studieloopbaan Marianne

Marianne, heb jij de juist opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Marianne van Dijk, verpleegkundige bij Pieter van Foreest.

De keuze voor mijn eerste opleiding was niet bewust gemaakt, maar anderen helpen en begeleiden blijkt vanaf de start heel goed bij mij te passen. Daarnaast ben ik altijd leergierig en nieuwsgierig naar wat er nog meer is en wil ik me verder ontwikkelen.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Na de middelbare school ben ik naar het middelbaar dienstverlenging- en gezondheidsonderwijs (mdgo) gegaan. De opleiding agogisch werk duurde 3 jaar en is hetzelfde als nu de opleiding SPW 3, sociaal pedagogisch werk. Ik had toen niet de mogelijkheid om te kiezen tussen 3 of 4 jaar.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Ik ben eigenlijk de opleiding gaan doen, omdat er een aantal klasgenootjes naartoe gingen en ik werkelijk geen idee had wat ik graag wilde worden. Ik ben wel in die tijd naar een aantal open dagen geweest. Deze school trok me dan nog het meest aan, ook vanwege de creatieve vakken. Eigenlijk heb ik helemaal niet bewust gekozen voor deze opleiding.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨De opleiding heb ik wel heel leuk gevonden. Ik heb twee hele leuke stages gehad waar ik veel heb geleerd en nog steeds met veel plezier op terugkijk. Dit geeft voor mij ook wel weer hoe belangrijk stages eigenlijk zijn.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

¨Na het MDGO ben ik gaan werken, eerst op een kinderdagverblijf. Na een jaar of 5 wilde ik wat anders en me verder ontwikkelen. Helaas lukte dit niet binnen deze organisatie en binnen dit werkveld. Ik ben gestart in de thuiszorg en vanuit hier kreeg ik de kans om weer te gaan leren. Ik ben toen de opleiding verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) gaan doen. Ik merkte dat dit meer bij me paste.¨

¨Bij deze werkgever heb ik een paar verschillende werkplekken gehad. Uiteindelijk ben ik ´blijven hangen´ op een kleinschalige woonvorm. Hier heb ik met ontzettend veel plezier gewerkt. Toen heb ik besloten om de opleiding verpleegkundige niveau 4 te volgen. Deze opleiding heb ik met succes behaald, maar daarna begon het toch weer te kriebelen en ben ik van baan veranderd.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨De keuze voor mijn eerste opleiding was niet bewust gemaakt, maar anderen helpen en begeleiden blijkt vanaf de start heel goed bij mij te passen. Daarnaast ben ik altijd leergierig en nieuwsgierig naar wat er nog meer is en wil ik me verder ontwikkelen.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Ik werk nu in een verzorgingshuis als verpleegkundige waar ik vooral de coachende rol heb naar collega´s toe. Mijn werk vind ik leuk, maar weer kriebelt het bij mij om weer verder te leren. Nu ben ik onlangs bij de introductiedag geweest van de opleiding HBO verpleegkunde. Ik ga starten in september 2019. Ook hier ben ik erg enthousiast over. Ze bieden een nieuwe vorm aan van flexibel leren. Dit is in mijn situatie met twee jonge kinderen ideaal. Ik heb gesproken met studenten die nu 1 jaar bezig zijn met deze vorm van leren. Zelfstandigheid staat bovenaan en je komt op school met je leervragen voor de twee coaches die ons begeleiden. Je kunt elke week een ochtend naar school komen, maar dit hoeft niet.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Lastige dingen in mijn werk als mbo verpleegkundige zijn dat je een manusje van alles bent. Ik heb de coachende rol wat veel werk vergt. Ik werk in een best groot team en ben de enige verpleegkundige op de afdeling. Je schippert tussen de locatie manager en teamleidster en je team.¨
¨De zorgvraag is enorm toegenomen bij de ouderen die komen wonen op de afdeling. Voor (intensieve) langdurige zorg moeten mensen voldoen aan een bepaalde indicatie. Die ligt nu een stuk hoger dan vroeger waardoor de zorgvraag vaak heel divers en complex is. Je kunt daarbij denken aan een diversiteit van ziektebeelden, waaronder chronische ziekten en in combinatie met psychiatrische ziektebeelden. Dit vraagt veel van collega’s, maar ook van huisartsen. Ook het werken met de zorgplannen vergt veel tijd, alles moet gedocumenteerd worden in het digitale systeem.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Het werken met kwetsbare ouderen. Het contact met bewoners en met familie leden. Hoe mooi als je het vertrouwen hebt gewonnen van een cliënt die eigenlijk helemaal geen zorg wil. Ook fijn als je gezamenlijk tot een doel kan komen bij een bewoner. Het samenwerken met de diverse disciplines op een afdeling. Het is ontzettend afwisselend werk, waar je eigenlijk elke dag weer wat nieuws leert en niet stilstaat in je ontwikkeling.¨

¨Het coachen en begeleiden van leerlingen vind ik erg leuk om te doen. Ik werk 50% mee in de zorg en de rest heb ik tijd voor mijn ´taken´. De combinatie vind ik perfect, want als je niet meewerkt in de zorg heb je ook geen beeld wat er gebeurd op de afdeling, je kunt zo inspringen bij de wat complexere casussen. Ik ben ook voorzitter bij het multi- disciplinaire overleg. Een overleg waar je de zorg afstemt met bewoner, zorg en disciplines.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Je moet flexibel zijn, want de dag loopt vaak anders. Je bent neutraal wat soms lastig is, want je krijgt te maken met zoveel meningen. Je draagt zorg voor de continuïteit en beschikt over communicatieve vaardigheden. Een groot onderdeel van je werk). Je bent empatisch en respectvol. Je kunt goed samenwerken, maar kunt ook juist zelfstandig beslissingen nemen.  Je hebt kennis van zorgplannen.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Probeer zoveel mogelijk werkvelden te kunnen zien binnen je opleiding. Ook al is het lastig om te wisselen van afdeling, je leert er veel van en kunt ontdekken welke doelgroep echt passend voor jou is. Blijf open staan voor feedback en zeer zeker blijf altijd respectvol naar collega’s en bewoners of cliënten. Dan is het het leukste vak wat er is. Je kunt je blijven ontwikkelen, wat ik ontzettend positief vind, het leren is eigenlijk nooit klaar.¨

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

gezondheidszorg, verpleging
Vorig bericht
Petra, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Rik, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.