expat kinderen

Hoe maakt mijn expat kind de juiste studiekeuze met een buitenlands diploma? (deel 3)

Over ervaringen met het onderwijs en studiekeuze van Nederlandse expat gezinnen in het buitenland

Via de geweldige Facebook groep Wereldvrouwen (ruim 20.000 leden) heb ik veel reacties ontvangen op mijn oproep om ervaringen te delen. Ik ben namelijk heel benieuwd naar de route die Nederlandse expat kinderen in het buitenland afleggen als het gaat om een studiekeuze maken. 

In dit derde en laatste deel ontdek je de redenen van deze wereldkinderen om in Nederland te studeren of juist in een ander land. Hoe het is als je kind zover weg woont en waar ze zoal naartoe gaan. Alle informatie is verkregen op basis van de ervaringen die bovengenoemde groep met mij heeft gedeeld.

Genoeg redenen om te studeren in Nederland

Nederland is populair onder de studenten uit de hele wereld. In Nederland is het onderwijs kwalitatief goed én aanzienlijk goedkoper dan in het buitenland. Veel jongeren komen daarom met hun buitenlandse diploma studeren in Nederland. Dat is niet de enige reden, want ook het studentenleven staat hier goed bekend, het op kamers wonen, de studentenverenigingen en de vrijheid. 

De meeste Nederlandse studenten die terugkomen, hebben hier natuurlijk ook familie en vrienden. Het is fijn als je kind mensen om zich heen heeft om op terug te vallen als dat nodig is. Een studie in Nederland is tevens een kans om je (eigen) land beter of opnieuw te leren kennen. Een aantal moeders gaven aan dat hun kind zelf sterk de behoefte had om naar Nederland te gaan. Terug naar hun roots.

In Nederland is het Engelstalige aanbod op de universiteiten groot. Dat heeft vaak de voorkeur bij de Nederlandse scholieren die internationaal onderwijs hebben gevolgd. Vanwege de taal, maar ook door de aanwezigheid van andere internationale studenten. Zij kunnen in het weekend ook niet zo gemakkelijk naar huis. Wel zo gezellig om dan met een leuke club mensen je vrije tijd door te brengen. Aangezien de opleidingsinstituten in Nederland in de grote steden zijn gevestigd, is er genoeg voor ze te doen. Een campus zoals dat in het buitenland ook wel wordt genoemd, ligt vaak afgelegen. Je komt daar soms weken niet van af, heb ik begrepen.

Lees ook mijn gastblog: Nederlandse scholieren in het buitenland komen terug voor de studie.

In het buitenland studeren is zo gek nog niet

Als je kind al lange tijd niet meer in Nederland woont dan kan je kind er wat vervreemd van zijn geraakt. Laat staan als je kind al jong uit Nederland is vertrokken of er zelfs niet is geboren. School, vrienden, sport, alles is inmiddels opgebouwd in het land waar je woonachtig bent. Soms zijn de gezinnen al zo lang weg uit Nederland, dat het net zo buitenland is als ieder ander land. 

Veel Nederlandse scholieren in het buitenland kiezen voor een studie in een ander land dan Nederland of het land waar ze wonen. Het komt ook veel voor dat de bachelor in het ene land wordt gevolgd en een master in een ander land. Dat heeft vooral te maken met mogelijkheden van een specifieke richting, interesse om veel van de wereld te zien, studiekosten of kwaliteit van de opleiding. Het reizen en het internationale leven is voor hen inmiddels een tweede natuur en past gewoon bij het kind. Ouders laten hun kinderen daarin zelf de keuze maken, mits het financieel mogelijk is. 

Een andere reden kan zijn dat een student een scholarship heeft gekregen. Dit fenomeen kennen wij in Nederland niet. Woon je bijvoorbeeld in de USA, Canada of Australië dan is de kans groot dat je kind alsnog mijlenver bij je vandaan woont vanwege de studie. Ook al kiest je kind ervoor om in hetzelfde land te blijven. 

Nederlanders die al jaren in het buitenland wonen zijn zo internationaal georiënteerd. Zij laten zich met de studiekeuze niet beperken tot een bepaald land. Zij ervaren geen grenzen, maar kijken breder naar de mogelijkheden vanuit een gewenste studierichting. Er zijn ook geen beperkingen zolang je kind zijn talen spreekt en zelf het avontuur aan durft te gaan. 

Hoe is dat nou eigenlijk als je kind zo ver weg woont voor de studie?

In Nederland gaat je kind vaak studeren in een andere grote stad. Op dit moment is er een tekort aan studentenkamers, maar als het even mee zit voor je kind dan kan hij ook op kamers. Voor ouders, vooral voor de moeders is het wel erg wennen. Het is een stuk stiller in huis, té stil voor sommigen. Veel studenten in Nederland gaan in het weekend gezellig naar huis, mét de vuile was. Naar een andere regio of een ander land voor de studie houdt in dat je elkaar soms maanden niet ziet. Het gemis is groot en gelukkig is er het internet om elkaar regelmatig online te spreken en te zien. Je hebt een goede reden om zo af en toe een ticket voor jezelf te boeken voor een flitsbezoek en ´quality time´. En een groot voordeel, je kind leert zelf de was doen!

Als ouders is het prettig om te zien hoe je kind erbij zit. Als je dan ook ziet en merkt dat je kind gelukkig is en de zaken op orde heeft dan is dat een hele geruststelling. Je kind wordt volwassen, als ouder leer je (je moet wel) loslaten. Het vertrouwen in je kind helpt daarbij. Jullie relatie wordt naar een hoger niveau getild, het groeit en wordt sterker.

Het gaat niet altijd gelijk goed. Sommige studenten hebben een moeilijke start. De verandering is best heftig, alles is nieuw en wennen. Ver van huis wonen, alles zelf uitzoeken en regelen. Vrienden gaan wel in het weekend naar huis en dan zit je kind daar alleen. Of je kind wordt ziek of moet zelfs naar het ziekenhuis. Je wilt er in al deze gevallen voor je kind zijn. Gelukkig kom je online een heel eind als het gaat om ´moed inspreken´. En ook een ticket is zo geboekt, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zowel praktisch als financieel. Australië of Amerika is dan wel heel ver weg als je in België woont. 

Je voelt je in zulke situaties een stukje rustiger als je kind in een land is waar je nog een sociaal vangnet hebt. Een mooie tip die één van de wereldvrouwen meegeeft, is dat je familie of vrienden vraagt om je kind op te bellen om een concrete afspraak te maken. Dus bijvoorbeeld niet ´bel maar als je zin hebt om te komen´, maar juist ´ik verwacht je (dag en tijd) voor het eten´ of ´ik kom je ophalen´. Want een jongvolwassene zal dit niet zo snel uit zichzelf doen.

Over het algemeen zijn de ervaringen van de wereldvrouwen positief. De aanloop naar het afscheid is moeilijk, maar iedereen went snel aan de nieuwe situatie. Het biedt uiteindelijk ook weer nieuwe mooie kansen. En daarbij komt dat de wereld zoveel kleiner is met Skype, FaceTime en Whatsapp.

Waar studeren de kinderen van de wereldvrouwen zoal?

De verhalen die ik heb mogen lezen, kreeg ik van moeders uit de Facebook groep ´Wereldvrouwen´. Sommige van hun kinderen zijn zich nog aan het oriënteren. Anderen zijn nog volop bezig met de studie of hebben hun bachelor en master(s) al op zak. De Nederlandse kinderen die vanuit het buitenland terug naar Nederland komen voor de vervolgstudie, gaan over het algemeen naar de hogeschool of de universiteit. Populaire steden blijken Leiden, Delft, Rotterdam, Tilburg, Groningen en Maastricht. Het is uiteraard maar net welke richting de voorkeur heeft en waar de opleiding goed staat aangeschreven.

Verder zitten veel van deze geweldige wereldburgers verspreid over de verschillende continenten. Ze studeren in landen als Zwitserland, Australië, Zuid-Afrika, Thailand, Canada en Amerika. Te veel om op te noemen. Het overkomt genoeg gezinnen met meerdere kinderen dat ieder kind voor een ander land kiest. Het gezin verspreid zich over de hele wereld. Dat is pittig en een uitdaging om ´family time´ te plannen. Ik heb er bewondering voor!

Tot slot

Nederlandse kinderen in het buitenland lijken, bij het maken van hun studiekeuze, voor een complexer proces te staan. De zoektocht naar een passende studie is uitgebreider, omdat hun speelveld groter is en de interesse daardoor breder. De informatie ligt voor hen niet voor het oprapen. Het wel of niet weten van de studierichting speelt uiteraard ook een rol in de complexiteit. Maar dat is in Nederland niet anders, want slechts 10% van de scholieren weet op jonge leeftijd wat hij of zij wil studeren.

Door de internationale omgeving waarin deze wereldburgers zich vanaf zeer jonge leeftijd begeven, wordt de wereld eigenlijk kleiner. De keuze voor een studie in het buitenland is sneller gemaakt dan voor een scholier die in Nederland de middelbare school heeft doorlopen. Uiteindelijk ligt de wereld open voor iedereen. Je moet alleen de weg weten, de mogelijkheden zien, je kansen pakken én durven. Een kind kan dat niet zonder de begeleiding en steun van zijn ouders.

Het zet mij aan het denken over de mogelijkheden voor mijn eigen kinderen. Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat mijn kinderen teruggaan naar Spanje om te studeren. Die keuze moeten ze tegen die tijd natuurlijk zelf maken. Maar juist vanwege hun meertaligheid, kennis van de cultuur, interesse in de wereld, lijkt het me zo fantastisch voor hun eigen ontwikkeling. En wij als ouders hebben dan een leuk vakantieadresje. 😉

Er is massaal op mijn oproep in de Facebook groep Wereldvrouwen gereageerd. Ik kreeg veel mooie verhalen van de moeders te lezen. En uiteraard roepen de reacties weer nieuwe vragen en ideeën bij me op. Wat is het toch een interessante wereld. Bedankt lieve wereldvrouwen!

Wil je meer lezen over de ervaringen van Nederlandse gezinnen in het buitenland? 

In deel 1 lees je over de verschillen tussen het Nederlands onderwijssysteem en de internationale scholen in het buitenland. 

Deel 2 gaat over de begeleiding van de internationale scholen ten aanzien van de vervolgstudie. Wat ouders zelf ondernemen met hun kinderen en welke obstakels gezinnen kunnen tegenkomen.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? 
Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram en Linked-In.
Studeren in Nederland
Vorig bericht
Opleiding in de spotlights: Toegepaste Psychologie
Volgend bericht
Opleiding in de spotlights: hbo Verpleegkunde

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.