studiekeuze maken met inzicht in je talenten

Om deze reden wil je weten wat je verborgen talent is

Waar ben jij goed in? Welke talenten heb je? Dat zijn soms lastige vragen voor pubers om te beantwoorden. Op deze leeftijd zien jongeren vaak niet waar zij aanleg voor hebben. Veel talenten zitten verborgen, daar moet je in groeien. Die talenten komen er pas op latere leeftijd uit, soms zelfs pas door werkervaring. Dat vind ik zonde. Die verborgen talenten wil je al eerder ontdekken en daar is een reden voor.

Als je kwaliteiten en talenten in de puberteit onbenut laat, heb je als volwassene meer moeite om ze alsnog te leren.¨

In gedrag ontdek je verborgen talenten

Ik ben van mening dat je niet hoeft te wachten op de werkervaring. Je kunt al op jongere leeftijd ontdekken welke (verborgen) talenten je hebt. Simpelweg door te kijken naar gedragseigenschappen en kwaliteiten. Denk je eens in wat een goed gevoel het geeft om te kunnen benoemen waar je kracht ligt. Dat motiveert om die aanleg verder te onderzoeken en om er ook daadwerkelijk iets mee te doen.

Een talent wil zeggen dat je iets van nature goed kunt, het gaat je gemakkelijk af. Ergens aanleg voor hebben, wil niet zeggen dat je er vervolgens niets meer voor hoeft te doen. Je hebt oefening, training en uitdaging nodig om je talenten verder te ontwikkelen. Als je ergens in wilt uitblinken, zul je daar je best voor moeten doen. Zo heeft psycholoog Anders Ericsson onderzoek gedaan naar toppresteerders en kwam met de 10.000 uur-regel. Zijn conclusie was dat het aantal uur en de kwaliteit van de training zeer bepalend zijn voor het niveau dat je kunt behalen.

De 10.000 uur-regel van Ericsson: Hij heeft het in zijn onderzoek over topprestaties zoals schaakgrootmeesters, topsporters en muziekkanten. Dat is niet voor iedereen haalbaar en dat hoeft ook niet. Maar het feit blijft wel dat je ver kunt komen met je talenten als je ze vroeg ontdekt en er je best voor doet om ze te ontplooien.

Een talent gaat echt niet alleen over goed kunnen schaken, tekenen, sporten of gitaarspelen. Dat zijn de zichtbare talenten. Er zijn veel meer soorten talenten die vaak nog verborgen zijn en wachten tot ze worden uitgedaagd. Je ontdekt deze verborgen talenten door goed te kijken naar gedrag en uiteraard speelt interesse een belangrijk rol. Je kunt ergens goed in zijn, maar als je het niet leuk vindt dan is er ook geen motivatie om het verder te ontwikkelen. 

De puberteit is dé perfecte periode om talenten te ontwikkelen

We weten dat het brein in de puberteit volop in ontwikkeling is. Er worden nieuwe structuren aangelegd in de hersenen. Je brein heeft een bepaalde genetische aanleg en er zit een zekere plasticiteit in waardoor je met leren en trainen aanleg verder kunt ontwikkelen. Juist in deze periode leer je gemakkelijk en maak je de dingen sneller eigen dan op latere leeftijd. Als je kwaliteiten en talenten in de puberteit onbenut laat, heb je als volwassene meer moeite om ze alsnog te leren. Dat maakt de puberteit dus dé perfecte periode om je talenten te ontdekken en er daadwerkelijk iets mee te gaan doen.

Het ontdekken van je talenten en dit doelgericht ontwikkelen, zorgt voor positieve emoties en dat draagt bij aan het zelfvertrouwen. Als je je kwaliteiten, talenten en interesses helder hebt, kun je keuzes maken die echt bij je passen. Denk aan het maken van een studiekeuze, maar ook een stage, specialisatie en later een baan. Bij iedere keuze sta je opnieuw weer even stil bij jezelf: je kwaliteiten, talenten en wat je op dat moment belangrijk en interessant vindt.

Lees ook mijn persoonlijke verhaal ´Ik vond nooit dat ik een talent had´.

Krijg inzicht in de verborgen talenten van je kind

Talenten kun je al op jonge leeftijd bij je kind ontdekken. Als voorbeeld neem ik even mijn dochter. We kwamen in een, voor ons, nieuwe speeltuin waar een jongen (zo´n 2 jaar ouder dan mijn dochter) alleen aan het spelen was. Hij probeerde met een lang touw een schommel te maken op een klimrek. Mijn dochter keek ernaar en vroeg of ze mocht helpen. Los van haar goede inzicht en ideeën voor het maken van die schommel, werd ik geraakt door haar empathische vermogen. Ze raakten aan de praat en die jongen vertelde op een bepaald moment dat hij soms wordt gepest, omdat ze hem dik vinden. Ze reageerde daar fantastisch op door te zeggen ¨Dat is ook niet leuk, ik vind je er juist heel sterk uitzien.¨ Ze luisterde naar hem, reageerde goed en bezorgde hem een glimlach. Ik bekeek het van een afstandje en voelde me trots. Op de terugweg spraken we hier nog even verder over.

Een talent kan dus heel concreet zijn zoals goed kunnen zingen of tekenen. Maar het is soms ook minder tastbaar zoals gemakkelijk contact leggen met anderen of goed kunnen presenteren. Je kunt hier al op jongere leeftijd mee aan de slag door samen te kijken naar de mooie eigenschappen en kwaliteiten die je kind met zich mee brengt. Door je kind hier ook bewust van te maken, krijgt hij meer zelfvertrouwen. Dan heb je een goede basis om je zoon of dochter later beter te begeleiden bij het maken van bepaalde keuzes.

Wil je op een snelle en eenvoudige manier meer inzicht in het gedrag, de talenten, kwaliteiten en motivatoren van jezelf en/ of van je kind(eren)? Vraag dan hier naar de mogelijkheden voor een gedragsanalyse.  

ontdek je talent
Vorig bericht
Danielle, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?
Volgend bericht
Geef je puber de ruimte om zelf tot een keuze te komen

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.