelden te ontmoeten en te leren reflecteren op de rol als wereldburger.

Leerlingen behalen in vier jaar tijd twee internationaal gerenommeerde diploma’s: het Middle Years Programme (MYP) van het International Baccalaureate en het Nederlandse vwo-diploma. Hiermee krijgen ook leerlingen die ander onderwijs gewend zijn dan het Nederlandse de tijd om te wennen aan het vwo. Instromen kan in alle leerjaren. Meer informatie over deze nieuwe middelbare school in Nederland kun je vinden op www.supremecollege.nl.

Zijn je kinderen al wat ouder en zoeken zij een passende vervolgopleiding in Nederland? Lees dan deze artikelen: ´Studiekeuze maken voor Nederlanders in het buitenland´ en ´Dit is het verschil tussen mbo, hbo en wo niveau´.

 

Vorig bericht
5 vragen die helpen om je profielkeuze te maken
Volgend bericht
Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Lees meer!

5 reacties. Reactie plaatsen

 • Zou graag willen vragen hoe je een vrijstelling kan aanvragen voor je kind voor een derde vreemde moderne taal. Indien kind in buitenland geen Frans en/of Duits heeft gehad. Hoor het graag

  Beantwoorden
  • Beste Sophie, bedankt voor je vraag. Een vrijstelling vraag je aan bij de opleiding zelf. Als je vraag gaat over studeren aan een hogeschool of universiteit dan krijg je geen les in taal waar je vrijstelling voor kunt vragen. Je moet hooguit aantonen dat je de taal goed spreekt en schrijft afhankelijk van in welke taal de opleiding is. Bij een Engelstalige opleiding kan bijvoorbeeld om een Cambridge certificaat worden gevraagd, maar als je kind het IB-programma heeft gedaan dan kan dat voldoende zijn. Is je kind opgegroeid buiten Nederland en heeft een buitenlands diploma, maar wil een Nederlandstalige opleiding doen dan kan je kind dat aantonen door NT2 te doen of een certificaat te behalen via https://cnavt.org. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. Anders kun je mailen naar Jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Vriendelijke groet, Jacqueline

   Beantwoorden
 • Elderik Meulman
  juni 27, 2022 10:20 am

  Hi Jacqueline, ik wil vanaf september een jaar naar Portugal met mijn zoon van 13. Hij heeft afgelopen jaar VWO1 heel goed doorlopen en wil in september 2023 weer instomen in VWO3. Dus we willen VWO2 in Portugal doen. Welke documenten heeft school nodig om hem weer toe te laten? Met vriendelijke groet,
  Elderik Meulman

  Beantwoorden
  • Beste Elderik, wat een mooie uitdaging om samen een jaar naar Portugal te gaan. Als hij terugkomt naar Nederland dan zal zijn school waarschijnlijk zijn cijferlijst en/ of certificaten willen hebben. Mijn advies is om dat met de school te verleggen, ook in welke taal de documenten moeten zijn. Bij welk instituut in Portugal gaat hij zijn vwo2 doen? Je kunt eventueel op zoek naar een Nederlandse school in Portugal. Je kunt de mogelijkheden vinden op de site van Stichting NOB. Veel succes met de voorbereidingen en geniet samen in Portugal! Vriendelijke groet, Jacqueline

   Beantwoorden
 • Hallo,
  Mijn pleegkind van 16 jaar komt naar Nederland. Hoe weet ik of hij naar het vmbo of mbo moet? Hij zit nu in het eerste van het algemene secundaire vervolg onderwijs wat normaal 3 jaar duurt en daarna gaan ze naar de ‘University’ wat gelijk staat aan de HBO hier. Ik heb geen idee waar ik hem in moet schrijven. Kunnen jullie daarbij helpen?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.