profielkeuze maken

5 vragen die helpen om je profielkeuze te maken

Een scholier heeft maar liefst 9 keuzemomenten waarbij het belangrijk is om goed stil te staan bij wie hij is, wat hij kan en wat hij wil en interessant vindt. Het maken van een eerste belangrijke keuze begint in Nederland al op de basisschool in groep 8. Je kiest dan voor een middelbare school, een keuze die gezien het verschil in niveaus al best een stukje van je toekomst bepaald. Een keuze waar de invloed van school en ouders nog groot is. Daarna worden de beslissingen steeds zelfstandiger gemaakt, maar de begeleiding en steun van ouders blijven belangrijk. Een profielkeuze maken is zo’n keuze waar de hulp van ouders of begeleiders echt nodig is. Hierbij deel ik 5 vragen die helpen om hierover met je kind in gesprek te gaan.

Lees ook mijn blog over ´Geef je puber de ruimte om zelf tot een keuze te komen!´

Keuzes die tijdens en na de middelbare school volgen zijn het schoolprofiel, snuffelstages, studie, specialisatie, stages, afstudeerrichting, een eventuele vervolgstudie of master en een eerste baan. Omdat ik steeds vaker vragen krijg om eens mee te denken over het schoolprofiel volgen hier mijn tips in de vorm van 5 vragen die helpen om je profielkeuze te maken.¨

Een profielkeuze maken

Een belangrijke keuze die jongeren maken is het schoolprofiel (oftewel het vakkenpakket). Scholieren laten zich in die keuze meestal leiden door cijfers, de mening van docenten en ouders. Als een vak niet goed genoeg gaat, wordt het al snel niet gekozen voor het schoolprofiel. Dat klinkt begrijpelijk.

Ik ben van mening dat toetsresultaten niet alleen iets zeggen over het presteren van de leerling. Je kunt je ook afvragen welke klassen en docenten het beste uit de scholier halen en welke niet. De manier van lesgeven en de dynamiek in de klas zijn van grote invloed op de motivatie van de leerling. En uiteraard de interesse in het vak. 

Ik krijg weleens de vraag of ik mee wil denken over de keuze van het schoolprofiel. Dan gaan we in gesprek over de volgende 5 vragen:

  1. Welke vakken gaan goed, maar ook welke vakken gingen goed en wat is er dan veranderd?
  2. Wat vind je leuk om te doen en wat vind je daar precies leuk aan?
  3. Welke cijfers geef jij jezelf per vak en wat zijn de daadwerkelijke cijfers?
  4. Wat zou je beter willen kunnen en waarom lukt dat nu niet (meer)? 
  5. Wat heb je nodig om dit (weer) op het gewenste niveau te krijgen?

Door hierover met elkaar in gesprek te gaan (vraag steeds goed door) en je kind hierover te laten nadenken, wordt de beslissing gemakkelijker. Scholieren die al verder naar de toekomst kijken, vinden de profielkeuze extra lastig. Zij willen eigenlijk het liefst nu al weten welke studie het wordt zodat ze het profiel daar goed op kunnen afstemmen. 

Zolang je kind kiest op basis van de antwoorden op bovenstaande vragen, houd hij de keuze dicht bij zichzelf. Zo voorkom je dat je kind keuzes maakt waarbij hij op z´n tenen moet lopen. Natuurkunde en biologie kiezen zodat je misschien later dokter kan worden, terwijl de interesse in deze vakken nu al ver te zoeken is…. Dat klinkt niet als een goed idee. Die aanleg en interesse was dan al lang aangewakkerd. 

Na het schoolprofiel komt het volgende belangrijke keuzemoment: de studiekeuze. Ook daar heb ik genoeg tips voor. Wil je daar alvast meer over weten? Vraag dan mijn gratis e-book aan ´7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze´.

Realiseer je goed dat een keuze niet voor de rest van je leven is. Je leert en ontwikkelt je, je interesses veranderen en daar horen steeds weer nieuwe keuzes bij. We kunnen ons leven lang nieuwe keuzes blijven maken, gelukkig maar!

Voor meer informatie en inspiratie kun je me volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

schoolprofiel, vakkenpakket
Vorig bericht
Dé oplossing om het kiezen van een opleiding makkelijker te maken
Volgend bericht
Terug naar Nederland en een passende middelbare school voor je kind

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.