Studiekeuze maken

Van ‘zelluf’ doen naar zelf kiezen

´Ik ben al bijna 10 mam, ik hoef alleen nog maar 7, 8 en 9 te worden! ´, zei mijn dochter Eva laatst. Ze kan zelfs niet wachten tot ze 12 is, want dan mag ze haar bril inruilen voor lenzen. Ook heeft ze het al over zelf autorijden. Volgens mij willen alle jonge kinderen graag snel ouder en groter worden. Dat is onze schuld, omdat wij als ouders vaak bepalen wat er gebeurt en ook omdat we regelmatig zeggen ‘daar ben je nog iets te klein voor’ of ‘dat kan pas als je ouder bent’. Ik krijg vooral mijn jongste, Anouk van 5, op de kast als ik per ongeluk zeg dat ze te klein is als iets nog niet lukt. ‘Ik bedoel dat je nog iets moet groeien, nog een beetje meer broccoli eten’, zeg ik dan snel. Hoe worden tegenwoordig eigenlijk keuzes gemaakt?

Ze doen steeds meer zelf en ze worden steeds zelfstandiger, gelukkig maar! Wij stimuleren dat thuis dan ook graag. Mijn meiden kiezen liever zelf wat ze doen. Ik geef hen dan vaak de keus uit twee of drie dingen. Om het gemakkelijker te maken én om alsnog een beetje mijn zin te krijgen (nu het nog kan 😉). ‘Willen jullie zelfgemaakte soep of stukjes groenten?’ ´Wordt het Captain Underpants of Wreck it Ralph?´ ‘Vandaag een spijkerbroek of een legging?´ Jurkjes zijn erg geliefd, maar niet altijd handig.

Naarmate ze ouder worden, worden de onderwerpen serieuzer en de keuzes steeds ingewikkelder. Fijn als je ouders je dan begrijpen, je kunnen begeleiden en achter je beslissing staan. Ik weet nog dat ik mijn eerste studiekeuze maakte na de middelbare school. Ik koos voor veilig. Een tweejarige mbo+ opleiding in de richting van economie. Het leek me zo zonde van mijn tijd om te kiezen voor een vierjarige studie terwijl ik niet wist wat ik wilde. Ik had onvoldoende inzicht in mijn talenten. Het was voor mij niet duidelijk wat goed bij mij zou passen. Dat was toen en dat was prima. Mijn ouders stonden volledig achter mij. Dat gaf me zelfvertrouwen.

Fijn dat we het voor de jongeren van nu een stuk gemakkelijker kunnen maken met behulp van de studentprofielanalyse (SPA). Een geschikte studie kiezen, gaat nou eenmaal gemakkelijker met meer zelfkennis. Deze analyse geeft snel inzicht in de talenten van je kind, wat hem of haar motiveert, wat energie geeft, welke taken passen en hoe hij of zij het liefst de dingen aanpakt.

Vervolgens wordt de persoonlijke analyse van je kind gekoppeld aan de opleidingen die er in Nederland zijn en rolt er een overzicht met geschikte studies uit, de studiekeuzerichtlijn. Met dit inzicht kunnen de Open Dagen heel gericht worden bezocht!

Hoe mooi zou het zijn dat jongeren in één keer de juiste opleiding kiezen?! Dat scheelt zoveel stress, tijd en heel veel geld!

Als ik in mijn omgeving vertel dat ik onder andere scholieren begeleid bij hun studiekeuze dan zijn de reacties positief en enthousiast. Vaak hoor ik: ‘dat had ik toen moeten hebben, ik had namelijk geen idee!’

Wat hoor jij de jeugd van tegenwoordig hierover roepen?

Volgend bericht
Opleiding in de spotlights: IBMS

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.