opleiding Beate

Béate, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Béate Hebly-Heru Utomo, Productiemanager bij Tata Steel

Ik heb een beroepskeuzetest gedaan op school, maar daar kwam eigenlijk niet zoveel uit. Dat kwam ook doordat ik heel veel verschillende interesses heb. Wat ik wel wist, is dat ik iets exacts wilde doen.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Ik ben Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek gaan studeren aan de TU Delft.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Vanaf dat ik een klein meisje was, heb ik graag arts willen worden. Toen ik echter in 4 VWO ging kijken bij de open dag aan de universiteit in Leiden, ontdekte ik dat me dat helemaal niet leuk leek. Waarom dat precies zo was, wist ik op dat moment niet. Ik kreeg echter het gevoel dat dit niets voor mij was. Ik voelde me niet thuis tussen de mensen, die er rondliepen. Maar ja, ik moest natuurlijk wel iets gaan kiezen. Ik heb een beroepskeuzetest gedaan op school, maar daar kwam eigenlijk niet zoveel uit. Dat kwam ook doordat ik heel veel verschillende interesses heb. Wat ik wel wist, is dat ik iets exacts wilde doen. Ik ben toen allerlei open dagen gaan bezoeken op de TU Delft en de universiteit in Leiden (ik wilde naar een van die twee universiteiten. Waarom? Ook gevoel). Uiteindelijk heb ik gekozen voor Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek. Ik voelde me daar gelijk thuis en ik merkte dat ik tijdens het proefcollege de hele tijd opgelet had zonder afgeleid te worden. Dat was daarvoor eigenlijk nooit gebeurd. Ik was altijd met andere dingen bezig tijdens de les, omdat het niet boeiend genoeg was en ik toch wel hoge cijfers haalde.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨Ik zou nog steeds dezelfde keuze hebben gemaakt, denk ik. Met de vrienden, die ik tijdens mijn studie heb ontmoet, heb ik nog steeds contact. Verder heb ik tijdens mijn studie geleerd om kritisch en analytisch naar problemen te kijken.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

¨Ik ben na mijn studie een promotie-onderzoek gaan doen aan de TU Delft bij de faculteit Werktuigbouwkunde. Daarna heb ik bijna 10 jaar bij Shell gewerkt, waar ik ervaring heb opgedaan als (plaatsvervangend) onderhoudsmanager, technoloog, plaatsvervangend productie manager en commissioning & start-up engineer (veel de wereld voor rond geweest). Tijdens mijn werk bij Shell heb ik Scheikundige technologie aan de TU Eindhoven gestudeerd. Sinds 1 mei 2018 ben ik werkzaam bij Tata Steel als productiemanager bij de afdeling Packaging.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Ik heb altijd banen gehad, waarin zowel het technisch inhoudelijke als het sociale element even belangrijk is.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Ik ben productiemanager en dat is een baan, die goed bij me past. Ik ben namelijk iemand die graag met mensen werkt, maar ook graag iets technisch doet. Ik heb banen gedaan, waarbij ik alleen met mensen heb gewerkt en daarbij miste ik de techniek. Ook heb ik banen gedaan waarbij de techniek de overhand had en ik weinig echt moest samenwerken. Hierbij miste ik de sociale interactie. Deze baan is daarom voor mij de ideale combinatie: technische inhoud en hierbij veel meer mensen werken.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨De werkdagen, die ik in mijn huidige baan kan maken, kan ik zo lang maken als ik wil. Ik vind het soms lastig om naar huis te gaan. Ik wil aan het einde van de dag graag mijn gezin weer zien, maar wil ook mijn baan heel goed doen. Aan de andere kant vind ik het na het weekend ook altijd weer lastig om weer naar werk te gaan, omdat ik het thuis met mijn gezin ook heel leuk vind. Kortom, ik heb te weinig tijd in een dag.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨Ik heb best een hectische baan. Van tevoren weet ik niet hoe mijn dag eruit gaat zien. Ik vind het een uitdaging om ondanks de hectiek, lange termijn verbeteringen te realiseren. Als dat dan lukt, ga ik blij naar huis.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨Je moet flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Als er iets onverwachts gebeurt, zoals als een bepaalde machine die het niet doet, moet je snel met een plan komen. Het kan dan zijn dat je je hele agenda moet omgooien om te zorgen dat de juiste dingen worden gedaan door de juiste mensen. Verder moet je snel beslissingen kunnen nemen op basis van informatie, die niet altijd volledig is. Dat doe je natuurlijk niet alleen, maar met een team. Daarom is het ook wel handig als je goed met mensen kunt omgaan.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Luister goed naar je gevoel. Als je het gevoel hebt bij een open dag dat dit het voor je is, dan is dat ook zo. Ook het omgekeerde, als je het gevoel hebt dat dit het (net) niet is, niet doen! Luister ook naar anderen, maar vooral ook naar jezelf, dan komt het zeker goed!¨

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek
Vorig bericht
Peter, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Petra, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.