Eindexamens

Zó kom je er achter wat je na je eindexamens wilt gaan doen!

Eindelijk het eindexamenjaar! Gaaf, cool, spannend! Shit en dan? Een rollercoaster aan emoties. Het is een jaar van keihard je best doen om al die examens te halen. Laten zien wat je in huis hebt, afscheid nemen, de laatste loodjes en nieuwe keuzes maken. Een mooi vooruitzicht is de lange zomervakantie die je te wachten staat na afloop van de eindexamens en de vele feesten. Dit wordt een onvergetelijk jaar! Krijg je echter nu al de zenuwen van de lastige keuzes die je moet gaan maken? Lees dan verder en kom er achter wat je wilt gaan doen na je examenjaar.

De laatste loodjes voor je eindexamen!

In het eindexamenjaar gaat het er puur om dat je laat zien wat je de afgelopen jaren hebt geleerd. Niets meer, niets minder! Natuurlijk moet je er hard voor blokken. De ene leerling neemt genoegen met een zesje. De ander gaat graag tot het uiterste. Voor de één is het spannender dan voor de ander.

Sommige jongeren (volwassenen trouwens ook) hebben helaas veel last van faalangst of examenvrees. Het gevoel dat je jezelf nu moet bewijzen. Volledig dichtslaan op zo´n officieel moment, terwijl het normaal gesproken in de klas goed gaat. Heel vervelend en gelukkig bieden scholen hier begeleiding voor. Geef het op school alsjeblieft aan als je last hebt van faalangst. Wees het de baas, het is zo zonde als je daardoor niet in één keer je diploma haalt. Zoek je liever hulp buiten school dan kan ik je adviseren eens vrijblijvend met Maartje Hartman te praten. Ze heeft een gastblog geschreven over eindexamen en faalangst.

Laat je niet gek maken door alle tentamens en examens die je te wachten staan. Eenmaal dit diploma op zak, gaat er een wereld voor je open.

Einde middelbare schooltijdperk

Of je nou examen doet voor vmbo, mavo, havo, vwo of gymnasium. Voor allemaal is het een afsluiting van een belangrijke periode. Hopelijk blik jij terug op een geweldige tijd.

De middelbare schooltijd is een periode waarin er veel met je gebeurt. Dit is de tijd waarin je vrienden voor het leven maakt. Waarin je ´loskomt´ van je ouders. Je veel leert van jouw rolmodel(len). De tijd van jezelf ontdekken én de ander. Je ontwikkelt je steeds meer richting volledige zelfstandigheid. Om uiteindelijk totaal onafhankelijk te zijn. Niet alleen je lichaam verandert, ook je denken en je gevoel. Gedachten en gevoelens razen als een rollercoaster om je oren. Je moet tegen het einde van deze periode ineens beslissingen gaan nemen over iets dat toekomst heet. ¨Wat ga jij na dit jaar doen?¨ Wordt er gevraagd. ¨Welke keuzes heb ik, wat kan ik en wat wil ik?¨ Vraag jij jezelf ineens bezorgd af.

De middelbare school is eigenlijk geen keuze geweest. We zijn in Nederland nou eenmaal verplicht om tot onze 16e naar school te gaan. Als je nog geen diploma hebt, geldt de leerplicht zelfs tot 18 jaar. Dat het belangrijk is om een diploma op zak te hebben, heb je vast wel vaker gehoord. Het grote voordeel van de volgende stap is dat je die volledig zelf in de hand hebt. Jij maakt die vervolgkeuze!

Hier al over nagedacht?

Tegen het einde van de middelbare school ben je ook echt toe aan die volgende stap. De stap naar meer zelfstandigheid. Je eigen beslissingen nemen. Doen waar jij zin in hebt en wanneer je dat wilt. De wereld ligt aan je voeten. Je staat aan een nieuw begin. Heb jij al nagedacht over de volgende vragen?

  1. Waar geef ik mijn examenfeest? (we gaan immers uit van het positieve)
  2. Wil ik doorstromen naar een hoger niveau? (van vmbo/mavo naar havo 4, van havo naar vwo 5)
  3. Kies ik een vervolgopleiding?
  4. Kies ik voor een tussenjaar?
  5. Ga ik werken en leren tegelijk?
  6. In welke stad wil ik studeren?
  7. Wil ik studeren in het buitenland?
  8. Word ik lid van een studentenvereniging?
  9. Ga ik op kamers of blijf ik thuis wonen?
  10. Welke opleiding past eigenlijk bij mij?
  11. Wat en wie kan mij helpen bij het maken van de juiste keuzes?

Je gaat beslissingen nemen die richting geven aan jouw toekomst. Dat is nogal wat, laat je dus goed informeren over de mogelijkheden en wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent.

Studiekeuze maken? Zo begin je!

Middelbare scholen hanteren niet dezelfde aanpak om jongeren op weg te helpen bij hun vervolgstap. Ga na en doe mee met datgene wat jouw school aanbiedt. Jij kunt daarnaast nog heel veel zelf ondernemen om erachter te komen wat je leuk vindt. Je kunt je oriënteren door middel van informatieavonden, snuffelstages, gesprekken met decanen, voorlichtingsdagen, beroepenmarkt, beroepskeuzetesten.

Sta eerst eens stil bij het heden en stel jezelf de volgende vragen. Schrijf je antwoorden op:

  1. Wat was de reden van mijn profielkeuze?
  2. Welke vakken spreken mij aan en waarom?
  3. Welke vakken gaan goed?
  4. Waar moet ik hard voor werken en hoe komt dat?
  5. Waar praat ik met mijn vriend(inn)en over?
  6. Welke onderwerpen vind ik interessant of waar haak ik juist op af?

Een ander belangrijk onderdeel is zelfkennis. Met inzicht in je eigen gedrag kun je beter begrijpen waarom iets wel of niet bij je past. Ken jij jezelf goed? Hoe zou jij jezelf omschrijven? Wat zeggen anderen over jou? Wat leer je daarvan?

Betrek je ouders/ verzorgers in jouw keuzeproces, bespreek je ideeën, gedachten en onzekerheden. Zij kennen jouw immers als de beste. Praat er ook met je vrienden en vriendinnen over. Deze gesprekken geven je meer inzicht in jezelf. Door jezelf goed te kennen, kun je een weloverwogen keuze maken.

Twijfels over wat je na het eindexamen gaat doen?

Er zijn jongeren die heel serieus al met hun toekomst bezig zijn. Ze hebben een duidelijk beeld van het werk dat ze later willen doen. Het merendeel heeft twijfels of weet het helemaal nog niet. Ook zijn er nog altijd veel jongeren die een bepaalde studiekeuze maken, maar uiteindelijk stoppen of een switch maken. Vaak komt dat door een gebrek aan zelfkennis. Er is niet uitgebreid stilgestaan bij het gedrag van de persoon en welke opleiding daar wel of juist niet bij past.

Uiteraard sta je er niet alleen voor. Je kunt de hulp inroepen van docenten of van de decaan op school. Je gaat in gesprek met je ouders of verzorgers. Tegelijkertijd kun je een studiekeuzebegeleider raadplegen. Dat is een onafhankelijk persoon die samen met jou kijkt naar het totaalplaatje. Je gaat in gesprek over wie jij bent, wat jou motiveert en wat bij jou past. Een studiekeuzebegeleider informeert jou over de verschillende opleidingen en opleidingsinstituten. Samen kijk je al een stapje verder, namelijk naar de beroepen die mogelijk zijn en wat deze inhouden.

Net zoals de scholen, werken ook de studiekeuzebegeleiders op hun eigen manier. Laat je daarom goed informeren over de resultaten van de begeleiding en hun aanpak. Want ook dit moet goed bij jou passen.

Heel veel succes in jouw examenjaar! Wat zijn jouw plannen na je eindexamen? Laat het achter in de reacties!

Heb je vragen over een studiekeuze traject bij mij dan kun je me bereiken via +31 (0) 6 1886 2819 of via jacqueline@studiekeuzetop3.nl. Je kunt mij ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.

eindexamens, twijfels
Vorig bericht
Op zoek naar een studentenkamer: zo gingen anderen je voor
Volgend bericht
Beter leren omgaan met faalangst

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.