Wat jou kan helpen om een passende studiekeuze te maken

Dit kan jou helpen om een studiekeuze te maken

Een studiekeuze begint bij jezelf door je zelfkennis te vergroten! Uit de praktijk blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je denkt jezelf goed te kennen, maar als het erop aankomt dan ontstaat er ineens twijfel. Van invloed zijn je eigen gedachten, maar ook wat je omgeving vindt. Je ouders vinden er wat van, je vrienden en misschien zelfs je leraren. Goed bedoeld, al die ongevraagde adviezen, maar jij moet het doen, dus jij moet overtuigd zijn van je eigen keuze. Het is dus handig om te weten wat jou kan helpen om een passende studiekeuze te maken.

Goed bedoeld, al die ongevraagde adviezen, maar jij moet het doen, dus jij moet overtuigd zijn van je eigen keuze.¨

Ontdek meer over jezelf om een passende studiekeuze te maken

Het (ongevraagde) advies dat ik kan geven: start ruim op tijd met de zoektocht naar een passende studie. Sta stil bij je eigen gedrag en krijg inzicht in hoe je reageert in bepaalde situaties en waarom. Ontdek waar jij energie van krijgt en wat jou motiveert om in beweging te komen. Onderzoek je hobby’s, interesses, gekke gewoonten en dromen. Wat zegt dat allemaal over jou? Zoek mensen op om mee te sparren. Mensen die een positieve invloed op je hebben. Mensen met een objectieve blik die je ondersteunen in plaats van sturen.

Lees ook de tips en wijze lessen van studenten die je zijn voorgegaan. 

Dit maakt je keuze voor een studie makkelijker

Er zijn meerdere factoren van invloed op het maken van een passende studiekeuze. Als jij weet hoe je in elkaar zit, waar je goed in bent en wat je wilt dan kom je al een heel eind. Het is ook belangrijk dat je ouders of verzorgers achter je staan. Betrek hen daarom bij jouw zoektocht en in jouw denkwijze. Zij zijn er om jou te ondersteunen. Geef aan waar jij behoefte aan hebt en vertel dat jij graag wilt dat ze je steunen in jouw keuzes. Je kunt ook altijd de hulp inschakelen van decanen en mentoren. Maak gebruik van het aanbod dat er op school is qua begeleiding en activiteiten. 

Studeren is kostbaar en je wilt voorkomen dat je jouw loopbaan start met een te hoge studieschuld. Bereid je daarom goed voor en laat je voorlichten door naar diverse open dagen te gaan. Een succesvolle loopbaan start immers met een passende studiekeuze.

Wil jij op een snelle en eenvoudige manier inzicht in je gedrag, talenten, kwaliteiten en motivatoren zodat jij in één keer een passende studiekeuze maakt? Vraag dan hier naar de mogelijkheden voor een gedragsanalyse. Voor meer informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Instagram.

hulp bij studiekeuze
Vorig bericht
Help, ik moet in één keer de juiste opleiding kiezen
Volgend bericht
Waarom studiekeuzebegeleiding belangrijk is

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.