studiekeuze maken met inzicht in je talenten

Studiekeuze maken met inzicht in je talenten

Wat is het toch dankbaar werk om jongeren op weg te mogen helpen bij het maken van hun studiekeuze. Keuzes maken, en zeker toekomstgerichte keuzes, is lastig op deze jonge leeftijd. Dat blijkt iedere keer weer. Jongeren hebben daar begeleiding bij nodig. Want tijdens het puberen heb je ook al zoveel andere dingen en zorgen aan je hoofd. Toch is dat ook de periode om meer inzicht in je talenten te krijgen. Hier kun je als ouders juist heel goed bij helpen.

De 10.000 uur-regel van Ericsson

We weten dat het brein in de puberteit volop in ontwikkeling is. Nieuwe structuren worden aangelegd in de hersenen. Juist in deze periode leer je gemakkelijk en maak je de dingen sneller eigen dan op latere leeftijd. Dat maakt het dus ook hét moment om je talenten te ontdekken én te ontwikkelen. Een talent wil zeggen dat je ergens aanleg voor hebt. Ergens aanleg voor hebben, wil niet zeggen dat je er vervolgens niets meer voor hoeft te doen. Je hebt oefening, training en uitdaging nodig om je talenten daadwerkelijk verder te ontwikkelen. Zo heeft psycholoog Anders Ericsson onderzoek gedaan naar toppresteerders en kwam met de 10.000 uur-regel. Zijn conclusie was dat het aantal uur en de kwaliteit van de training zeer bepalend zijn voor het niveau dat je kunt behalen. 

Ericsson heeft het hier over topprestaties zoals schaakgrootmeesters, topsporters en muziekkanten. Dat is niet voor iedereen haalbaar en dat hoeft ook niet. Maar het feit blijft wel dat je ver kunt komen met je talenten als je ze vroeg ontdekt en er hard genoeg aan werkt om ze te ontplooien.

Krijg inzicht in de talenten van je kind

Talenten kun je al op jonge leeftijd bij je kind ontdekken. Als voorbeeld neem ik even mijn oudste dochter. In de pauze is ze altijd op het klimrek te vinden en na schooltijd laat ze mij graag zien hoeveel verder ze is gekomen met haar kunsten. Ik houd m´n hart soms vast, maar ik bewonder haar. Om wat ze kan, maar vooral om wat ze leert. Ik weet dat ze goed is in sport, maar met de tijd zie ik ook dat ze leert om door te zetten. Ze leert haar grenzen te verleggen. Ze weet wat ze wilt, ze is fanatiek en geeft niet snel op. Dát zijn de talenten én eigenschappen die ik haal uit haar trucjes op het klimrek. En het mooiste is nog dat ze doorheeft hoe het werkt. Ze zei laatst tegen me: ¨mam, ik dacht eerst dat ik het niet zou durven, maar ik zei tegen mezelf ´ik doe het gewoon´ en kijk, nu kan ik het.¨ Geweldig toch!

Goed kunnen voetballen of schaken, is een talent. Wat maakt het dat iemand dat goed kan? In de eerste plaats gaat het dus om de uren die je erin stopt. Maar kijk ook naar de eigenschappen die daarbij nodig zijn. Is het goed kunnen samenwerken of juist de leiding kunnen nemen? Gaat het om het inzicht en snel verbanden kunnen leggen? In alle gevallen is er natuurlijk doorzettingsvermogen nodig!

Een talent kan dus heel concreet zijn zoals goed kunnen tekenen. Maar het is soms ook minder tastbaar zoals makkelijk contact leggen met onbekenden of goed kunnen presenteren. Door al op jonge leeftijd inzicht te krijgen in de persoonlijke talenten en eigenschappen van je kind, kun je hen later beter begeleiden bij het maken van bepaalde keuzes.

Op basis van zelfinzicht een passende studiekeuze maken

Het maken van keuzes begint in Nederland al jong. Ondanks het feit dat het op jonge leeftijd lastig is om toekomstgerichte keuzes te maken. Scholieren van ongeveer 14, 15  jaar maken de keuze voor een schoolprofiel (vakkenpakket). Een aantal jaar later wordt een keuze gemaakt voor een vervolgstudie. Het schoolprofiel is van invloed op de vervolgstudie. Gelukkig kun je met de meeste profielen op veel verschillende opleidingen terecht, maar soms gaat het mis. Stel je kind kiest het profiel Cultuur & Maatschappij op het vwo en komt er later achter toch graag geneeskunde te willen studeren. Dan gaat die droom helaas niet door. 

Daarom is het zo belangrijk om al op jonge leeftijd te ontdekken wat je kind leuk vindt, waar hij goed in is en wat hij belangrijk vindt. En om de cirkel rond te maken, jouw kind heeft jou daarbij nodig. In die o zo uitdagende, soms lastige, maar ook mooie tijd van puberen, heeft jouw kind jou keihard nodig om meer zelfinzicht te krijgen. 

Is jouw kind voornemens om een studiekeuze te maken en wil je hem of haar daar graag bij begeleiden? Download dan mijn  e-book en ga samen met je kind aan de slag. In dit artikel lees je meer over waarom studiekeuzebegeleiding zo belangrijk is.

Vorig bericht
Welke opleiding past bij mij? 7 tips om een juiste studiekeuze te maken!
Volgend bericht
Ik val maar gelijk met de deur in huis!

Lees meer!

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu