Opleiding na middelbare school Sabine Boogaard

Sabine, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Sabine Boogaard, website designer en blogger over Colombia, reizen en emigreren.

Ik geloof dat carrières kunnen veranderen. Je kunt er meerdere hebben in je leven. Iets dat bovendien ook noodzakelijk is daar er steeds banen verdwijnen door bijvoorbeeld technologie.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Direct na de middelbare school ging ik HBO Pedagogiek studeren aan Hogeschool InHolland in Diemen.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Ik vond het een ontzettend lastig proces, wist totaal niet wat ik wilde doen. Alhoewel, ik had wel dromen, maar durfde de stap om die te verwezenlijken niet te zetten. Samen met mijn ouders ging ik bij diverse opleidingen kijken, zoals verpleegkunde, werktuigbouwkunde, journalistiek en grafisch vorming. En uiteindelijk werd het dus pedagogiek. Ook omdat ik niet wist wat ik anders moest. Ik wilde graag journalist worden of bij een tijdschrift als vormgever werken, maar ik voelde me erg onzeker over of ik dat wel kon. Pedagogiek was een veilige oplossing.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨Het was een leuke tijd waar ik veel heb geleerd. Pedagogiek bleek een leerzame studie waar ik vooral veel over mezelf leerde. Ook ontdekte ik nieuwe dingen die ik leuk vond. Daarnaast was het ook erg makkelijk. Ik doorliep de studie met weinig moeite en studeerde zelfs een halfjaar eerder af dan dat er eigenlijk voor de studie stond. Ik ontdekte tijdens mijn studie dat ik voorlichting en preventie van ziekten erg interessant vond.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

Eerst vrijwilligerswerk in Ghana, daarna Gezondheidswetenschappen

¨Ik vond pedagogiek zo makkelijk dat ik het gevoel had nog niet klaar te zijn. Daarom koos ik ervoor om naar de universiteit te gaan om Gezondheidswetenschappen te studeren. Deze studie ging meer in op preventie en zoals gezegd trok me dat enorm aan. Maar voordat ik naar de universiteit ging besloot ik eerst 3 maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in Ghana. Ik was immers een halfjaar eerder klaar met mijn studie, dus ik had de tijd! Ik was altijd al gefascineerd door andere landen en culturen en wilde graag meemaken hoe het leven in Afrika was.¨

¨Al vanaf jongs af aan wilde ik reizen en verlangde ik naar een vrijer leven waar ik zelf kon bepalen wat ik ging doen wat werk en vrije tijd betreft. Dat ik mijn creativiteit kon uiten en niet alleen maar moest doen wat anderen zeiden. Ik wist al vroeg dat werken voor een baas niks voor mij was, maar wat ik dan wilde doen en hoe ik dat moest aanpakken wist ik ook niet.¨

¨Mijn tijd in Ghana was een belangrijk omslagpunt in mijn leven. Ik leerde mezelf op een andere manier kennen en vooral ontdekte ik hoeveel vrijheid reizen gaf. Precies die vrijheid die ik altijd wilde. Vanaf dit moment reisde ik elk jaar tijdens elke vakantie de wereld over, op zoek naar nieuwe ervaringen, culturen en vrijheid.¨

Onderzoeksassistent, PhD student en na 4 jaar voor de liefde naar Colombia

¨Na 3 jaar Gezondheidswetenschappen wist ik nog steeds niet wat ik wilde, behalve dat ik elk jaar nog steeds 4 weken of meer wilde reizen. Ik solliciteerde bij een baan als onderzoeksassistent in het VU-ziekenhuis. Een erg leuke baan waar ik veel leerde. Ook al had ik altijd gezegd nooit in het onderzoek te willen. Na een jaar werd ik gevraagd voor een promotietraject en startte ik als PhD student. Nog steeds wist ik niet wat ik écht wilde en was het voor mij dus een logische en makkelijke stap om gewoon verder te groeien op de plek waar ik al was. Het was ook enorm leerzaam, maar altijd wist ik al dat dit niet mijn roeping was.¨

¨Na 4 jaar liep mijn contract af en emigreerde ik voor de liefde naar Colombia. Een stap waarvan ik eigenlijk voor het eerst in mijn leven wist dat ik dit wél echt wilde. Ik wilde immers altijd al naar het buitenland. Een keuze die snel was gemaakt dus. In Colombia werkte ik 2,5 jaar als wetenschappelijk onderzoeker in het Nationaal Kanker Instituut in hoofdstad Bogotá, leerde ik Spaans en integreerde ik in de maatschappij. Totdat ik het leven in loondienst helemaal zat was. Ik nam ontslag, vertrok eerst voor 2 maanden met mijn man naar Argentinië om daarna een totale carrière switch te maken. Terug in Colombia zette ik mijn eigen bedrijf op.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Ik ben altijd bezig met mezelf te ontwikkelen en (nieuwe) ervaringen op te doen. Zelfontwikkeling is echt een rode draad, maar ook op zoek naar vrijheid en mijn eigen ding doen. Op zoek naar iets dat me gelukkig maakt en waar ik me in mijn element voel. Mijn loopbaan begon met ‘logische’ en ‘verstandige’ stappen, maar sloeg om naar meer een zoektocht naar waar ik écht gelukkig van word. Waarin ik mezelf en mijn creativiteit kan uiten.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

Zelfstandig ondernemer

¨Nu ben ik zelfstandig ondernemer en maak ik websites voor andere ondernemers. Daarnaast ben ik (al jaren) blogger. Iets totaal anders dus dan het wetenschappelijk onderzoek waar ik vandaan kom. Begin 2015 begon ik mijn eerste blog over mijn leven in Colombia. Ik was altijd al bezig met schrijven en mooie creatieve dingen maken, maar alleen thuis. Zodra ik de druk van een docent voelde die mij ging beoordelen kon ik het niet meer.¨

Er ging een wereld voor me open

¨Toen ik besloot te gaan bloggen ging er dan ook een wereld voor me open. Ik kon altijd goed schrijven en was op de middelbare school heel goed in Nederlands. Haalde makkelijk 10-en met werkstukken. Ook voor scheikunde trouwens, maar dat is een ander verhaal. Op het HBO werd een andere schrijfstijl verwacht en werd ik dus gedwongen om mijn manier van schrijven aan te passen aan wat de docenten wilden. Ik leerde ervan, maar meestal was het niet ik die schreef, maar schreef ik alleen op een manier omdat ik anders een onvoldoende zou halen. Na 3,5 jaar had ik mezelf deze nieuwe schrijfstijl aangemeten, en toen ging ik naar de universiteit. Waar exact hetzelfde gebeurde en ik wéér op een andere manier moest gaan schrijven. De teksten die eerder goed werden gevonden werden nu de grond in geboord. Enorm verwarrend vond ik dat. Ik vond het heel lastig om bij mezelf te blijven en schreef puur dingen op een manier die ‘moest’. Mijn leuke schrijfstijl van de middelbare school was in al die jaren totaal verdwenen.¨

¨Nu leerde ik natuurlijk ook veel over schrijftechnieken en dergelijke, maar mezelf echt uiten ging helemaal niet meer. Totdat ik ging bloggen. Ik herontdekte mijn eigen schrijfstijl en vond mezelf weer terug. Eindelijk kon ik weer schrijven op mijn manier, met wat extra technieken en kennis die ik de jaren vooraf had geleerd. Het hele feit dat niemand mijn teksten meer controleerde maakte dat ik mezelf weer durfde te laten zien. En dat pakte goed uit.¨

Anderen helpen hun dromen waar te maken

¨Ik verloor mezelf totaal in het schrijven, maar ook in het maken van mijn website. Was constant bezig te verbeteren en te kijken hoe ik nog beter reizigers naar Colombia kon helpen. En hoe ik nog meer bezoekers kon krijgen. Na 7 jaar studeren en een PhD traject van 4 jaar vond ik eindelijk mijn passie. Ik besloot hiervan mijn werk te maken: anderen te helpen ook hun dromen waar te maken. Hun eigen plekje te creëren op het Internet, waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en precies daarmee, met hun eigen werk en kwaliteiten, anderen kunnen helpen.¨

 

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

Money mindset

¨Als zelfstandig ondernemer moet je werken aan money mindset en dat vind ik nog steeds lastig. Dit houdt in dat je een manier van denken ontwikkelt waarin je open staat voor groei en weet wat je waard bent. Zodat je niet heel veel waardevol werk doet voor veel te weinig geld. Een belangrijk aspect daar er opeens geen vast inkomen meer is: elke maand moet je je eigen salaris verdienen en daar alles van doen en betalen. Het duurde bij mij een hele tijd voordat ik ging groeien in mijn money mindset. Ik ben al een stuk verder dan destijds, maar nog steeds is het lastig. Anderen investeren in mij en daar geld voor vragen is gewoon best wel spannend, maar harstikke noodzakelijk. Deze business skills ben ik dus nog steeds aan het ontwikkelen en hoewel het soms spannend is vind ik dit ook heel leuk en leerzaam.¨

Indelen van vrije tijd

¨Ook lastig vind ik het indelen van vrije tijd. Ik heb nu veel meer vrijheid, maar die vrijheid nemen is een tweede. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel is groot en dat is soms lastig. Inmiddels heb ik het aardig onder de knie maar ik ben er nog niet. Dat ik ook echt kan genieten van dagen niet werken en dat ik weet dat dat oké is voor klanten. Ook dit is een leerproces. Ik ben nu mijn mindset aan het veranderen waarin ik vrije tijd zie als een investering in mezelf én de klant. Je gaat er namelijk stukken beter en productiever van werken.¨

¨Wat betreft de praktische kant van bloggen of webdesign vind ik niet echt iets lastig. Ik weet natuurlijk niet alles, maar ben dol op dingen uitzoeken tot in de puntjes. Daar groei je van en is gewoon leuk om te doen. Niet lastig dus, maar wel altijd ruimte om meer te leren.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Mensen helpen! Andere ondernemers gelukkig zien met hun website, dat lichtje boven hun hoofd zien branden als ze zelf een blog kunnen schrijven, de lach op hun gezicht als ze klanten krijgen via hun blog of website. Dat vind ik prachtig. Wat ik tijdens mijn vaste baan als onderzoeker enorm miste heb ik hier wel: snel resultaat. Daarnaast vind ik het simpelweg heerlijk om lekker bezig te zijn achter de computer om mooie dingen te maken, zowel tekst als lay-out.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Er zijn een aantal dingen die ik niet alleen heel leuk vind maar waar ook mijn kwaliteiten liggen. Die heel goed van pas komen in het werk dat ik doe. Zo kan ik heel gestructureerd werken, heb ik echt organisatietalent, ben ik enorm punctueel en precies en kan ik goed plannen. Dingen die, zeker als je per week vele afspraken moet inplannen en consistent moet zijn met bloggen, heel goed van pas komen. Daarnaast heb ik creativiteit nodig, ben ik flexibel en kan ik snel lezen en dingen overzien. Ook ben ik iemand die gewoon doet en durft en dat komt goed van pas. Durven beslissingen te nemen, durven nieuwe dingen te proberen en durven risico’s te nemen om te groeien. Ook sta ik altijd open om mezelf nóg verder te ontwikkelen en vind dat ook enorm leuk.¨

¨Daarnaast heb ik het altijd leuk gevonden om les te geven. Ik was ook een tijdje tutor van geneeskundestudenten. En misschien denk je: wat voor les geeft een webdesigner? Nou heel veel. Mijn doel is dat mijn klanten zelfstandig hun website kunnen runnen, maar velen hebben geen idee hoe. En ik vind het heerlijk dat uit te leggen. Stappenplannen te maken, via Skype door de website heen te gaan en oefenen maar. Of leren bloggen als een pro. Dat is zo makkelijk nog niet en ik vind het fantastisch anderen dat te leren. Deze vaardigheid komt daarom best goed van pas in dit werk.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

Je eigen pad volgen

¨Toen ik ging studeren was het nog niet gebruikelijk om te gaan ondernemen en daarmee je brood te verdienen en te leren. Tegenwoordig is dat heel anders en gaan ook veel studenten eerst reizen na de middelbare school. Ik wist destijds niet wat ik wilde, maar ik had wel duidelijke doelen voor ogen. Reizen, vrijheid, ervaringen verzamelen en zelfontwikkeling. Hoewel ik veel eerder had willen beginnen met wat ik nu doe heb ik wel altijd mijn eigen pad bewandeld. Ging ik ondanks veel tegenstand tóch naar Ghana, reisde ik naar landen die destijds nog bij niemand op de bucketlist voorkwamen en liet ik vervolgens alles en iedereen achter om naar de andere kant van de wereld te emigreren. En precies dat eigen pad volgen, ook al is niet iedereen in je omgeving daar blij mee, is wat ik toekomstige studenten adviseer. Werk voor wat je wilt bereiken en doe het op jouw manier.¨

Ken je passies en talenten

¨Daarnaast betekent het niet dat als je op je 20ste een opleiding volgt dat je dan je hele leven in datzelfde vak moet blijven werken. Ik geloof dat carrières kunnen veranderen. Je kunt er meerdere hebben in je leven. Iets dat bovendien ook noodzakelijk is daar er steeds banen verdwijnen door bijvoorbeeld technologie. Volg ook daarin je eigen pad en doe wat goed voelt, wat je op dat moment wilt. Je studie is een mooie basis waar je veel vaardigheden leert die je later kunt gebruiken. Vaardigheden zoals organisatievaardigheden zijn immers voor veel beroepen handig. Maar weet ook dat als je op je 18moet kiezen, je altijd nog kunt veranderen. Weten waar je passies liggen en wat je talenten zijn is dan eigenlijk veel belangrijker.¨

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

 

Foto’s van Sabine Boogaard door: Simon Bosch Photography

Colombia, webdesigner
Vorig bericht
Keek ik echt naar anderen op?
Volgend bericht
Ric, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.