opleiding Rimke de Groot

Rimke, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

De studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik!

De eerste opleiding die je kiest na de middelbare school is geen keuze voor het leven. Toch brengt dit keuzemoment onder jongeren (en hun ouders) vaak onnodig veel stress met zich mee. Door het delen van een reeks interviews ‘Heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?’ wil ik scholieren, studenten en hun ouders, geruststellen én inspireren.

We kiezen in onze jongere jaren voor een bepaalde studierichting en zoveel jaren later doen velen van ons totaal iets anders. Soms is er nog wel een rode draad te ontdekken, maar vaak genoeg gooien mensen het roer compleet om. Met deze interviews neem ik je mee in de verschillende verhalen over studiekeuze en loopbaan van mensen zoals jij en ik.

De studieloopbaan van Rimke de Groot eigenaresse van Ik help jou online.

Kies vooral iets dat je heel erg leuk vindt om te doen. Natuurlijk is het met de ene opleiding makkelijker om een baan te vinden dan met de andere opleiding, maar als je iets echt heel graag wilt, dan vind je altijd een manier om er na je opleiding werk in te vinden. En anders creëer je gewoon zelf je droombaan, zoals ik dat ook heb gedaan.¨

Welke studiekeuze heb jij na de middelbare school gemaakt?

¨Ik ben Nederlandse taal en cultuur gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij ik in het tweede jaar kon kiezen voor de afstudeerrichting Journalistiek. Dat laatste was de reden dat ik voor deze opleiding koos.¨

Hoe verliep dat studiekeuze proces?

¨Ik ben met een grote groep klasgenoten van de middelbare school naar een open dag van de universiteit in Groningen geweest. Daar kon je op één dag kennismaken met twee verschillende opleidingen. Ik ben bij Nederlands geweest en bij nog een andere studie, die ik me niet meer kan herinneren. Eigenlijk wist ik voor de open dag al dat ik deze opleiding wilde doen, vanwege die afstudeerrichting Journalistiek. Ik heb ook nog even overwogen om voor de opleiding Journalistiek in Zwolle te gaan, maar daar was een loting. En in Groningen wist ik zeker dat ik gewoon kon beginnen aan de opleiding.¨

Hoe kijk je terug op de opleiding na je middelbare school?

¨Met een goed gevoel. In ons jaar waren er een kleine 100 studenten, niet zo massaal als ik wel bij andere opleidingen zag. Door de combinatie van Nederlands en Journalistiek zat er ook altijd veel variatie in de vakken die ik volgde, van vakken waarbij je oud-Nederlandse boeken moest lezen tot vakken waarbij je op pad ging naar het theater, de rechtbank en het voetbalstadion om reportages te schrijven.¨

¨Wel is de opleiding Journalistiek aan de universiteit meer theoretisch dan op het hbo, zo ontdekte ik toen ik tijdens mijn stage journalistiekstudenten van andere opleidingen leerde kennen. Wij hadden maar een paar uurtjes per week praktijkvakken, terwijl dat op het hbo vrijwel de hele week zo was. Maar die praktijkervaring heb ik tijdens mijn stage van drie maanden volop in kunnen halen. En ik vind het allebei leuk, zowel het werken in de praktijk als het opdoen van kennis uit boeken en het doen van onderzoek, dus ik ben blij met de keuze voor de universitaire opleiding die ik gemaakt heb.¨

Welke stappen heb je daarna in je loopbaan gemaakt?

¨Ik ben vrijwel meteen na mijn opleiding een eigen bedrijf als journaliste gestart. Het was altijd mijn droom om op de redactie van een krant te werken, maar net toen ik afgestudeerd was, liep het aantal abonnees bij kranten en dus ook het aantal banen op redacties sterk terug. Achteraf heb ik geen seconde spijt gehad van mijn keuze om als freelance journaliste aan de slag te gaan, omdat ik zo veel afwisseling in mijn werk had en heel veel leuke dingen heb kunnen doen die in een vaste baan niet mogelijk waren geweest. Topsporters interviewen, naar buitenlandse beurzen gaan, mooie reportages maken op bijzondere plekken, schrijven voor bekende tijdschriften zoals Flair, Vrouw en Grazia.¨

¨Ik vond het geweldig om te doen, maar na een jaar of tien merkte ik toch dat ik toe was aan iets anders. Iets waarbij ik niet alleen mooie verhalen kon schrijven, maar echt iets kon betekenen voor anderen. Ik was toen al bezig met social media, had daar zelfs een boek over geschreven en besloot dat ik andere ondernemers ook wilde helpen met social media en later ook met andere vormen van marketing, zoals bloggen en het maken van nieuwsbrieven. In eerste instantie door het ze uit handen te nemen en later door ze te leren hoe zij zelf goede marketing kunnen doen. Zo is geleidelijk mijn huidige bedrijf ontstaan, Ik help jou online, waarvoor ik mijn eigen online marketingacademie heb opgezet, met cursisten uit binnen- en buitenland.¨

Welke rode draad zie je terug in jouw loopbaan?

¨Plezier staat voor mij altijd voorop. Hoe kan ik mijn werk zo inrichten dat ik er het meeste plezier in heb? Ik ben een grote sportfan, dus leek het mij heel leuk om bekende sporters te interviewen. Ook een boek schrijven stond op mijn bucketlist. Dan ga ik kijken hoe ik die dingen waar ik plezier in heb kan realiseren. En als ik ergens geen plezier meer in heb, dan stop ik ermee. Soms is dat spannend, maar uiteindelijk levert het altijd iets moois op. Vanuit plezier is ook mijn huidige werk ontstaan.¨

Wat voor werk doe je nu en hoe vind je dat?

¨Mijn werk bestaat nu uit trainingen maken over marketing en mijn cursisten helpen door vragen te beantwoorden, feedback te geven en online activiteiten voor ze te organiseren waar ze vragen kunnen stellen en met mij kunnen brainstormen. En verder bestaat het net als in mijn tijd als journaliste nog steeds veel uit schrijven, nu in de vorm van blogs, berichten op Facebook en Instagram, nieuwsbrieven, enzovoort. Ook geef ik regelmatig online workshops. Ik vind het heerlijk om te doen. Vooral het delen van mijn kennis en het inspireren en motiveren van andere ondernemers om hun mooie bedrijven online nog zichtbaarder te maken en zo meer klanten aan te trekken.¨

Wat zijn voor jou moeilijke of lastige dingen in je werk?

¨Ik vond het heel lang heel lastig om mezelf als ondernemer te moeten verkopen. Wanneer je een vaste baan hebt hoeft dat natuurlijk helemaal niet, maar als je een eigen bedrijf hebt, kun je niet om het aspect verkopen heen. Inmiddels heb ik gelukkig een manier gevonden die helemaal bij mij past en daardoor ook goed werkt, waarbij ik vooral veel waarde bied en van daaruit ondernemers ook het aanbod doe om met mij te werken.¨

¨Wat ik nog steeds wel lastig vind is om mijn werk echt even los te laten. Niet zozeer het werken achter mijn bureau, maar wel het in m´n hoofd bezig zijn met werk. Toen ik 15 jaar geleden als ondernemer begon waren de social media en dergelijke er nog helemaal niet. Nu kun je via Facebook en Instagram dag en nacht met mensen in contact zijn, en zeker voor een nieuwsgierig persoon als ik is het dan heel verleidelijk om te veel online te zijn, daardoor weer nieuwe inspiratie op te doen en zo in mijn hoofd bezig te blijven met mijn werk. Een uitdaging voor dit jaar is om dat wat meer los te laten.¨

Wat motiveert jou in dit werk het meeste?

¨De mooie resultaten die ik zie bij mijn klanten. Doordat ik via de Facebookgroep die bij mijn academie hoort direct contact met ze heb, blijf ik ook goed op de hoogte van hun successen. Vroeger had ik dat niet, kreeg ik geen berichtjes van lezers die geraakt waren door een mooi artikel en hielden de grotere bedrijven mij ook niet op de hoogte van de resultaten die zij bereikten door wat ik voor hen aan marketing deed. Nu hoor ik het vaak direct als mijn klanten iets moois bereiken, en ben ik net zo blij als zij voor hun succes.¨

Welke talenten, kwaliteiten en vaardigheden heb je nodig voor jouw werk?

¨In het werk dat ik nu doe moet je het vooral heel leuk vinden om je kennis te delen en mensen verder te helpen. Ik denk dat het ook belangrijk is dat je sociaal bent en dat je iets dat vrij theoretisch is op een toegankelijke manier kunt overbrengen. Die vertaalslag vind ik leuk, vooral als ik het compliment krijg dat iemand iets al meerdere keren heeft gehoord of gelezen, maar het pas begrijpt nu ik het uitleg. Verder moet je denk ik ook goed zijn in zelfreflectie en jezelf kunnen motiveren, want als online ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de verdere groei en ontwikkeling van je bedrijf.¨

Welke tips/ adviezen wil je meegeven aan toekomstige studenten?

¨Kies vooral iets dat je heel erg leuk vindt om te doen. Natuurlijk is het met de ene opleiding makkelijker om een baan te vinden dan met de andere opleiding, maar als je iets echt heel graag wilt, dan vind je altijd een manier om er na je opleiding werk in te vinden. En anders creëer je gewoon zelf je droombaan, zoals ik dat ook heb gedaan.¨

¨En weet ook dat de keuze die je nu maakt niet voor altijd is. Ik doe nu ook iets anders dan waarvoor ik een opleiding heb gevolgd, en ik blijf me nog steeds ontwikkelen door daarin trainingen te volgen. Want ook dat is steeds makkelijker geworden: na je opleiding door blijven leren op de manier die helemaal bij jou past, of dat nu een workshop van een paar uurtjes is of een langere opleiding.¨

Is jouw kind er al uit welke studierichting het wordt? Lees hier de opleidingen in de spotlights! Kunnen  jullie nog wel wat hulp gebruiken? Kijk dan eens wat StudiekeuzeTop3 voor je kan betekenen. 

Wil je meer inspiratie en praktische tips ontvangen over studiekeuze, studieloopbaan of over het onderwijs? Meld je dan hier aan en ontvang tevens mijn gratis e-book ‘7 tips om je kind te helpen bij het maken van een passende studiekeuze’.

ik help jou online, marketing
Vorig bericht
Raimond, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?
Volgend bericht
Peter, heb jij de juiste opleiding gekozen na de middelbare school?

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.