Middelbare school Supreme College Castricum

Terug naar Nederland en een passende middelbare school voor je kind

Als je na langere tijd in het buitenland met de kinderen terugkeert naar Nederland is het soms ingewikkeld een school te vinden die bij je kind past. Vaak sluiten buitenlandse opleidingen niet goed aan bij de Nederlandse, is de basisschool een jaar korter of juist langer en daarbij zitten kinderen van verschillende niveaus meestal veel langer bij elkaar dan in Nederland. Hoe vind je dan een passende middelbare school voor je kind? René Wellen, conrector bij het Jac. P. Thijsse College en mede-oprichter van het Supreme College, geeft er in dit gastblog meer uitleg over. 

Terug naar Nederland als je kind 14-16 jaar is

Als de kinderen al wat ouder zijn, 14-16, is het relatief gemakkelijker om passend onderwijs te vinden. Op de school waar zij nu op zitten, is het wel duidelijk of een kind zich richting universiteit beweegt. Dan zou een vwo opleiding daar goed bij aansluiten. Ook is het mogelijk om op het havo en vwo vrijstelling te krijgen voor een derde moderne vreemde taal als een kind daar nog geen les in heeft gehad. Voor het ene vak zal het een voorsprong hebben en voor het andere vak juist wat achterstand. Mijn ervaring is dat dit goed in te halen is.

Voor leerlingen die nog wel meer theoretisch dan praktisch zijn ingesteld, ligt havo of vmbo-tl meer voor de hand. Havo leerlingen zijn leerlingen die nog wel theoretisch sterk zijn maar waarschijnlijk niet naar de universiteit zullen gaan. Voor de kinderen die echt praktisch uit de voeten kunnen, bestaat het vmbo. Voor alle opleidingen geldt: er zijn verschillende vakkencombinaties mogelijk waardoor er altijd wel eentje past.

Terug naar Nederland als je kind 11-13 jaar is

Bij de leeftijd 11-13 is het misschien wat lastiger om het niveau te bepalen. In Nederland wordt op de basisschool al voorgesorteerd met de CITO toets en het advies van de docent groep 8, maar in het buitenland is dit een onbekend fenomeen. Dan is het belangrijk om goed in overleg te gaan met de school hoe zij het niveau inschatten en vervolgens met de nieuwe school hetzelfde overleg te voeren over de plaatsing. Het is dan goed om met de mentor af te spreken elkaar minimaal maandelijks te spreken over hoe de ontwikkelingen gaan. Gelukkig is de leerlingbegeleiding op veel scholen uitstekend georganiseerd.

Een tijdelijke overstap is ook mogelijk

Een overstap naar Nederland kan ook voor een jaar. Veel scholen zijn al gewend om een leerling uit het buitenland een jaar mee te laten draaien op hun school. Voor leerlingen die de Nederlandse taal al goed beheersen is dat alleen maar gemakkelijker. De overheid bekostigt het onderwijs voor deze leerlingen, maar wel zijn aparte verzekeringen nodig: aansprakelijkheid en ziektekosten. Wat ouders ook zelf moeten regelen is een goede plek waar de leerling een jaar kan verblijven.

Nieuw voortgezet onderwijs met een internationaal karakter

Een nieuwe school in Nederland is het Supreme College Nederland in Castricum. Het Supreme College biedt onderwijs aan leerlingen van 14-18 jaar met een internationaal perspectief, die middenin de Nederlandse samenleving willen staan. Ambitieuze, internationale en Nederlandse leerlingen, die vanaf 3 VWO meer uitgedaagd willen worden en anders willen leren.
Geen traditionele lessen met een docent, een schoollokaal en een vaste klas maar leerlingen die werken in dagdelen van 8.45 uur tot 16.00 uur en dan ook hun schoolwerk zoveel mogelijk afronden.

In die tijd gaan ze op onderzoek uit, werken samen aan projecten, leren ontwerpen, bekijken vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken en leren niet alleen academische vaardigheden, maar ook levensvaardigheden. Een bruisende opleiding dus waar heel veel gebeurt. Een geweldige kans om verschillende culturen en werelden te ontmoeten en te leren reflecteren op de rol als wereldburger.

Leerlingen behalen in vier jaar tijd twee internationaal gerenommeerde diploma’s: het Middle Years Programme (MYP) van het International Baccalaureate en het Nederlandse vwo-diploma. Hiermee krijgen ook leerlingen die ander onderwijs gewend zijn dan het Nederlandse de tijd om te wennen aan het vwo. Instromen kan in alle leerjaren. Meer informatie over deze nieuwe middelbare school in Nederland kun je vinden op www.supremecollege.nl.

Zijn je kinderen al wat ouder en zoeken zij een passende vervolgopleiding in Nederland? Lees dan deze artikelen: ´Studiekeuze maken voor Nederlanders in het buitenland´ en ´Dit is het verschil tussen mbo, hbo en wo niveau´.

 

middelbare school
Vorig bericht
5 vragen die helpen om je profielkeuze te maken
Volgend bericht
Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Lees meer!

20 reacties. Plaats een nieuwe

  • Zou graag willen vragen hoe je een vrijstelling kan aanvragen voor je kind voor een derde vreemde moderne taal. Indien kind in buitenland geen Frans en/of Duits heeft gehad. Hoor het graag

    Beantwoorden
    • Beste Sophie, bedankt voor je vraag. Een vrijstelling vraag je aan bij de opleiding zelf. Als je vraag gaat over studeren aan een hogeschool of universiteit dan krijg je geen les in taal waar je vrijstelling voor kunt vragen. Je moet hooguit aantonen dat je de taal goed spreekt en schrijft afhankelijk van in welke taal de opleiding is. Bij een Engelstalige opleiding kan bijvoorbeeld om een Cambridge certificaat worden gevraagd, maar als je kind het IB-programma heeft gedaan dan kan dat voldoende zijn. Is je kind opgegroeid buiten Nederland en heeft een buitenlands diploma, maar wil een Nederlandstalige opleiding doen dan kan je kind dat aantonen door NT2 te doen of een certificaat te behalen via https://cnavt.org. Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. Anders kun je mailen naar Jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Vriendelijke groet, Jacqueline

      Beantwoorden
    • beste jacqualine, ik ben opzoek naar info en kwam jou site bij toevallig tegen. ik heb een vraag. ik zit er aan te denken om 1jaar tussenuit te gaan naar marokko met mijn kindjes van 6, 9 en 12 jaar. mijn kind van 12 zit nu in groep 8 en heeft als advies vwo, kan hij zonder problemen na 1 jaar gewoon naar zijn eerste vwo of zijn hier regels aan verbonden? ik ben van plan om het Nederlands te onderhouden door online ibooks/leeromgeving.

      Beantwoorden
      • Beste Kabira, dank voor je bericht. Het lijkt me dat je je kind na een jaar alsnog kunt inschrijven. Wellicht kun je navragen bij de betreffende basisschool en middelbare school hoelang het schooladvies geldig blijft. Het Nederlands onderhouden is zeker een goed idee en belangrijk. Je kunt daarvoor bij verschillende organisaties terecht. Kijk eens op https://stichtingnob.nl, misschien zit er wel een school in de buurt waar je kinderen fysiek naartoe kunnen gaan en anders zijn er online genoeg mogelijkheden. Veel succes met alle voorbereidingen! Groeten Jacqueline

        Beantwoorden
  • Elderik Meulman
    juni 27, 2022 10:20 am

    Hi Jacqueline, ik wil vanaf september een jaar naar Portugal met mijn zoon van 13. Hij heeft afgelopen jaar VWO1 heel goed doorlopen en wil in september 2023 weer instomen in VWO3. Dus we willen VWO2 in Portugal doen. Welke documenten heeft school nodig om hem weer toe te laten? Met vriendelijke groet,
    Elderik Meulman

    Beantwoorden
    • Beste Elderik, wat een mooie uitdaging om samen een jaar naar Portugal te gaan. Als hij terugkomt naar Nederland dan zal zijn school waarschijnlijk zijn cijferlijst en/ of certificaten willen hebben. Mijn advies is om dat met de school te verleggen, ook in welke taal de documenten moeten zijn. Bij welk instituut in Portugal gaat hij zijn vwo2 doen? Je kunt eventueel op zoek naar een Nederlandse school in Portugal. Je kunt de mogelijkheden vinden op de site van Stichting NOB. Veel succes met de voorbereidingen en geniet samen in Portugal! Vriendelijke groet, Jacqueline

      Beantwoorden
      • Hoi Jacqueline,

        Mijn dochter zit nu in het laatste jaar op de middelbare school in Spanje.
        Hier in Spanje zou Bachillerato het vervolg worden van deze school met voorbereiding op de universiteit.
        Ze wil medicijnen studeren.
        Helaas ben ik gedwongen om terug te keren naar Nederland als ze haar diploma van de huidige school op zak heeft.
        Ben helemaal uit de Nederlandse schooltermen en zou graag weten hoe mijn dochter verder kan studeren.
        Ze is geboren in Spanje, en ze heeft wel een achterstand vooral met schrijven in het Nederlands.
        Heb je tips waar ik kan beginnen?
        Met vriendelijke groet
        Jacqueline.

        Beantwoorden
        • Hi Jacqueline, bedankt voor je bericht! Op je vraag heb ik niet een kort eenduidig antwoord. Er zijn best wat factoren die meespelen. De studie Geneeskunde is een universitaire opleiding en ook nog eens numerus fixus (beperkt aantal plekken). Ik zou beginnen met kijken naar de toelatingseisen en vanuit daar terug redeneren wat je dochter nodig heeft. Er zijn meerdere wegen mogelijk, maar van invloed zijn o.a. opleidingsniveau, vakkenpakket, de taal. In Groningen is de opleiding in het Engels, maar wordt er gelijk met Nederlandse les gestart, omdat je tijdens de co-schappen wel Nederlands moet kunnen spreken. Het is wel even een uitzoekklus, maar niets is onmogelijk. Laat haar wel nadenken over een plan B, want als ze tegen die tijd niet direct wordt toegelaten tot de opleiding dan is het fijn om ergens anders wel te kunnen starten. Een verwante opleiding is bijvoorbeeld Biomedische Wetenschappen. Veel succes en als je nog vragen hebt kun je ook mailen naar jacqueline@studiekeuzetop3.nl (dan reageer ik sneller) Vriendelijke groet, Jacqueline

          Beantwoorden
  • Hallo,
    Mijn pleegkind van 16 jaar komt naar Nederland. Hoe weet ik of hij naar het vmbo of mbo moet? Hij zit nu in het eerste van het algemene secundaire vervolg onderwijs wat normaal 3 jaar duurt en daarna gaan ze naar de ‘University’ wat gelijk staat aan de HBO hier. Ik heb geen idee waar ik hem in moet schrijven. Kunnen jullie daarbij helpen?

    Beantwoorden
    • Beste Karima, bedankt voor je bericht en goed dat je op onderzoek uitgaat voor je pleegkind. Om te weten naar wat voor school hij kan in Nederland zou je op de website van Nuffic kunnen uitzoeken wat zijn diploma waard is. Om in te schrijven in de juiste school is er meer nodig dan alleen weten wat hij hier met zijn diploma kan. Er is namelijk zoveel keuze. Allereerst is het belangrijk wat hij graag zou willen. Welke interesses heeft hij, welke studierichtingen passen bij hem? Ik lees in je bericht dat hij niet uit Nederland komt, maar spreekt hij al Nederlands? Dat is ook bepalend voor het studeren in het Nederlands of Engels. Zo is er op het hbo en op de universiteit meer keuze in Engelstalige studies dan op het mbo. Waar ik bij kan helpen is het inzicht geven in iemands talenten en kwaliteiten en daar passende studierichtingen bij vinden. Met die wetenschap kan er gekeken worden naar een passende school en welke toelatingseisen er zijn. Mocht je nog vragen hebben kun je me het beste bereiken via Jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Vriendelijke groet, Jacqueline

      Beantwoorden
  • Mijn kind van 15 jaar wil in Nederland studeren zij heeft de Nederlandse nationaliteit en heeft vanaf haar 7de leeftijd. In turkije gestudeerd. Op dit moment zit ze het 1 ste leerjaar van zogeheten “4 jarige voortgezet onderwijs “fen lise”. Wat is voor haar het meest passende opleiding in Nederland. Met haar basiskennis Nederlands . Moet ze eerst 1 jaar lang Nederlandse taal beheersen en dan naar het voortgezet onderwijs? En hoe gaat dat in zijn werk. Kunt u me helpen

    Beantwoorden
    • Beste Nazan, bedankt voor je bericht. Ik wil je adviseren om je dochter nu al Nederlandse taal en cultuur lessen te laten volgen. Dit kan bij diverse organisaties, ook online. Kijk eens bij Stichting NOB: stichtingnob.nl. Ik heb ook goede ervaringen met Wendy van Dutch for Children: http://www.dutchforchildren.nl. Zij kan je, wat betreft de taal, beter informeren over de voorbereiding op een terugkeer naar Nederland. Ik begeleid jongeren met name bij het maken van een passende studiekeuze. De suprème college waarover het in bovenstaand artikel gaat, is afhankelijk van de vooropleiding een optie. De leerlingen hoeven in het begin nog geen Nederlands te spreken, maar moeten dat wel gaan leren. Hopelijk kun je hier iets mee. Als je nog vragen hebt dan kun je het beste mailen naar jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Vriendelijke groeten Jacqueline

      Beantwoorden
  • Hi Jaqueline,

    Mijn kind zit in groep 8 en wilde wachten tot zij deze heeft afgerond om terug te keren naar Nederland. Haar Nederlands is niet zo goed. Ik dacht ongeacht haar schooladvies haar nog een jaar groep 8 laten doen in Nederland. Of kan zij dan gewoon naar de voortgezet met extra hulp in taal?

    Hoor graag wat mogelijk is.

    Beantwoorden
    • Hi Fifi, dankjewel voor je bericht. Spannend dat jullie terug gaan naar Nederland en inderdaad een goed moment om zo’n nieuwe schoolfase voor je kind af te wachten. Wendy van Dalen van Dutch for Children: http://www.dutchforchildren.nl is meer expert op dit gebied. Zij kan je, wat betreft de taal, beter informeren over de voorbereiding op een terugkeer naar Nederland. Ik begeleid jongeren, die al op de middelbare school zitten, bij het maken van een passende studiekeuze. Veel succes met alle voorbereidingen! Groetjes Jacqueline

      Beantwoorden
  • Marcel en Debby
    oktober 26, 2023 6:08 pm

    Hallo Jacqueline,

    We zijn voornemens om te remigreren naar Nederland vanuit de US. We zijn 5 jaar gelden geëmigreerd naar de US.
    Onze dochter is nu 13 jaar en zit in Grade 8(Middle privat school) ze volgt het advanced Math traject en heeft verder zeer goede resultaten. Hoe kan zij het makkelijkste instromen in Nederland? VWO verwachten wij maar is dit ook zo?

    Onze zoon is 9 jaar en spreekt Vloeiend Ned and Engels, alleen schrijft hij geen Nederlands omdat hij 4 was toen we richting de US gingen.
    Wat zijn de beste stappen om hem te laten instomen in Nederland? Hij zit nu in grade 4 hier en doet het boven gemiddeld in Match and reading. Alvast bedankt voor je hulp!

    Beantwoorden
    • Beste Marcel en Debby, spannende tijden breken er voor jullie aan! Ik lees tussen de lijntjes door dat jullie kinderen in de US geen Nederlands onderwijs hebben gevolgd. Ik wil jullie graag doorverwijzen naar Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland: https://stichtingnob.nl. De gezinnen die terugkeren naar Nederland kunnen zij ook adviseren over wat hier een juiste vervolgstap kan zijn. Verder wil ik jullie adviseren om in NL scholen te benaderen om na te gaan wat hun ervaringen zijn op dit gebied. Er bestaan schakelklassen om eerst de Nederlandse taal te leren, kijk ook even op de website van Rijksoverheid. Heel veel succes met alle voorbereidingen. Mocht je nog vragen hebben dan kun je me mailen via jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Vriendelijke groet, Jacqueline

      Beantwoorden
  • Marion Hamel
    april 17, 2024 5:34 am

    Hallo Jacqueline,
    Graag zou ik informatie willen over een leerling (geboortedatum 24-05-2010) die op het Voortgezet onderwijs in Belgie heeft gezeten en nu in Amsterdam/Nederland komt wonen.
    Ik hoop dat u mij hiermee verder op weg kan helpen. Alvast bedankt en een fijne dag!

    Lieve groet,
    Marion

    Beantwoorden
    • Beste Marion, dat is een hele brede vraag. Wellicht kun je een bericht sturen naar jacqueline@studiekeuzetop3.nl en mij jullie situatie uitleggen en vertellen waar je tegen aanloopt. Ik help bij het maken van een studiekeuze, maar ben geen expert als het gaat om de overstap naar een andere middelbare school. Wellicht kan ik je wel doorverwijzen naar de juiste persoon als ik weet waar je naar op zoek bent. Vriendelijke groet, Jacqueline

      Beantwoorden
  • Mijn zoon (17 jaar) zit nu in zijn laatste jaar van highschool in Egypte op een lokale school. Hij wil graag dit jaar nog overstappen op havo vwo niveau om verder te kunnen studeren hierna op hbo of universiteit. We weten niet of dat mogelijk is om dan nog door te stromen en zo ja hoe verder en in welk jaar komt hij dan terecht?

    Beantwoorden
    • Beste Ilona, het is afhankelijk van het schoolsysteem wat je zoon nu volgt. Je schrijft dat hij op een lokale school zit. In dat geval is het goed om na te gaan wat voor diploma hij daar kan behalen. Met een standaard highschool diploma kun je in Nederland vaak wel naar het hbo. Wil je zoon naar de universiteit dan kan hij ook eerst zijn propedeuse (P) halen door het 1e jaar van een hbo opleiding te halen. Met je P kunt je doorstromen naar de universiteit. Kijk dan wel van tevoren alvast goed naar de aansluiting tussen de gekozen richting hbo en wo.

      Eerst een vwo-diploma halen? Dat kan vaak wel op een internationale school, alleen is zo’n school wel een stuk prijziger. Het IB diploma is vergelijkbaar met het vwo en bij het Amerikaanse systeem hangt het af van het AP niveau per vak. Ik ben hier geen expert in, maar heb wel van klanten begrepen dat het met AP´s wat meer uitzoeken en puzzelen is. Dan wordt er vaak eerst gekeken wat de toelatingseisen van de gewenste vervolgopleiding zijn om zo te kunnen bepalen welke vak op welk niveau moet worden gevolgd. Dan is het dus belangrijk om eerst uit te zoeken wat je zoon zou willen studeren (dat is wel mijn expertise 😉 Kijk ook even op de website http://www.nuffic.nl om inzicht te krijgen in de soorten diploma’s en de waardering daarvan.

      Hopelijk heb je hier iets aan en als je nog vragen hebt kun je mailen naar jacqueline@studiekeuzetop3.nl.

      Vriendelijke groet,
      Jacqueline Naaborg

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.