Buitenlands diploma

Studeren in Nederland met een buitenlands diploma

Veel Nederlandse gezinnen wonen in het buitenland. Tijdelijk als expat via de werkgever, vanwege de liefde. Of vanuit een langgekoesterde wens om het roer eens helemaal om te gooien. Wij hebben zelf drie jaar in Baskenland gewoond vanwege het werk van mijn man. Dat was een heerlijke tijd. De kinderen waren nog klein dus stonden wij bij terugkomst niet voor ingewikkelde keuzes omtrent het onderwijs. Maar hoe zit dat eigenlijk als je kinderen al ouder zijn en naar Nederland gaan voor de studie? In dit artikel vind je de aandachtspunten over studeren in Nederland met een buitenlands diploma.

Dit artikel gaat over de aandachtspunten als je in Nederland wilt studeren met een buitenlands diploma. Op mijn blog-pagina vind je onder de categorie ´expat´ de ervaringen met het onderwijs en studiekeuze van Nederlanders in het buitenland.

Het IB-onderwijs is een goede voorbereiding voor een vervolgstudie in Nederland

Nederlandse kinderen in het buitenland kunnen in veel gevallen de middelbare school afsluiten met een IB-diploma. Dit is een twee-jarig programma en IB staat voor Internationaal Baccalaureaat. In Nederland is het gelijkwaardig aan het vwo-diploma. Het IB-onderwijs is een vrij brede manier van leren, waardoor kinderen redelijk universeel gevormd van de middelbare school komen. In Nederland heb je een vwo-diploma nodig om naar de universiteit te gaan. Met een IB-diploma zit je kind dus goed als hij of zij daarna in Nederland een vervolgstudie kiest. 

Buitenlands diploma laten waarderen 

Heeft je kind een ander buitenlands diploma dan kun je terecht bij de Nuffic voor de Nederlandse waardering. Als je kind staat ingeschreven voor de gewenste opleiding dan kan het opleidingsinstituut gratis een diplomawaardering aanvragen. Zij beslissen vervolgens of je kind met de opleiding kan starten en of er eventueel sprake is van vrijstelling voor bepaalde vakken.

Het startniveau van de Nederlandse taal 

Als het een Nederlandstalige opleiding betreft dan is er een bewijs nodig dat je kind de Nederlandse taal voldoende beheerst. Indien het startniveau niet voldoende is dan moet je kind eerst het NT2 diploma behalen. Er kan ook gekozen worden voor het behalen van het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal.

Veel Nederlandse jongeren in het buitenland kiezen, vanwege hun internationale achtergrond, voor een Engelstalige opleiding. Het Engels moet ook van voldoende niveau zijn. Meestal is dat geen obstakel gezien het gevolgde internationale onderwijs. Het aanbod van Engelstalige opleidingen groeit en studeren in Nederland wordt wereldwijd steeds populairder. Of het nu een Nederlandstalige of Engelstalige studie wordt, controleer altijd welk startniveau er wordt verwacht.

De uiterlijke inschrijfdatum van de gewenste opleiding

Doe de studiekeuzecheck

Voor een mbo-opleiding moet de inschrijving vóór 1 april binnen zijn. Voor het hbo en wo is dat in veel gevallen vóór 1 mei. Als je je op tijd inschrijft voor een hbo of wo opleiding dan heb je recht op de studiekeuzecheck. Het kan verplicht worden gesteld om op deze manier te controleren of de studie ook echt bij je past. Hoe die check eruit ziet en of het verplicht is, hangt af van de onderwijsinstelling.

Numerus fixusopleidingen

Bepaalde hbo en wo opleidingen hebben maar een maximaal aantal plaatsen. Voor de meeste (numerus fixus)opleidingen geldt de uiterlijke inschrijfdatum van 15 januari. Als er teveel aanmeldingen zijn dan vindt er een selectieprocedure plaats. Deze procedure bestaat in de meeste gevallen uit het maken van een cases, schrijven van een motivatie en overhandigen van informatie over je vorige studie(s). Je krijgt hier een maand de tijd voor en half april ontvang je een ranking nummer. Zijn er bijvoorbeeld 475 plekken en je nummer valt daarbinnen, dan ben je toegelaten.

Heeft je kind nog geen idee welke opleiding bij hem of haar past of zijn er twijfels tussen studies, kijk dan hier wat ik voor jullie kan betekenen.

Aanmelden doe je via Studielink

Inschrijven voor een opleiding gebeurt via Studielink. Twijfel je nog tussen bepaalde opleidingen dan is het mogelijk om je voor maximaal 4 opleidingen in te schrijven via Studielink. Voor fixusopleidingen mag je je voor maximaal 2 opleidingen inschrijven. Als je dat uiterlijk op 1 mei hebt gedaan dan heb je nog tot 1 september de tijd om je definitieve keuze te maken. Het ligt wel aan de onderwijsinstelling tot wanneer zij aanmeldingen in behandeling nemen. Neem dus voor de zekerheid contact met hen op. Vergeet je niet uit te schrijven voor de rest als je een definitieve keuze hebt gemaakt.

Je hebt een Digitale ID nodig voor inschrijving

Met je DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en voor de zorg. Inschrijven op Studielink (overheid) doe je dus ook met je persoonlijke DigiD. Het aanvragen van je DigiD duurt ongeveer 5 dagen. Houdt hier dus met je inschrijving rekening mee.

Recht op studiefinanciering

In Nederland is het mogelijk om studiefinanciering te krijgen. Er gelden voorwaarden voor leeftijd, opleiding en nationaliteit. Het hebben van de Nederlandse nationaliteit of een bepaald type verblijfsvergunning is één van de voorwaarden. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van de nationaliteit, de opleiding en of deze deeltijd of voltijd wordt gevolgd.

Meer informatie over studeren in Nederland kun je vinden op de volgende links:

Lees hier over de ervaringen met het onderwijs en studiekeuze van Nederlanders in het buitenland. 

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? 
Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.
Buitenlands diploma, Studeren in Nederland
Vorig bericht
Opleiding in de spotlights: European Studies
Volgend bericht
Opleiding in de spotlights: Integrale Veiligheidskunde

Lees meer!

5 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.