studieloopbaan en opleiding Meindert van Mierlo

Meindert, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Meindert van Mierlo, van zeeman naar manager bij DNVGL in Houston.

Ik had het voor geen goud willen missen en nu ik aan alle avonturen terugdenk zit ik weer met een glimlach van oor tot oor.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Na de HAVO ben ik naar de zeevaart school gegaan aan de Rotterdamse Hoge School & Omstreken. De studierichting die ik daar heb gevolgd is MAROF. Dit is een combinatie van Machinist & Stuurman. De opleiding is gericht op de zeevaart met als doel officieren af te leveren voor aan boord van koopvaardij schepen. Ongeveer 80% van de leerlingen gaat aan het eind van de opleiding inderdaad de zee op voor een bepaalde tijd. De andere 20% kiest voor een vervolgstudie of gaat aan de slag bij veelal Maritiem of Olie en Gas gerelateerde bedrijven.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Voor lange tijd wist ik niet precies wat ik wilde worden. Het enige wat ik leuk vond op school was geschiedenis en gym. Naar mijn idee kon je met een studie in 1 van die 2 vakken alleen maar leraar worden. Geen aantrekkelijke gedachten, vond ik. Dus in plaats van te denken aan de vakken op school die ik leuk vond, begon ik mijn hobby’s op een rijtje te zetten en te kijken of ik daar verder mee kon komen.¨

¨Ik hield altijd al van het water, zeilen, speedbootjes, varen. Ik vond het allemaal leuk en deed het graag in mijn vrije tijd. Een groot vraagteken was toen nog wat ´zeeman´ eigenlijk inhield. Ik had geen familie die gevaren had en ook in onze kennissen kring kenden we niemand. Toen ben ik eerst eens naar een open dag gegaan. De school stelde niet heel veel voor, de locatie was slecht en de leraren niet echt bemoedigend, MAAR wat ze me wel duidelijk konden maken was dat de opleiding heel breed en gevarieerd was (elektrotechniek, automatisering, werktuigbouwkunde, scheepsbouw, internationaal recht, logistiek, etc). Er zaten echt heel veel verschillende aspecten aan de opleiding en ik was er al snel van overtuigd dat als ik dat grote onbekende ´zeeman´ zijn niet leuk vond, ik nog genoeg andere richtingen kon kiezen.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨Het was leuk en gevarieerd. De vakken waren interessant en praktijkgericht waardoor het makkelijk was mezelf te motiveren (iets waar ik op de middelbare school nog weleens moeite me had). In het 3e jaar ging ik voor stage 10 maanden de zee op. Op eigen benen staan, jezelf zien te redden tussen al die volwassenen en tegelijkerteid een hoop verschillende delen van de wereld zien. Een soort van betaald backpacken zonder dat het je een jaar van je studie kost! Daarna moest ik nog een jaar naar school. Dat viel niet mee om weer terug de schoolbanken in te gaan.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

¨Ik ben een aantal jaren gaan varen en kijk daar met een hoop plezier op terug. Je mist soms leuke dingen thuis maar daar staat tegenover dat je veel meer vrije tijd hebt dan mensen met een 9 tot 5 baan. Aan boord is het net alsof je in een klein gehucht woont. Als de bemanning het met elkaar kan vinden en de sfeer is goed dan is het helemaal fantastisch. Zitten er een paar spelbrekers bij dan kunnen de dagen erg eenzaam & lang zijn. Gelukkig heb ik veel meer leuke collega´s gehad dan andersom. Ik had het voor geen goud willen missen en nu ik aan alle avonturen terugdenk zit ik weer met een glimlach van oor tot oor.¨

¨Na een jaar of 3-4 begon ik een patroon bij mij collega’s te zien. Zodra ze achter in de 20 werden en zich wilde gaan zetelen, zag je ze vaak iets wat gefrustreerd raken en uiteindelijk stopten ze met varen. Als dat niet het geval was, dan bleven ze varen tot hun pensioen. Ik wilde niet gefrusteerd raken dus bedacht voor mezelf dat het verstandig was om te testen of ik een baan aan wal leuk zou vinden. Ik zou mezelf een jaar de tijd geven en als ik het varen zou gaan missen dan wist ik dat ik terug moest, of niet.¨

¨Het werd uiteindelijk niet…… Ik kwam terecht in de wereld van inspecties & surveys. Allemaal maritiem & olie gerelateerd. Schade aan lading, schepen die elkaar of de kade geramd hadden of motoren die in elkaar gedraaid waren. Zodra dingen misgaan zijn er een hoop verschillende partijen die over van alles op de hoogte willen zijn zodat hun belangen kunnen worden verdedigd. Na wat korte dienstverbanden kwam ik terecht bij een Noors bedrijf DNV (tegenwoording DNVGL). Het is een internationaal bedrijf op het gebied van classificatie, certificatie & advies. Hier werk ik nu iets meer dan 15 jaar in verschillende functies: Surveyor, Projectmanager en later ben ik het management ingerold.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Dat is een moeilijke vraag, maar ik denk dat mijn rode draad is dat ik ergens een uitdaging in wil zien. Ik stel mezelf een doel en hang er een tijdlijn aan. Zodra de tijdlijn wordt overschreden vraag ik mezelf altijd af hoeveel tijd ik het nog geef. Als het doel bereikt is, verveel ik me snel en ga ik op zoek naar het volgende.¨

¨Iets anders dat ik bij mezelf zie is dat als ik ergens voor kies, ik het gevoel wil hebben dat ik daadwerkelijk iets kan toevoegen. Als ik dat niet zie, zal ik hoe dan ook altijd falen en kan ik het beter niet doen.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Ik werk nog steeds bij DNVGL maar ben inmiddels verhuist van het kantoor in Rotterdam naar Houston. Daar zit ik inmiddels bijna 8 jaar en heb me nog geen moment verveeld. Ik ben verantwoordelijk voor onze certificatie business bij fabrikanten zoals Caterpillar, GE, NOV, Schlumberger in Noord-Amerika. Mijn huidige team bestaat uit ongeveer 75 mensen en iedere dag komen er weer nieuwe dingen op m´n bordje.¨

¨Als je me vroeger had gevraagd of ik later in het management terecht zou komen, zou ik je heel hard hebben uitgelachen. Maar ik moet toegeven dat ik het echt heel leuk vind. Het is hard werken en een hoop mensen die wat van je willen, maar het is nooit saai. Het werken met veel verschillende mensen vind ik fantastisch. Iedereen heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en die leren kennen en er naar handelen geeft me veel voldoening.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Het was voor mij in het begin best moeilijk om mijn prioriteiten te verleggen. Als surveyor en projectmanager lag de focus voornamelijk op ´technische´ problemen. Als verantwoordelijke voor de ´operations´ moest ik dat vertrouwde zien los te laten en kwam de focus te liggen op verschillende vakgebieden. Denk aan verkoop, klanttevredenheid, financiën, human resources, etc. Je hebt niet meer 100% de controle en je moet je team gaan vertrouwen. Dat is een grote omslag en iets waar ik echt aan heb moeten wennen en werken. Iets anders dat ik lastig vind zijn de slechtnieuwsgesprekken. Het moet gebeuren, maar leuk is het nooit.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Als je mensen binnen je team ziet groeien en ontwikkelen is dat het mooiste wat er is. Ik kan een bepaald perspectief zien voor iemand binnen onze organisatie, maar als deze persoon dat zelf ook begint te zien en ernaar begint te handelen vind ik dat geweldig. Niks is mooiers dan iemand die met eigen ideeën komt en uiteindelijk resultaten behaald. Een veel gehoorde spreuk binnen het management van ons bedrijf is: ´Create results through others´. Door de jaren heen ben ik er van overtuigd geraakt dat je zo de beste resultaten krijgt.

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Met mensen kunnen omgaan en oprecht geïnteresseerd zijn in de mensen met wie je werkt. Dat brengt je, samen met gezond verstand, een heel eind.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨De school of studierichting die je kiest bepaald niet de rest van je leven. Op het moment dat je je diploma hebt en begint te solliciteren is die school of studierichting maar een klein onderdeel van het selectieproces. Persoonlijkheid en motivatie zijn veel belangrijker. Veel mensen in mijn team heb ik zelf aangenomen en veel van degene die het best presteren hebben nou niet echt de beste match wat betreft school en studierichting. Juist doordat ze gemotiveerd zijn en net even anders naar dingen kijken, komen ze met creatieve en goede oplossingen.¨

¨Dus als je nu voor de studiekeuze staat, kies iets wat je leuk vindt en waar je in geïnteresseerd bent. Breek niet je hoofd over wat je er later mee kan worden. Dat komt waarschijnlijk toch niet uit. Andere factoren in het leven zullen uiteindelijk bepalen wat je in je werkende leven gaat doen. Hahaha…. Misschien had ik gewoon geschiedenis moeten gaan studeren 😉.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

buitenland, zeevaart
Vorig bericht
Rik, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Een studiekeuze maken met online begeleiding

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.