studieloopbaan keuzes van Marijke

Marijke, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Het komt voor dat mensen het roer compleet omgooien, maar er is meestal nog wel een rode draad te ontdekken. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De keuzes van Marijke Jonker-Schouten, van kleuterjuf naar radio en televisie en sinds 4 jaar werkt Marijke vanuit haar eigen bedrijf MarijkesMatch.

Voor alle keuzes geldt, ga praten met iemand uit het vak dat je ambieert en vraag wat het werk inhoudt, zo kom je erachter of de door jouw gedroomde baan wel bij je past. En mensen vinden het vaak leuk als je ze vraagt naar hun baan en expertise.¨

Waar droomde jij vroeger als kind over?

¨Als kind was ik altijd met de buurtkinderen in de weer en ik paste op. Ik droomde er van kinds af aan al over om kleuterjuf te worden. ¨

Welke opleiding heb je gedaan en hoe kijk je daarop terug?

¨Tussenjaren waren toen niet gebruikelijk dus koos ik een studie. Uit de beroepskeuzetest op de mulo kwam het beroep van kleuterjuf naar voren. Toch werd mij afgeraden om die opleiding te doen, want er was een overschot aan kleuterjuffen.¨

¨Als tweede kwam het beroep van kapster uit de test, maar dat was wel het laatste wat ik wilde. Tegen het schooladvies in, koos ik toch voor de Kweekschool in Utrecht. De opleiding was leuk, maar toen ik eenmaal kleuterjuf was op een eenklassige particuliere school, viel het werk tegen en kwam ik bij toeval terecht in een journalistieke functie. Dat voelde direct goed. Ik heb diverse baan gerelateerde opleidingen gevolgd, o.a. aan de Media Academie in Hilversum, maar er werden ook veel ‘incompany’ trainingen gegeven. Van interviewtechniek en creatief denken tot managementopleidingen. ¨

Welke keuzes heb je in je loopbaan gemaakt?

Particuliere school

¨Drie jaar stond ik voor de klas bij een particuliere school. Omdat het een kleine school was, met kinderen vanaf 3,5 tot soms bijna 7, stond ik in de praktijk niet alleen maar voor de klas. Er kwam veel meer bij kijken en ik kreeg verschillende rollen. Zo was ik hoofd van de school en moest ik bijvoorbeeld ook met vertegenwoordigers praten. Ik deed alles alleen en miste een team om mee te sparren. Wat ook tegenviel was de enorme invloed van zowel bestuur als ouders. Het omgaan en werken met kinderen vond ik daarentegen fantastisch.¨

Passie voor journalistiek

¨Per toeval kwam ik terecht bij een bedrijf dat kinderspeelgoed verkoopt, maar verkoop ligt mij totaal niet. Vervolgens kreeg ik een baan bij de receptie van een gemeentehuis. Daar werd een Informatiecentrum geopend waar burgers met hun vragen terecht konden, en dat mocht ik bestieren. Ik maakte brochures, schreef persberichten en belegde informatiebijeenkomsten. Zo begon ik als voorlichtingsambtenaar en volgde hiervoor een opleiding. Mijn passie voor journalistiek was geboren. Ik heb dat 6 jaar met veel plezier gedaan, totdat mijn zoon werd geboren.¨

Radio & Televisie

¨Na een periode begon het weer te kriebelen en mijn zusje, die werkzaam is bij de VARA vroeg me of ik daar wilde invallen wegens ziekte van een collega. Zo kwam ik bij VARA radio 3 terecht. Na 12 jaar voor verschillende radioprogramma’s te hebben gewerkt, wilde ik graag voor de tv werken. Dat werd het programma Spijkertijd, later Kopspijkers, van Jack Spijkerman. Uiteindelijk heb ik 20 jaar bij de Vara gewerkt en verschillende opleidingen gevolgd op journalistiek gebied.”

Wat leuk om bij radio en televisie te werken. Wat deed je precies?

¨Bij radio 3 werkte ik als redacteur voor Vara’s Verrukkelijke dinsdag, later voor Spijkers met Koppen en Vroege Vogels. In 2000 werd ik gevraagd om de eindredactie te doen voor het satirische consumentenprogramma ´Ook Dat Nog!´ van de KRO. Toen echter Sylvia Millecam overleed, liepen de kijkcijfers terug en stopte het programma. Daarna werd ik uitgeleend aan een buitenproducent om de eerste serie van ´Boer zoekt Vrouw´ te maken. Het bleek nog een hele klus om vrijgezelle boeren uit hun isolement te halen en ze te laten meedoen aan een datingprogramma. Ik ben in die tijd echt het hele land afgereisd om boeren te zoeken. Dat het zo’n gigantisch succes werd, hadden we toen niet verwacht. Dat vroeg ook om een betere begeleiding van de boeren maar zeker ook van de kandidaten. Dat gold later ook voor Memories, het programma dat ik na Boer zoekt Vrouw ben gaan doen.¨

¨Bij de televisie werken, houdt veel meer in dan mensen denken. Het begint al met het researchen, is deze gast geschikt om zijn of haar verhaal op tv te doen? Mensen moeten voorbereid en begeleid worden, voor, tijdens en na het programma. Er kijken soms miljoenen mensen naar zo’n programma en dat heeft impact. Je wordt herkend op straat en mensen hebben al gauw een oordeel. Het is fantastisch werk en dat heb ik vol passie en enthousiasme ruim 35 jaar gedaan, ik voelde me daar echt in thuis.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Dat kan ik het beste in steekwoorden zeggen: creatief, verhalenverteller, maatschappelijk betrokken, nieuwsgierig, passievol, enthousiast, doorzetter en helpt graag anderen.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

MarijkesMatch

¨Vier jaar geleden begon ik voor mezelf. De reden was een reorganisatie bij de KRO. Het was verschrikkelijk om weg te moeten, want mijn werk was mijn passie. Ik was bang om in een gat te vallen, maar dat is gelukkig niet gebeurd. Al vrij snel kreeg ik verschillende opdrachten, mensen wisten mij te vinden. Ik ontwikkelde ideeën, voornamelijk voor mezelf, ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Ik denk en lees nog steeds in onderwerpen die ik dan weer doorgeef aan collega programmamakers. Stapels knipsels vullen de werkkamer.¨

¨Mensen benaderen mij soms als sparringpartner in een creatief denkproces. Ik probeer mensen te matchen, ben heel actief op social media, geef input, leer mensen buiten de lijntjes te denken. Soms betreft het ideeën voor een programma, ik wijs ze op valkuilen, hoe ze een idee kunnen beschermen en waar ze verder allemaal op moeten letten. Maar het allerleukste is toch om zelf met ideeën te komen aan de hand van wat ik tegenkom.¨

Podcastserie ´Van Twee Kanten´

¨Op dit moment werk ik voor de Volkskrant podcastserie ´Van Twee Kanten´ waarin partners apart van elkaar worden geïnterviewd over een heftige gebeurtenis in hun relatie. Zo kunnen zij onafhankelijk en openhartig praten over hun verlangens, geheimen en strubbelingen. Ik zoek de verhalen en doe de voorgesprekken. Het is ook hier weer belangrijk dat mensen goed beseffen waar ze aan mee doen. Daar heb ik het dan uitgebreid met hen over in de voorbereidingsgesprekken.¨

Vrijwilligerswerk

¨Ik doe nu alleen nog maar dingen die ik leuk vind en daar geniet ik van. Zo werk ik ook als vrijwilliger bij het Huis van Lienden in de Betuwe. Met een team ontwikkelen we activiteiten voor kinderen, statushouders en ouderen. We hebben een Buurtkeuken opgezet waar we koken met eten dat overblijft bij de supermarkt. En we organiseren ieder jaar een Wereldkeuken waar statushouders gerechten maken uit het land van herkomst om die te delen met de inwoners. Eten verbindt.

¨Inmiddels ook een passie is het kweken van eetbare bloemen voor het restaurant van mijn zoon en schoondochter, Sal do Mar in Rhenen. Ik had totaal geen groene vingers, plantennamen ben ik slecht in maar hoe ze smaken weet ik des te beter.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Als eindredacteur had ik moeite met het leiding geven, liever ben ik uitvoerend en inhoudelijk bezig. Als eindredacteur zit je voortdurend te vergaderen. Vier jaar lang heb ik als eindredacteur gewerkt en ik werd er echt niet gelukkig van. Nu heb ik de luxe om te doen wat ik wil en zijn er geen lastige dingen in mijn werk.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Ik vind het geweldig dat mensen mij hun levensverhaal vertellen en ik hun vertrouwen snel win.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, nieuwsgierig zijn, empathisch, verhalen kunnen vertellen, geduld hebben, je kunnen verplaatsen in de ander, veel lezen en onderzoeken en mensen op hun gemak stellen.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Als je een baan in de journalistiek ambieert, begin dan vast met vrijwilligerswerk bij een lokale krant of lokale omroep om vlieguren te maken. Vaak moet je daar van alle markten thuis zijn en doe je veel ervaring op. Toen ik de overstap maakte van radio naar tv, was mijn vrijwilligerswerk bij de lokale omroep doorslaggevend om mij uit te nodigen voor een gesprek. Voor alle keuzes geldt, ga praten met iemand uit het vak dat je ambieert en vraag wat het werk inhoudt, zo kom je erachter of de door jouw gedroomde baan wel bij je past. En mensen vinden het vaak leuk als je ze vraagt naar hun baan en expertise. ¨

 

Wil je meer weten of het werk van Marijke of heb je misschien haar hulp nodig? Laat een reactie achter en ik zorg dat het bij haar terecht komt.

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

journalistiek, radio en tv
Vorig bericht
Chantal, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?
Volgend bericht
Danielle, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.