Studieloopbaan Rik Buimer

Rik, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Rik Buimer, Finance Manager bij Shell voor de Midstream activiteiten in de Golf van Mexico.

Binnen Shell heb ik in alle divisies ervaring opgedaan en een groot aantal verschillende finance jobs gedaan, die buiten Shell ook relevant zijn.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Ik ben begonnen met bedrijfskunde in Nijmegen, maar dat bleek voor mij geen goede studiekeuze.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Ik vond het ontzettend moeilijk om een keuze te maken en mijn ouders waren er eigenlijk meer mee bezig dan ik. Zelf was ik met andere dingen bezig, haha. Zij dachten dat het bedrijfsleven een goede plek voor me was en de opleiding bedrijfskunde is breed. Gaandeweg hoopten zij en later ik ook, dat ik tijdens de studie beter kon uitstippelen wat ik wilde.

¨Eenmaal in Nijmegen genoot ik meer van het studentenleven dan dat ik serieus met mijn studie bezig was. Al in februari van het eerste schooljaar moest ik eerlijk bekennen dat ik er niet klaar voor was. De studie was meer beleidsmatig dan ik had verwacht en het spannende bedrijfsleven zag ik te weinig terug.¨

¨Ik stopte en werd ‘verbannen’ naar mijn oom op de boerderij om me daar maar eens nuttig te maken. Achteraf een leerzame tijd. Mijn ouders wisten destijds vaak echter beter dan ik wat goed voor me was. Het daaropvolgende jaar ben ik begonnen met Technische Bedrijfskunde in Enschede en dat was gelijk een klik. Inhoudelijk een betere match, meer entrepeneurial, er heerste daar een goede vibe vond ik.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨Ik had wellicht meer uit de studie kunnen halen, maar dat is achteraf. Nu zou ik een betere student zijn denk ik. Destijds had ik minder ambitie dan nu het geval is. Het studentenleven vond ik geweldig! ¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

 

opleiding Rik Buimer

¨Na mijn afstuderen begon ik bij Shell als finance graduate in Rotterdam en na een aantal omzwervingen binnen Shell ben ik in 2012 naar de Filipijnen verhuisd om daar voor Shell aan de slag te gaan. In een bar in Manila ontmoette ik daar mijn huidige Amerikaanse vrouw en na 2.5 jaar ben ik verhuisd voor Shell naar Houston waar ik momenteel woon. Een heerlijke stad waar 8 maanden geleden onze dochter Sienna is geboren.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Ik heb mijn banen altijd breed gekozen met een external view in mijn achterhoofd. Binnen Shell heb ik in alle divisies ervaring opgedaan en een groot aantal verschillende finance jobs gedaan, die buiten Shell ook relevant zijn. Ik zet me volledig in voor mijn baan en blijf trouw aan mijn kernwaarden; integriteit, respect voor mensen en kunnen zeggen waar het op staat, zelfs als dat niet altijd wordt gewaardeerd. Terugblikkend heb ik misschien wel eens teveel vertrouwd op ‘performance’ als de belangrijkste graadmeter voor aantrekkelijke banen. Mijn advies: vergeet het politieke spel niet, it is the way the world works.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Momenteel werk ik als Finance Manager voor Shell zijn Midstream activiteiten in de Golf van Mexico. Een uitdagende baan met een uitsluitend Amerikaans LeadershipTeam.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Qua werkcultuur is het interessant om te zien dat ondanks alle overeenkomsten tussen Westerse landen, er ook grote cultuurverschillen blijven bestaan. Een directe open cultuur als de Nederlandse wordt niet perse zo gewaardeerd aan de overkant van de Atlantische oceaan. Het werken in Azië, Latijns Amerika en nu de VS geeft je een goede spiegel over je eigen Nederlandse cultuur, goed en slecht.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Ik vind Shell oprecht een schitterend bedrijf waar Nederland trots op mag zijn en actief waarde creeren geeft mij echt voldoening. Daarnaast ben ik er op gebrand om het maximale uit mezelf te halen en binnen Shell zijn er legio mogelijkheden om dat te doen. Ik vind het ook belangrijk om mijn kernwaarden actief uit te dragen en probeer in dat opzicht om een rolmodel te zijn voor junior medewerkers. Zoals Herman van Veen eens zei ‘de wereld is niet mooi, maar jij kan haar een beetje mooier maken’.  Daarnaast kan ik mezelf persoonlijk ontwikkelen om uiteindelijke dat werk te kunnen doen waar ik al mijn talenten maximaal kan inzetten en een positieve impact op mijn omgeving kan hebben.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Cliche maar waar: teamwork. De meeste projecten en processen spelen zich af in een wijde arena, waar veel mensen met soms tegengestelde belangen een oplossing moeten vinden die goed is voor hen, en voor het bedrijf als geheel. Om daar maximaal in te kunnen presteren heb je veel atributen nodig maar om een aantal belangrijke te noemen; communicatie, composure, kalmte en positief blijven, ook als het echt tegenzit. Daarnaast ook doorzettingsvermogen en het politieke spel binnen je organisatie begrijpen en naar je hand kunnen zetten, zonder je kernwaarden uit het oog te verliezen, niet altijd even makkelijk!¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Probeer tijdens je middelbare school echt tijd vrij te maken om uit te vinden waar je interesses liggen. Vraag jezelf af waarom bepaalde beroepen je leuk lijken (geld, status, interesse, (internationale) carrière?) En net zo belangrijk: ga na wat je ermee kunt. Misschien vind je geschiedenis wel leuk maar de kansen op een internationale carrière in het bedrijfsleven worden dan misschien wel een stukje kleiner. Dat geeft niet als het een bewuste keuze is, maar het kan je misschien later ook betreuren als je er niet goed over hebt nagedacht. Zeker als je ziet wat voor soort carrièrepad het merendeel van je mede-studiegenoten gaan krijgen. Laatste advies: mik hoog! waarom zou jij niet net zo goed of beter kunnen zijn dan de mensen die nu je droombaan hebben?¨

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

expat, Shell
Vorig bericht
Marianne, heb jij de juist opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Meindert, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.